Εξαιρετική εικόνα συνεχίζει να παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς, μολονότι σύμφωνα με τους αναλυτές βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, εντούτοις το… κύμα εισροών αλλά και η διάχυση της ρευστότητας σε περισσότερους τίτλους και των μικρότερων αποτιμήσεων, αποτρέπει μεγαλύτερες διορθώσεις, πλην των ενδοσυνεδριακών που λαμβάνουν χώρα σε κάποιες ημέρες.
Πρόκειται για μια ανατροφοδοτούμενη ανοδική κίνηση, με την κερδισμένη ρευστότητα να επανατοποθετείται σε νέους τίτλους που είτε έχουν μείνει πίσω, είτε τώρα μπαίνουν στο «παιχνίδι» της χρηματιστηριακής αφύπνισης. Οι τζίροι παραμένουν σχεδόν σε καθημερινή βάση διπλάσιοι από τις μέσες συναλλαγές του 2022 που ήταν στα 74 εκατ. ευρώ, με την αγορά να βρίσκεται σε συγκυρία αυξημένων αντανακλαστικών, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια, φαίνεται πως υπάρχει πίστη για περαιτέρω σοβαρή άνοδο.
Οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται μεταξύ των τραπεζών και των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, ενώ ολοένα και περισσότερες μετοχές της μεσαίας ή και μικρότερης αποτίμησης παίρνουν μερίδιο από τη βελτίωση του γενικού κλίματος. Οι μέσες συναλλαγές την εβδομάδα που παρήλθε διαμορφώθηκαν στα 154,5 εκατ. ευρώ παρ’ ότι δεν υπήρχε ούτε rebalancing ούτε αναδιάρθρωση δεικτών, που σημαίνει ότι στην αγορά συνεχίζονται τα μεγάλα πονταρίσματα από ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια. Έτσι, σε επίπεδο έτους, ο μέσος τζίρος διαμορφώνεται στα 109,3 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2014.
Την ίδια ώρα, χθες το βράδυ ο οίκος Fitch, όπως αναμενόταν, προχώρησε σε επιβεβαίωση του ελληνικού rating ΒΒ+ μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, διατηρώντας σταθερές προοπτικές. Στην ίδια βαθμίδα διατηρούν την Ελλάδα και οι οίκοι Standard and Poor’s, που στις 21 Απριλίου αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές, ενώ η Moody's τον περασμένο Μάρτιο διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση Βa3 για το ελληνικό αξόχρεο αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Πάντως, η Fitch προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ, όπου πλέον αναμένει ανάπτυξη 2,3% (έναντι 0,9% προηγούμενης εκτίμησης), λόγω της θετικής επίπτωσης βάσης (1,5 ποσοστιαία μονάδα λόγω των πολύ καλύτερων επιδόσεων το Q4 του 2022) και του μειωμένου ενεργειακού ρίσκου. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 2-2,5% ετησίως ως το 2026, στηριζόμενη από τις επενδύσεις και την ανάκαμψη στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ο μεσαίος χώρος
Την περασμένη εβδομάδα, μολονότι οι συνεδριάσεις ήταν τέσσερις λόγω της αργίας της Δευτέρας, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 3,60%, ο FTSE 25 κέρδισε 3,69%, ο Mid Cap ξεχώρισε με άνοδο 4,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 5,85%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, πλέον ο κεντρικός δείκτης κερδίζει 35,69% παραμένοντας σταθερά στην πρώτη θέση παγκοσμίως, ο Large Cap ενισχύεται κατά 36,02%, ο Mid Cap μετά τη βελτίωση του τελευταίου διαστήματος είναι στο +34,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται με άνοδο 59,14%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο της περασμένης εβδομάδας ήταν η αφύπνιση είτε μετοχών του Large Cap που είχαν μείνει πίσω, είτε το άνοιγμα των επενδυτών προς το χώρο της μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης. Δεν αναφερόμαστε σε μαζικά και στρεβλά φαινόμενα του απώτερου παρελθόντος όπου οι μετοχές κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση αγελαία και άκριτα, αλλά για ένα επιλεκτικό και διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον που προσδίδει ένα νέο χρώμα στις συνεδριάσεις.
Το timing της αφύπνισης του μεσαίου χώρου συμπίπτει και με τις κινήσεις εξωστρέφειας και «φώτισης» αυτής της συνομοταξίας μετοχών από την πλευρά της διοίκησης του Χ.Α., καθώς την προσεχή Τρίτη 13 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Γενεύη επενδυτική ημερίδα για την εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ. Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις τέτοιες εκδηλώσεις που θα γίνουν φέτος με τις επόμενες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη.
