Φορτωμένη με κέρδη βγάζει τον Ιούλιο και το 7μηνο του 2023 η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα πλησίον των υψηλών εννέα και πλέον ετών, με όλες τις διορθώσεις έως τώρα να θεωρούνται αφορμές για νέα «εισβολή» αγοραστών, κάτι που έγινε και στη χθεσινή συνεδρίαση όπου δείκτες και μετοχές έκλεισαν μακριά από το χαμηλό ημέρας.
Η αγορά από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχει κάνει ουσιαστική διόρθωση -π.χ. κατά 5%- και κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πισωγύρισμα θεωρείται ευκαιρία για νέες εισροές σε τράπεζες, αλλά και μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του FTSE 25, όσο και του Mid Cap, αλλά και μικρότερων αποτιμήσεων (όπως η Δομική Κρήτης).
Πλέον η αγορά έχει μπει σε περίοδο αποτελεσμάτων, καθώς μετά τις Entersoft, Mytilineos και Τιτάν που ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα εξαιρετικά μεγέθη, από Δευτέρα ξεκινούν οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς είναι ο κλάδος – ναυαρχίδα της αγοράς και αυτός με το μεγαλύτερο ράλι φέτος (άνω του 70%), οπότε θα γίνει «ζύγισμα» αποτιμήσεων. Παράλληλα είναι ο κλάδος που έχει ελκύσει ένα πρωτοφανές μπαράζ εκθέσεων – αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους οίκους, που ειδικά το τελευταίο τρίμηνο έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου… αβαντάρισμα, ακόμη και μετά το ράλι.
Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκκινούν τις τραπεζικές ανακοινώσεις την προσεχή Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την Τετάρτη 1η Αυγούστου ενώ την αυλαία κλείνει η Alpha Bank λίγο αργότερα.
Σε χθεσινή έκθεσή της με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι πια ουραγοί», η Eurobank Equities επισήμανε πως η δυναμική των κερδών συνεχίστηκε απεριόριστη το 2ο τρίμηνο του '23, κάνοντας σύσταση αγοράς με νέες, ανεβασμένες τιμές – στόχους για τις τρεις τραπεζικές μετοχές που καλύπτει (εξαιρείται η Eurobank). Κορυφαία επιλογή της ΑΧΕ είναι η Πειραιώς για την οποία δίνει τιμή – στόχο τα 4,30 ευρώ, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος είναι 2,03 ευρώ και για την Εθνική τα 7,46 ευρώ.
Χθες οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, πετυχαίνοντας δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο εποπτικό όριο του 8% στο δυσμενές σενάριο των ελέγχων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τις καλύτερες επιδόσεις στην άσκηση είχαν η Εθνική και η Eurobank, ακολουθούμενες από την Πειραιώς και την Alpha Bank. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο οι ελληνικές τράπεζες εισήλθαν με αρκετά διαφοροποιημένες κεφαλαιακές βάσεις: Εθνική και Eurobank είχαν βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) που ξεπερνούσαν, αντίστοιχα, το 16% και το 15%, ενώ Πειραιώς και Alpha είχαν δείκτες περίπου στο 13%.
Στο δυσμενές σενάριο του ελέγχου, το 2025, η Εθνική εμφανίζεται με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 14,5%, η Eurobank με 12,2%, η Πειραιώς με 9,1% και η Alpha με 8,9%. Όλες οι τράπεζες, πάντως, όπως προαναφέρθηκε καλύπτουν με αρκετή διαφορά το ελάχιστο όριο του 8%.
Πέρα από τις τράπεζες, διαρκές είναι το focus της αγοράς στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που ειδικά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν εντυπωσιακές αποδόσεις, ξεπερνώντας – το μήνα Ιούλιο – και αυτές των τραπεζών. Κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, ενώ είναι οι τομείς που συνεχίζουν να δίνουν και τις περισσότερες επιχειρηματικές συμφωνίες.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε κι άλλα deal στην πληροφορική με πρωταγωνίστρια την Epsilon Net, ενώ κρεσέντο εξελίξεων υπάρχει στον ευρύτερο χώρο της ενέργειας που είναι μπροστάρης καθώς πολλά deals κυοφορούνται, όπως η συμφωνία της Helleniq Energy με τις τράπεζες για πράσινα ενεργειακά projects, η νέα εξαγορά στον κλάδο του αλουμινίου που οσονούπω ανακοινώνει η Mytilineos, ή το διαφαινόμενο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την είσοδο στη λιανική είτε με συνεργασία με υπάρχον δίκτυο, είτε με χτίσιμο δικού της.
