ΓΔ: 2204.28 -0.30% Τζίρος: 152.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:25:42
Φώτο: Shutterstock

Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,39% χθες, έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,61%.

Πτωτικά κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 1,42% από 1,401% που κυμαίνονταν χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου υποχώρησε στο 0,48% από 0,52%.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από την Μοοdys (από την κατηγορία Βaa3) που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, είναι πιθανόν να επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες μεταξύ των λεγόμενων περιφερειακών αγορών της ευρωζώνης.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 15ετές ομόλογο με 26 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% από 1,39% χθες, έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,61%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1091 δολάρια από 1,1132 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Θετικά επηρέασαν το δολάριο τα ευνοϊκά οικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ (λιανικές πωλήσεις, δείκτης μεταποίησης Φιλαδέλφεια Fed) και ορισμένα, καλύτερα των εκτιμήσεων, εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Δυναμισμό δείχνει και η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, καθώς οι οικοδομικές άδειες Δεκεμβρίου που ανακοινώθηκαν σήμερα εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Από την άλλη πλευρά στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο έκλεισε στο 1,3%, παραμένοντας δηλαδή σημαντικά κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας σύσκεψης της ΕΚΤ στις 12 Δεκεμβρίου, ορισμένα μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους αναφορικά με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η τρέχουσα ιδιαιτέρως επεκτατική νομισματική πολιτική.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,249%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,328%, στο 3μηνων στο -0,389% και στο μήνα στο -0,463%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1108 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονόμισμα ανάλυση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ προσφορών 51 δισ. στο 10ετές ομόλογο, το Δημόσιο αντλεί 4 δισ.

Ρεκόρ προσφορών στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου με αιτήσεις 51 δισ. ευρώ, αντλήθηκαν 4 δισ. με χαμηλότερο επιτόκιο. Για το 2026 προγραμματίζονται δανεισμός 8 δισ. και πρόωρες αποπληρωμές ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Ομόλογα και χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για τα ομόλογα για το νέο έτος

Με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ορίστηκαν οι 18 βασικοί διαπραγματευτές για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για το νέο έτος
Aktor-Κουδούνι στο ΧΑ
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική πορεία καταγράφει το ομόλογο της Aktor στην πρεμιέρα του στο Χ.Α.

Με βάση το πενταετές (2025-2030) επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου, στόχος είναι το 2030 οι πωλήσεις να ξεπεράσουν τα €3 δισ. με προβλεπόμενο EBITDA άνω των €400 εκατ. και εκτιμώμενα καθαρά κέρδη ύψους €119 εκατ.