Εν μέσω εναλλαγών στου πρωταγωνιστές αλλά και με «υβριδικές» διορθωτικές κινήσεις που δεν αλλάζουν επ’ ουδενί το έντονα ανοδικό momentum συνεχίζεται η κούρσα του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο συνεχίζει σε νέα υψηλά εννέα και πλέον ετών, μολονότι υπάρχουν και εμφανή σημάδια κόπωσης.
Μετά τη διόρθωση σε ποσοστό 1,65% της περασμένης Δευτέρας, το ελληνικό χρηματιστήριο συμπλήρωσε 4ήμερο αντίδρασης, κλείνοντας τελικά την εβδομάδα με άνοδο 1,02%, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στο όριο των 1.350 μονάδων. Παρ’ ότι εύλογα οι ρυθμοί ανακόπτονται μερικώς καθώς μπήκαμε στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, εντούτοις το επενδυτικό ενδιαφέρον διατηρείται, εν μέσω επιχειρηματικής κινητικότητας σε κλάδους όπως κατασκευές, υποδομές, ενέργεια και πληροφορική.
Πλέον ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.339,18 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί υψηλό εννέα ετών και τριών μηνών, καθώς σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 2 Απριλίου 2014. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,02%, ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 1,10%, ο Mid Cap ξεχώρισε με κέρδη 2,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε σημάδια κόπωσης με άνοδο 0,30%.
Έτσι, στο μήνα Ιούλιο ο Γ.Δ. του ΧΑ παρουσιάζει άνοδο 4,74% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, o FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,82%, o Mid Cap κερδίζει 10,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 8,39%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον το ΧΑ παρουσιάζει άνοδο 44,03% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, +44,26% σε επίπεδο Large Cap, ο Mid Cap κερδίζει 55,66%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +70,74%. Εύλογα, μετά από τέτοιες αποδόσεις, δεν είναι παράλογο που το ΧΑ παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης και κορεσμού, δεδομένου ότι καμιά άλλη αγορά του δυτικού κόσμου δεν έχει παρόμοιες αποδόσεις.
Κλειδί για τη συνέχεια τα αποτελέσματα
Πλέον, ένας από τους κύριους καταλύτες που αναμένει η αγορά για να κάνει τους υπολογισμούς και να συγκρίνει αποτιμήσεις, είναι τα μεγέθη 2ου τριμήνου και εξαμήνου. Αρκετές μετοχές κινούνται σε πολυετή υψηλά ή και σε ιστορικά και οι επιδόσεις των εισηγμένων θα πρέπει να «δικαιολογήσουν» κάποιες αποτιμήσεις που – σε αρκετές περιπτώσεις – δεν έχουν προηγούμενο.
Τα μεγέθη εξαμήνου θα δώσουν μια ευκαιρία «ζυγίσματος» σε μια αγορά που έχει πληθώρα μετοχών του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap σε άνοδο από 50% έως +135% φέτος.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «ο πήχης των αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του εξαμήνου έχει μπει στα 3,1 δισ. ευρώ για τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες, ενώ οι τράπεζες θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών του α’ τριμήνου του 2023 που αφορούν μια αμιγώς λειτουργική επίδοση, αφού τα περυσινά μεγέθη είναι θετικά φορτισμένα με κέρδη από ομόλογα και πωλήσεις θυγατρικών».
Παράλληλα, ο αναλυτής σημειώνει πως «η αγορά δεν περιμένει τόσο να ακούσει τι έγινε στο α’ εξάμηνο, αλλά να διαπιστώσει αν οι τάσεις διατηρούνται ή βελτιώνονται στην συνέχεια ώστε να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών. Η περίοδος αυτή εκκινεί την Δευτέρα 24/07 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10 Αυγούστου».
Τη Δευτέρα υπάρχει η ανακοίνωση μεγεθών της Entersoft, ενώ την Πέμπτη (27/7) δημοσιεύουν οι Mytilineos και Τιτάν, για τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αποτελέσματα. Όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης «στην Entersoft αναμένεται αύξηση των λειτουργικών κερδών 30%, στην Mytilineos όχι μικρότερη από 35% και στην Τιτάν κοντά στο 64%.