Φορτωμένη με κέρδη η αγορά
Χθες η αγορά διόρθωσε με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.333,86 μονάδες με απώλειες 0,87%, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως 1,36% στο χαμηλό ημέρας. Το ΧΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είχε τελματώσει τεχνικά, συσσωρεύοντας λίγο κάτω των 1.350 μονάδων χωρίς να έχει τη δύναμη να υπερκεράσει με πειστικότητα το εν λόγω όριο, οπότε χθες εκτονώθηκε προς τα κάτω, δημιουργώντας «σκαλί» και καλύτερη φόρτιση για τη συνέχεια.
Η εβδομάδα έφυγε με μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,40% για το Γενικό Δείκτη, ο FTSE 25 έχασε 0,48%, ο Mid Cap ενισχύθηκε οριακά 0,06%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στο +0,12%. Έτσι, σε επίπεδο μήνα και ενώ απομένει μια συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. κερδίζει 4,32%, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 5,30%, ο Mid Cap είναι στο +10,83% και ο τραπεζικός στο +8,52%.
Εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου λοιπόν, και ο Ιούλιος θα είναι θετικός για το ΧΑ που θα συμπληρώσει τον ένατο ανοδικό μήνα στους δέκα τελευταίους από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ πολλών ετών, επιβεβαιώνοντας και το πολύ δυνατό bull market.
Ουσιαστικά η αγορά κρατάει όλα τα κέρδη που έχει επιτύχει στο πρώτο επτάμηνο του 2023, καθώς οι διορθώσεις είναι ελάχιστες και αυτές ανολοκλήρωτες, δεδομένου ότι το «άγχος» των νέων αγοραστών να ανέβουν στο… άρμα, ανατροφοδοτεί τη δυναμική. Παράλληλα, παρ’ ότι μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού οι συναλλαγές παραμένουν πολύ αξιόλογες και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 85,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο 7μήνου είναι στα 107,2 εκατ. ευρώ. Τέτοια εποχή, όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι συναλλαγές «κρεμούσαν», ακόμη και κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο 7μήνου, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 43,46%, ο FTSE 25 είναι στο +43,56%, ο Mid Cap κερδίζει 55,76%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται στο ράλι με άνοδο 70,94%.
Beta AXE: Ανοδική κόπωση
Πάντως, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπεύθυνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη που στη χθεσινή, εβδομαδιαία ανάλυσή του επισημαίνει πως «η αποτίμηση της Αγοράς αγγίζει πλέον τα 90 δισ. ευρώ έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά ενδεχόμενα στα οποία όμως οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντίστροφα. Οι αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες ενώ οι καθυστερήσεις βάζουν αμέσως θέμα αναθεώρησης των προσδοκιών».
Αναφορικά με τα αποτελέσματα, πάντως, ο αναλυτής σημειώνει πως «τόσο η Mytilineos όσο και η Τιτάν ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της Αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον, επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης. Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό, ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.
Παράλληλα δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο ΧΑ έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους. Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων».
Σχετικά με τα αποτελέσματα των τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει πως «αθροιστικά οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν κέρδη β’ τριμήνου 800 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,5%. Το ζητούμενο βεβαίως είναι πόσο κοντά στην κορύφωση του επιτοκιακού περιθωρίου βρισκόμαστε και αν συντρέχουν λόγοι αύξησης των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα».
Σε επίπεδο τεχνικών δεδομένων, ο αναλυτής σημειώνει πως «οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να “πέσουν” με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγοράς, η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1.325 μονάδες (σ.σ. 1.327,28 το χθεσινό χαμηλό) ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD.
Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα. Ακόμα και έτσι ωστόσο τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1270 μονάδες χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές.
Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο, πλέον ωστόσο έντονες υπερτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της αγοράς. Ενδεχομένως η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνησης καθώς ένα “σκαλοπάτι” συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1.379 μονάδων».