ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Αγώνας δρόμου των τραπεζών για πώληση δανείων εμπορικών ακινήτων

Δυσεύρετοι οι αγοραστές για τα δάνεια εμπορικών ακινήτων τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη, καθώς ο κλάδος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Στα αζήτητα κινδυνεύουν να μείνουν αρκετά δάνεια εμπορικών ακινήτων με τις τράπεζες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν αλλά να μην βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές. 

Κορυφαίοι όμιλοι της Wall Street συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και JPMorgan Chase, προσπαθούν να πωλήσουν αυτού του είδους τα δάνεια αλλά οι έντονες ανησυχίες για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων καθιστούν αυτήν την προσπάθεια από δύσκολη έως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αδύνατη. 

Η άνοδος του κόστους δανεισμού έχει καταστήσει τα εμπορικά ακίνητα έναν από τους τομείς της διεθνούς οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ιδίως για κτίρια γραφείων, έχουν επιβραδυνθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη ακόμη και η ορθή αποτίμηση της αξίας των ακινήτων. 

Ελλείψει συναλλαγών, οι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούν στενά την αγορά πώλησης δανείων για να δουν ποια τιμή μπορούν τελικά να αποσπάσουν οι τράπεζες για ορισμένα από τα δάνεια.

Οι τράπεζες ήταν πρόθυμες να πουλήσουν ό,τι μπορούν, ενίοτε για να ενισχύσουν τη ρευστότητα ή για να αποφύγουν περίπλοκες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν όταν ένα δάνειο λήγει και πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί. Για ορισμένους ομίλους, το να κάνουν ένα μικρό «κούρεμα» στην τιμή μπορεί να είναι καλύτερο από το προχωρήσουν σε κατασχέσεις. 

Ενώ ασκείται πίεση στις τράπεζες να μειώσουν την έκθεσή τους σε εμπορικά ακίνητα, οι πωλήσεις προβληματικών δανείων εξακολουθούν να είναι σχετικά σπάνιες. Πολλές τράπεζες επιλέγουν να διατηρήσουν το χρέος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να επεξεργαστούν καταστάσεις με διαφορετικούς δανειολήπτες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον τομέα των δανείων για γραφεία, στον απόηχο και της πανδημίας, καθώς η τηλεργασία έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα αρκετά εξ αυτών, ιδιαίτερα στις μεγάλες αστικές περιοχές, να παραμένουν άδεια και ως εκ τούτου να μην μπορούν να προσφέρουν κάποιο έσοδα ή οφέλη στους ιδιοκτήτες. 

Οι τράπεζες έχουν επίσης προσπαθήσει να πουλήσουν χρέος για άλλα είδη ακινήτων εκτός από γραφεία, όπως διαμερίσματα ή ξενοδοχεία. Η τιμολόγηση είναι ελαφρώς καλύτερη για αυτούς τους τύπους ακινήτων, με τις αξίες των διαμερισμάτων να μειώνονται κατά 16% τους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο σε σύγκριση με την πτώση 27% για τα γραφεία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ακινήτων Green Street. Οι τιμές των ξενοδοχείων παρέμειναν αμετάβλητες κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι τράπεζες που έχουν βρει αγοραστές για χαρτοφυλάκια δανείων έχουν χρησιμοποιήσει τις συμφωνίες για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας σε μια εποχή αυξημένης πίεσης σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Στα 7,55 ευρώ η διάθεση των μετοχών της Εθνικής, 12 φορές υπερκάλυψη

Το 85% των μετοχών απορροφήθηκε από ξένους ενώ το υπόλοιπο 15% από εγχώριους επενδυτές. Μετοχές της ΕΤΕ αποκτούν ορισμένα από τους ισχυρότερους μακροπρόθεσμούς θεσμικούς επενδυτές της υφηλίου. Αύριο το πρωί οι ανακοινώσεις.
ΑΓΟΡΕΣ

«Τρέχει» με 11 φορές η υπερκάλυψη του placement της Εθνικής, «κλειδί» η τιμή

Προφορές στο ανώτατο όριο που καλύπτουν 2 φορές το βιβλίο. Ισχυρή ζήτηση από μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά σε τιμές χαμηλότερες του ανώτατου εύρους. Πιο επιθετικές εντολές από hedge funds. Συνεδριάζει απόγευμα το ΤΧΣ για καθορισμό μικρότερου εύρους τιμών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ξεκινά το placement για το 10% της Εθνικής, 7,30 με 7,95 ευρώ το εύρος τιμής

Το ΤΧΣ προχωρά στη διάθεση του 10% από το 18% της τράπεζας που έχει στην κατοχή του. Μεθαύριο Τετάρτη 2/10 κλείνει το βιβλίο προσφορών στις 16.00. Μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών για το placement.
ΑΓΟΡΕΣ

JP Morgan: Τα DTCs δεν πλήττουν την καταβολή μερισμάτων από τις τράπεζες

Ο αμερικανικός όμιλος υπογραμμίζει ότι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από υγιείς, καθώς υπάρχει αύξηση των χορηγήσεων αλλά και βελτίωση της ποιότητας κεφαλαίων.