Το περασμένο τετραήμερο λοιπόν από τον Large Cap αφυπνίστηκαν μετοχές όπως Alpha Bank (+11,46%), ElvalHalcor (+9,07%), ΕΥΔΑΠ (+7%) και Lamda Development (+5,56%), ενώ ακόμη πιο εμφατική είναι η κίνηση κάποιων mid caps. Η Πλαστικά Θράκης, μετά την έκθεση – αναβάθμιση από την Eurobank Equities ενισχύθηκε 20,47% το τελευταίο διήμερο, η Αλουμύλ +21%, η Ολυμπιακή Τεχνική κέρδισε 18,18% την εβδομάδα, το Ιατρικό Αθηνών +14,41%, η Intracom Holdings +7,74%, ΕΥΑΘ +7,04% κ.λπ.
Συνάμα, και πολλά μικρότερα «χαρτιά» κάνουν κίνηση, όπως η Μαθιός (+12%), ενώ σε πολυετή υψηλά βρίσκονται μετοχές όπως Μοτοδυναμική, Ιντερτέκ, ΕΚΤΕΡ, Profile (διαρκή ιστορικά υψηλά), Τεχνική Ολυμπιακή και Βιοκαρπέτ.
Οι αποδόσεις
Η τωρινή συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, αν και εφόσον δεν υπάρξει κάτι εκτός προγράμματος σε διεθνές επίπεδο που να ανατρέψει τις ισορροπίες. Άλλωστε, η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, είναι μια μικρή, περιφερειακή οικονομία, λίαν ευάλωτη σε αναταράξεις. Το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια δείχνει να πιστεύει στις προοπτικές της οικονομίας, επιτέλους δείχνει να αφουγκράζεται τις εξελίξεις σε δημοσιονομικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, αποκτά εκ νέου αντανακλαστικά, έχοντας ήδη δώσει εξαιρετικές αποδόσεις το πρώτο πεντάμηνο του 2023.
Πρόκειται για μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά δεδομένη και… εύκολη, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται πέριξ της αγοράς, ειδικά μετά τα τριτοκοσμικά γεγονότα του ‘99 που κατέστρεψαν μια ολόκληρη επενδυτική γενιά, καυτηριάζοντας ουσιαστικά για δύο δεκαετίες τον επίσημο επενδυτικό θεσμό του κράτους.
Φέτος ήδη το Χ.Α. έχει δώσει αποδόσεις έως 100% για μετοχές του FTSE 25 και του Mid Cap ενώ δεκάδες μετοχές έχουν άνοδο από 20% και άνω, με το ενδιαφέρον να μην εστιάζεται πλέον μονοδιάστατα στις τράπεζες, αλλά να διαχέεται σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τον Large όσο και από τον Mid Cap. Παράλληλα, ξυπνούν και ξεχασμένες μετοχές που αίφνης ανεβάζουν όγκους, ενώ υπάρχει και επαναδραστηριοποίηση κωδικών retail.
Beta AXE: Ξαναγράφονται από την αρχή οι «τιμές» του Γενικού Δείκτη
Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, έχει ενδιαφέρον η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, ο οποίος τονίζει πως «οι υπερτιμήσεις δεν είναι αμελητέες καθώς και σε επίπεδο εβδομάδας καταγράφονται εντονότατες υπερβολές, ενώ και τα μηνιαία διαγράμματα έχουν εισέλθει σε ζώνες υπερβολής. Το φαινόμενο των υπεραγορασμένων ταλαντωτών σε επίπεδο μήνα έχει να εμφανιστεί στο ΧΑ από το 2007 ωστόσο η τότε διάρκεια του ήταν περίπου 2,5 χρόνια (2005 – 2007).
Ο Γενικός Δείκτης έχει πλέον μπροστά του μόνο την αντίσταση των 1.371 μονάδων που αντιστοιχεί στα υψηλά του 2014. Από εκεί και πέρα υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία επιπέδων δείκτη και κεφαλαιοποίησης καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση επισφαλή με βάση τις προβολές του παρελθόντος».
Ο αναλυτής της Beta τονίζει πως «δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πλέον ξαναγράφονται από την αρχή τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη με βάση τα ισχύοντα στις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς καθώς οι δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το 2013 και 2015 έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις και ανακολουθίες. Αν και το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης στις επόμενες συνεδριάσεις είναι υψηλό, φάνηκε ότι σαν σενάριο εξαντλείται πολύ ήπια δίνοντας οριζόντιες κινήσεις, ευνοώντας την μετατόπιση ενδιαφέροντος σε άλλους κλάδους».