«Σεισμό» τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών προκάλεσε η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες είχε προειδοποιήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν στις συνομιλίες για την αύξηση του ορίου του χρέους.
Νωρίς το πρωί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, «βούτηξε» κάτω των 1.300 μονάδων καταγράφοντας απώλειες άνω του -3% ωστόσο στα επίπεδα αυτά εκδηλώθηκε αντίδραση με τις απώλειες σταδιακά να περιορίζονται και το Γενικό Δείκτη να επανέρχεται στις 1.301 μονάδες (-1,71%).
Η ανακοίνωση του οίκου – που έγινε δεκτή με έντονο εκνευρισμό και «επίθεση» από την αμερικανική κυβέρνηση – επαναφέρει στο προσκήνιο ανησυχίες και για άλλες μεγάλες οικονομίες, καθώς αρκετές εξ αυτών έχουν αδύναμη ανάπτυξη και ορισμένα «κρυφά» δημοσιονομικά προβλήματα.
Πλέον οι οικονομίες που διατηρούν τη μέγιστη αξιολόγηση από τους τρεις κορυφαίους οίκους S&P Global Ratings, Fitch και Moody’s Investors Service περιλαμβάνουν αυτές των Γερμανίας, Δανίας, Ολλανδίας, Ελβετίας, Λουξεμβούργου, Σιγκαπούρης και Αυστραλίας, ενώ ο Καναδάς έχει αξιολόγηση ΑΑΑ από δύο και όχι τρεις οίκους.
«Μπορεί κανείς να έχει την αίσθηση ότι η αγορά αναζητά δικαιολογίες για να πάρει κάποια κέρδη», δήλωσε ο Αλ. Μπαρατέζ, επικεφαλής αναλυτής στην IG Markets. «Αλλά αντί για την υποβάθμιση της Fitch, υποψιάζομαι ότι αυτό που αποτιμάται σήμερα είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος οικονομικής επιβράδυνσης. Η πτωτική τάση άρχισε να διαμορφώνεται χθες με αφορμή τα απογοητευτικά στοιχεία της Κίνας και των ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται πραγματικά για την υποβάθμιση της αξιολόγησης, αλλά μάλλον για τον κίνδυνο επιβράδυνσης».
Αρκετά καθησυχαστική εμφανίζεται η Goldman Sachs σε έκθεσή της, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι τίτλων του Δημοσίου των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν λόγω της υποβάθμισης. Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 και, ενώ είχε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, δεν υπήρχε εμφανές αναγκαστικό sell-off εκείνη την περίοδο. Επειδή οι τίτλοι του Δημοσίου αποτελούν μια τόσο σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, οι περισσότερες επενδυτικές εντολές και ρυθμιστικά καθεστώτα αναφέρονται σε αυτούς ειδικά, αντί για κρατικό χρέος με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Η εκτίμηση της Goldman Sachs αποδεικνύεται και από την πορεία του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου η απόδοση του οποίου υποχωρεί 0,64% στο 4,024%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα 10ετή των χωρών της ευρωζώνης, με το γερμανικό να έχει πτώση 1,82% στο 2,47% και το ιταλικό να αποδυναμώνεται 1,11% στο 4,1%, ενώ η απόδοση για το ελληνικό 10ετές υποχωρεί 1,61% στο 3,781%.
«Βουτιά» για το ΧΑ και τις διεθνείς αγορές
Την αφορμή που αναζητούσαν για να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις κερδών βρήκαν οι επενδυτές ιδιαίτερα στο ΧΑ, μετά την πολύ καλή πορεία του Ιουλίου και τα εντυπωσιακά κέρδη για το 7μηνο, με το αρνητικό διεθνές κλίμα να επηρεάζει και αυτό με τη σειρά του τις διαθέσεις τους.
Στην Ευρώπη η υποβάθμιση των ΗΠΑ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις ανησυχίες για την πορεία τόσο της αμερικανικής όσο και τις κινεζικής οικονομίας. Οι επενδυτές αψηφούν ακόμη και τις θετικές ανακοινώσεις μεγεθών α' εξαμήνου και προχωρούν σε ρευστοποιήσεις, φοβούμενοι ότι τα προβλήματα σε αρκετές οικονομίες παραμένουν ζωντανά.
Πτώση 1,09% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 1,06%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 1,22%, τον CAC 40 να κινείται 0,88% χαμηλότερα, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE ΜΙΒ στο -0,79% και τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,06%. Σημειώνεται ότι νωρίτερα και στην Ευρώπη οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες.
Πιέσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones στο -0,33%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,56% και τον Nasdaq να κινείται 0,89% χαμηλότερα.
Ισχυρές πιέσεις και στην εγχώρια αγορά, αν και έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση με το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με απώλειες, ενώ ο Γενικός Δείκτης στις 13:55 εμφανίζει απώλειες 1,71% στις 1.301,58 μονάδες. Στα 77,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,66%, ενώ στο -1,85% βρίσκεται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης.
Σημειώνεται ότι στις 11.48 ο ΓΔ υποχωρούσε σε ποσοστό -3,19% επίπεδο που προκάλεσε την αντίδραση των αγοραστών.
Ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να αποδυναμώνεται 2,30%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 3,37%, τη Eurobank να έχει πτώση 3,31%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,74% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,42% χαμηλότερα.