ΓΔ: 2229.59 -1.37% Τζίρος: 232.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:11
Ομόλογα
Φώτο: Shutterstock

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,41%, από 1,42%, έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,66% χθες. 

 Αγοραστικό ενδιαφέρον και άνοδος των τιμών καταγράφηκε σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο επίπεδο του 1,38% από 1,42% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου μειώθηκε στο 0,46%, από 0,496. 

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με το δείκτη του ινστιτούτου ΖΕW, οδήγησε σε άνοδο όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο, με 30 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,41%, από 1,42%, έναντι -0,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,66% χθες. 

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1097 δολάρια, από 1,1094 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου τη χθεσινή ημέρα σε χαμηλό (1,1077) περίπου ενός μήνα. Η απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν σε επιλογές υψηλότερου ρίσκου επηρεάζει αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,253%, στη διάρκεια των 6 μηνών στο -0,326%, των 3 μηνών στο -0,384% και στον μήνα στο -0,466%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,115 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 2,12% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

Η νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων συγκέντρωσε προσφορές 976 εκατ. ευρώ, με απόδοση 2,12%, χαμηλότερη από την προηγούμενη (2,16%), υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 2,44 φορές.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο προχωρά αύριο σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με δημοπρασία στις 15 Απριλίου 2026. Το ομόλογο έχει σταθερό επιτόκιο 3,375% και λήγει στις 16 Ιουνίου 2036, ώστε να καλύψει επενδυτική ζήτηση και να ενισχυθεί η αγορά.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου και οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος

Η διαφορά στα επιτόκια 10ετών ομολόγων Ελλάδας-Γερμανίας μειώθηκε πάνω από μία μονάδα από το 2023, φέρνοντας χαμηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος, τράπεζες κι επιχειρήσεις, που ενισχύει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη άνω του 2%.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου στο 1,95%

Με αυξημένο επιτόκιο 1,95% έναντι 1,74% στην προηγούμενη έκδοση διαθέτει το Δημόσιο νέα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να φτάνουν τα 946 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη 2,37 φορές.