ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, κλειδί για τα επόμενα βήματα του ΧΑ

Οι τράπεζες πέρασαν με μεγάλη επιτυχία τα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής και επιβεβαιώνονται οι σχεδιασμοί των διοικήσεων για τα μερίσματα. Κρίσιμες για το χρηματιστηριακό κλίμα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Τελευταία ημέρα του Ιουλίου και του 7μήνου η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά αφενός να καλείται να διαχειριστεί τα πολλά κέρδη που είναι φορτωμένη και αφετέρου να εστιάσει στους νέους καταλύτες και τις νέες προκλήσεις, με τις τράπεζες να έρχονται με έμφαση στο προσκήνιο, μετά τα επιτυχημένα τεστ αντοχής της περασμένης εβδομάδας αλλά και τα αποτελέσματα 6μήνου που θα ανακοινώσουν από σήμερα.

Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκκινούν τις τραπεζικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 6μήνου σήμερα Δευτέρα, αύριο είναι η σειρά της Εθνικής, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας παίρνει σειρά η Alpha Bank. Τα αποτελέσματα των τραπεζών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα σηματοδοτήσουν την περαιτέρω επιστροφή του κλάδου – ναυαρχίδα της οικονομίας αλλά και του χρηματιστηρίου.

Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων «κουμπώνουν» με το επιτυχές πέρασμα από τα stress test της Παρασκευής, τα οποία διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, με τον εγχώριο κλάδο να επιτυγχάνει δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 8% στο δυσμενές σενάριο των ελέγχων.

Όσα κι αν γράφουν οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης ή επενδύσεων, πρόκειται για τη σημαντικότερη και επίσημη επιβεβαίωση της προόδου που έχουν κάνει οι τράπεζες για την επιστροφή στην κανονικότητα, ύστερα από μία δεκαετία πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Παρότι ήρθαν αντιμέτωπες με ένα δύσκολο δυσμενές σενάριο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πέρασαν άνετα πάνω από τον πήχη των εποπτικών ελέγχων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τις καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση είχαν η Εθνική και η Eurobank, ακολουθούμενες από την Πειραιώς και την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν με αρκετά διαφοροποιημένες κεφαλαιακές βάσεις: Εθνική και Eurobank είχαν βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) που ξεπερνούσαν, αντίστοιχα, το 16% και το 15%, ενώ Πειραιώς και Alpha είχαν δείκτες περίπου στο 13%.

Στο δυσμενές σενάριο του ελέγχου, το 2025, η Εθνική εμφανίζεται με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,5%, η Eurobank με 12,2%, η Πειραιώς με 9,1% και η Alpha με 8,9%. Όλες οι τράπεζες, πάντως, όπως προαναφέρθηκε καλύπτουν με αρκετή διαφορά το ελάχιστο όριο του 8% και τα αποτελέσματα του τεστ εκτιμάται ότι επιβεβαιώνουν τους σχεδιασμούς των διοικήσεων για διανομή μερισμάτων από τον επόμενο χρόνο.

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν οι τραπεζικές μετοχές αυτή την εβδομάδα, με φόντο τις ανωτέρω εξελίξεις και κυρίως αν θα έχουν προεξοφληθεί τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 8,52% το μήνα Ιούλιο, ενώ το 7μηνο καταγράφει ράλι +70,94%. Στις επιμέρους μετοχές, η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 15,10% τον Ιούλιο, η Alpha Bank στο +10,33%, η Εθνική +6,99% και η Eurobank +4,71%.

Σε επίπεδο 7μήνου, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 140,61%, η Εθνική είναι στο +70%, η Alpha Bank +65,50% και η Eurobank +49,76%.

Έχει ενδιαφέρον η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη που τονίζει πως «η αγορά περιμένει πώς και πώς τα αποτελέσματα του β' τριμήνου του τραπεζικού όπου αναμένονται συνολικά κέρδη 800 εκατ. ευρώ». Επίσης, τονίζει πως «τα stress tests δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν αναβαθμίσεις στον κλάδο με τον SSM να επιτρέπει στην Eurobank – η οποία φαίνεται να είναι και στην καλύτερη θέση στον κλάδο – να ξοδέψει 100 εκατ. ευρώ για την αγορά του 1,4% και πλέον το ΤΧΣ να μην έχει ούτε μία μετοχή στην τράπεζα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει πως «αθροιστικά οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν κέρδη β’ τριμήνου 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,5%. Το ζητούμενο βεβαίως είναι πόσο κοντά στην κορύφωση του επιτοκιακού περιθωρίου βρισκόμαστε και αν συντρέχουν λόγοι αύξησης των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα».