Ανάλογα ικανοποιητικές αναμένονται και οι επιδόσεις των τραπεζών που ανακοινώνονται από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με τις επιμέρους εκτιμήσεις για τις κερδοφορίες β’ τριμήνου να κινούνται από 150 έως 220 εκατ. ευρώ ανάλογα την Τράπεζα και να αφορούν αμιγώς οργανική συνεισφορά. Η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά οδηγώντας σε νέες αναθεωρήσεις τιμών/στόχων διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας».
Στο εξωτερικό, με το 10% των εταιρειών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα, η εικόνα της κερδοφορίας είναι καλύτερη από τα την αναμενόμενη: Τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση 4,4% και τα έσοδα αύξηση 8,6% με το 82% των εταιριών να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα από τις εκτιμήσεις. Αν και είναι ακόμα νωρίς το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε αφορμές βελτίωσης των χρηματιστηριακών δεικτών γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από το ΧΑ.
Τα αποτελέσματα των εταιρειών συνεχίζονται τη νέα εβδομάδα με τις εταιρείες πληροφορικής να μπαίνουν στο προσκήνιο, ενώ οι κυριότερες ανακοινώσεις από τον S&P-500 αφορούν τις 3M, General Electric, General Motors, McDonald's, Spotify, Verizon Communications, Alphabet, Microsoft Corp,Mondelez, Visa Inc (25/07) AT&T, Automatic Data Processing, Boeing, CME Group, CocaCola, The Kraft Heinz, Meta, Qualcomm (26/07) Bristol-Myers Squibb, Mastercard, Ford Motor, Intel. (27/07) και American Express, Procter & Gamble (28/07).
Ωστόσο μέσα στην εβδομάδα το ενδιαφέρον θα στραφεί και στις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν επιτόκια (FED 26/07 και ΕΚΤ 27/07) ενώ η ανακοίνωση της προοπτικής για τις άμεσες προθέσεις του κοντινού μέλλοντος θα έχει βαρύνουσα σημασία στην επενδυτική ψυχολογία.
Όπως τονίζει ο κ. Χατζηδάκης, το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στην προοπτική ένταξης του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings στους οίκους που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, καθώς η σχετική ανακοίνωση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Scope έρχεται στις 4 Αυγούστου με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ενδεχόμενο μιας «αναπάντεχης» αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα. Πριν από λίγες ημέρες, η Κομισιόν στην πράξη «αναβάθμισε» τη Scope, καθώς την περιέλαβε στους οίκους που βαθμολογούν τα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα.
Επιτόκια
Ένα κυρίαρχο θέμα που ενδέχεται να αβαντάρει την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η διαφαινόμενη
παύση της πολιτικής αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόκειται για μια κομβική αλλαγή, που έρχεται να διαφοροποιήσει εντελώς το σκηνικό στο momentum των αγορών.
Ακόμη και οι «σκληροί» κεντρικοί τραπεζίτες του Ευρωσυστήματος, όπως ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, αναγνωρίζουν πλέον τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και προαναγγέλλουν γρήγορο τέλος στις αυξήσεις επιτοκίων, δίνοντας σήμερα ισχυρή ώθηση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Τεχνικά δεδομένα
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε τροχιά καταγραφής πολυετών υψηλών με στόχο τις κορυφές του 2014. Πλέον η μόνη αντίσταση που χωρίζει το Γενικό Δείκτη με τα υψηλά του 2014 είναι 1.379 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι και ο στόχος της κίνησης που είναι σε εξέλιξη.
Η πλάγια κίνηση κατά της διάρκεια της προηγούμενης κίνησης απορρόφησε την προσφορά των βραχυπρόθεσμων κωδικών ενώ ο MACD έπαιξε λίγο με τα νεύρα της αγοράς αλλάζοντας κατεύθυνση την Τρίτη και την Τετάρτη διατηρώντας στο τέλος την ανοδική του τάση. Οι ταλαντωτές είναι χαμηλότερα από τις υπεραγορασμένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο βρίσκονται σε υψηλά 16 ετών.
Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ των αγοραστών οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης περιορίζοντας όπως φάνηκε το εύρος των διορθώσεων επεμβαίνοντας σε κομβικές στιγμές της συνεδρίασης».