ΓΔ: 1392.44 -0.81% Τζίρος: 121.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:38 DATA
Xrisos, Agores, Gold
Πηγή: Shutterstock

«Έκρηξη» για τον χρυσό το 2024 αναμένουν οι αναλυτές έως τα 2.500 δολ.

Η διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση σε κάποιες οικονομίες αλλά και η ανθεκτικότητα της ζήτησης κοσμημάτων από χώρες όπως η Κίνα βασικοί παράγοντες στήριξης για το πολύτιμο μέταλλο.

Ράλι για τις τιμές του χρυσού κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους αναμένουν οι αναλυτές, με κάποιους εξ αυτών να μην αποκλείουν να φθάσει ακόμη και στο επίπεδο των 2.500 δολαρίων. 

Βασική αιτία η εκτίμηση ότι αρκετές οικονομίες μπορεί να διολισθήσουν σε ύφεση ή να εμφανίσουν ιδιαίτερα αναιμική ανάπτυξη, γεγονός το οποίο θα στρέψει τους επενδυτές στην ασφάλεια του κίτρινου μετάλλου. Σημειώνεται ότι οι τιμές του χρυσού spot  σημείωσαν ενδοημερήσιο υψηλό ρεκόρ στα 2.072,5 δολάρια στις 7 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

«Βλέπω τον χρυσό να κινείται πάνω από τα 2.100 δολάρια στα τέλη του 2023, στις αρχές του 2024 ως επίπεδο διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Μπ. Μέλεκ, αποδίδοντας την αισιοδοξία του σε μια πιθανή παύση του κύκλου σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Είμαι θετικός στον χρυσό, καθώς πιστεύω ότι η Fed θα αλλάξει την πολιτική της από τον τρέχοντα περιοριστικό τρόπο λειτουργίας της. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί πριν επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό», προσέθεσε.

Η Fed ξεκίνησε τη σταθερή ροή αυξήσεων των επιτοκίων της τον Μάρτιο του 2022, καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, αύξησε το κόστος δανεισμού μεταξύ 5,25% και 5,5%. Ο χρυσός έχει υπεραποδώσει έναντι των περισσότερων άλλων σημαντικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω της ικανότητας του κίτρινου μετάλλου να αντιστέκεται στην αύξηση των επιτοκίων και στην αξία του ως ασφαλές στοίχημα έναντι του πληθωρισμού. 

Ορισμένοι αναλυτές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τον χρυσό και έχουν ζητήσει ως στόχο τα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους - δηλαδή πάνω από 26% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. «Ο στόχος μου είναι τα 2.500 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024 ... Μεγάλο μέρος αυτού έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ύφεσης μπορεί να αρχίσουν να ασκούνται αργότερα φέτος και να κερδίσουν έδαφος το 2024», τονίζει ο Ντ. Νάουσερ, ιδρυτής της Livermore Partners. «Το 2024 είναι η χρονική στιγμή που βλέπω τον χρυσό να ξεσπά και να φτάνει σε νέα υψηλά και πέρα από αυτά». Εκτιμά ακόμη ότι αναμένει ότι ο στασιμοπληθωρισμός θα επιμείνει στην παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός θα πέσει στο 3% έως 5%.

Ο χρυσός τείνει να αποδίδει καλά σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, όπως οι υφέσεις και ο στασιμοπληθωρισμός, λόγω της ιδιότητάς του ως αξιόπιστου αποθηκευτικού μέσου αξίας, και χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα σε δύο χρόνια θα δούμε χρυσό αξίας 2.500 δολαρίων», σπεύδει να προσθέσει ο Ρ. Σμόλγουντ, επικεφαλής της Wheaton Precious Metals, καθώς «οποιοδήποτε είδος υφεσιακής κίνησης θα ήταν θετικό για τον χρυσό».

«Βασική κινητήρια δύναμη στις θετικές μας προοπτικές για τον χρυσό είναι η αναμενόμενη κορύφωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed καθώς και η επερχόμενη κορύφωση της αντοχής του δολαρίου ΗΠΑ», σημειώνει ο Χ. Κουν Χάου, στέλεχος της UOB

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, η ζήτηση για χρυσό μειώνεται, καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις, όπως τα ομόλογα, γίνονται πιο ελκυστικές και αποφέρουν καλύτερες αποδόσεις. Την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν να αγοράζουν χρυσό, ενώ στην Κίνα η λιανική ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική και το 2023, ακόμη και όταν η αντίστοιχη για άλλα εμπορεύματα είχε υποχωρήσει. 

Το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα ήταν «200 τόνοι, η ισχυρότερη εποχική από το 2015», σύμφωνα με έκθεση της Citi, η οποία προβλέπει ότι η ζήτηση κοσμημάτων στην Κίνα θα φθάσει φέτος στους 700 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με το 2022. 

Οι χώρες BRICS, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, φέρονται επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και να προχωρήσουν σε ένα νέο νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση του ανοδικού momentum για τον χρυσό αναμένει για το 2024 η ING

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και οι μειώσεις επιτοκίων συντηρούν την αίγλη του κίτρινου μετάλλου για τους επενδυτές. Στα 2.301 δολάρια/ουγγιά η μέση τιμή για το 2024.