Κατά τα λοιπά, η αγορά εκτός σοβαρού απροόπτου αναμένεται να κλείσει θετικά και το μήνα Ιούλιο, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύεται το μήνα σε ποσοστό 4,32%, ο FTSE 25 κερδίζει επίσης 4,32%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 10,41%. Ο Ιούλιος θα είναι ο ένατος ανοδικός μήνας στους δέκα τελευταίους αρχής γενομένης από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και ξεκίνησε το ράλι σε ΧΑ και διεθνώς. Μοναδικός διορθωτικός μήνας ήταν ο Μάρτιος σε αυτή τη διαδρομή.

Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στην ιδιαίτερα έντονη επιχειρηματική κινητικότητα και στα deals που κυοφορούνται στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, των υποδομών, των κατασκευών και της πληροφορικής. Ίσως είναι και θέμα ημερών η Mytilineos να ανακοινώσει νέα μεγάλη εξαγορά, αυτή τη φορά στον κλάδο του αλουμινίου, υπάρχει κινητικότητα σε ΔΕΗ, Helleniq Energey, Motor Oil, Viohalco και Cenergy Holdings, ενώ δεν σταματούν οι ανακοινώσεις εξαγορών στον κλάδο της πληροφορικής.

Τι λένε οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο CEO της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης «η περασμένη εβδομάδα έδειξε σαφώς την κούραση της αγοράς μιας και η ρευστότητα επέτρεψε σε λίγες μετοχές περισσότερο της μικρής κεφαλαιοποίησης να δώσουν κέρδη. Πλέον έχουμε μπει στον σκληρό πυρήνα των διακοπών, με τον Αύγουστο πάντα να είναι και ο μήνας που οι περισσότεροι αποφασίζουν να ξεκουραστούν. Αυτό μπορεί να κατεβάσει ταχύτητα στις συναλλαγές ή και να είναι αφορμή για μία διόρθωση που μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει. Φυσικά αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές περιμένουν πως και πως μία διόρθωση για να πιάσουν θέσεις σε τίτλους ή και να κλείσουν short που τους ταλαιπωρούν.

Τεχνικά η αγορά κάνει προσπάθεια να κατοχυρώσει και τα επίπεδα των 1.350 μονάδων για να δοκιμάσει νέο υψηλό 12ετίας (1.379). Θυμίζουμε ότι τα ημερήσια stop (1.300) είναι σχετικά κοντά, κάτι που μας βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Καλό θα ήταν να μην έχουμε αναλάβει αυξημένα ρίσκα μιας και σε όποια ανάποδη κίνηση από αυτή που περιμένουμε θα μας χαλάει της διάθεση. Άλλωστε στις διακοπές δεν χρειαζόμαστε άγχος μιας και πάμε για να γεμίσουμε μπαταρίες και να ξεκουραστούμε».

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων».

Σε επίπεδο τεχνικών δεδομένων, ο αναλυτής σημειώνει πως «οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να “πέσουν” με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγοράς, η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD.

Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Ακόμα και έτσι ωστόσο τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1.270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές.

Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο πλέον ωστόσο έντονες υπερτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της αγοράς. Ενδεχομένως η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνησης καθώς ένα “σκαλοπάτι” συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Το… stess test των 1.350 μονάδων στο ΧΑ και η ώρα των τραπεζικών μετοχών

Με σημαντικά κέρδη φεύγει και ο Ιούλιος, ενώ η «πολιορκία» των 1.350 μονάδων αποδείχτηκε δύσκολη και η αγορά εμφανίζει σημάδια κόπωσης. Οι αποτιμήσεις «ζυγίζονται» με βάση τις ανακοινώσεις κερδών. Σειρά έχουν τώρα οι τράπεζες.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.