Ως επικεφαλής της JPMorgan Chase, Τζ. Ντάιμον, θεωρείται ο ισχυρότερος Αμερικανός τραπεζίτης, ενώ έχει διαδραματίσει τους τελευταίους μήνες και τον ρόλο του σωτήρα για τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Όμως, όντας στα 67 του χρόνια, το ερώτημα ποιο θα είναι το μέλλον του μετά τη συνταξιοδότηση από την JPMorgan Chase, εκτός από τον ίδιο φαίνεται ότι απασχολεί και την ευρύτερη αγορά. Μάλιστα, μιλώντας σε συνέδριο πριν λίγες ημέρες ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όταν αποχωρήσει από την ενεργό τραπεζική δράση, να ασχοληθεί με τη πολιτική.
«Αγαπώ τη χώρα μου και μπορεί μία ημέρα να την υπηρετήσω από κάποια άλλη θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά και μάλιστα σε μία περίοδο που έχουν «ανάψει» τα πολιτικά δρώμενα στην Ουάσιγκτον, ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2024. Ο Ντάιμον φρόντισε να προσθέσει ότι «όλοι γνωρίζουν ότι είμαι πατριώτης. Είμαι ένας καθαρόαιμος, φλογερός καπιταλιστής που λατρεύει την ελευθερία στο επιχειρείν».
Ο Ντάιμον συγκαταλέγεται σε μία ομάδα τραπεζιτών της Wall Street που έχουν μείνει στο πόστο τους για πολλά χρόνια, μεταξύ των οποίων είναι ο Μπ. Μόινιχαν (63 ετών) της Bank of America που τη διοικεί από το 2010 και ο Τζ. Γκόρμαν (64 ετών) της Morgan Stanley, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος στις αρχές του 2010 και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Ο Ντάιμον είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας από το 2005, έχει επανειλημμένα αστειευτεί ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην κορυφή της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για πέντε ακόμη χρόνια, ανεξάρτητα από το πότε θα του ζητηθεί. Έχει επίσης σπεύσει να αποκρούσει τις εικασίες για μια προεδρική υποψηφιότητα, οι οποίες έχουν εμφανιστεί περιοδικά την τελευταία δεκαετία.
Προς το παρόν, δήλωσε ότι είναι επικεντρωμένος στη δουλειά του να διευθύνει τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, έναν ρόλο στον οποίο είναι αρκετά ευτυχής. «Αγαπώ αυτό που κάνω», σημείωσε και προσέθεσε ότι η JPMorgan κάνει «σπουδαία δουλειά βοηθώντας τους Αμερικανούς και χώρες σε όλο τον κόσμο».
Οι εικασίες για μια υποψηφιότητα του Ντάιμον για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ ήταν συχνές τα τελευταία χρόνια. Το 2019, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η συζήτηση είχε «ξεφύγει πλήρως» και ότι, ενώ σκέφτηκε μια προεδρική υποψηφιότητα, αποφάσισε να μην το κάνει. Η όλη συζήτηση άρχισε όταν σε δημόσιες δηλώσεις του το 2018 είχε αναφέρει ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Ντ. Τραμπ σε μια εκλογική αναμέτρηση, λέγοντας ότι είναι «εξίσου σκληρός» και «εξυπνότερος». Γρήγορα, πάντως, φρόντισε να διαψεύσει όσους ευελπιστούσαν ότι τελικά θα έθετε υποψηφιότητα.
Παρόλα αυτά, οι απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει έχουν προκαλέσει συζητήσεις ότι θα μπορούσε να μπει στην πολιτική. Μετά την εκλογή του Τραμπ το 2016, υπήρχαν εικασίες ότι ο Ντάιμον θα μπορούσε να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Οικονομικών. Ο Ντάιμον δήλωσε τότε ότι δεν πίστευε ότι ήταν κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο. Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν χωρίς προηγούμενο.
Ο Χένρι Πόλσον άφησε την κορυφαία θέση στην Goldman Sachs Group το 2006 για να υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, σε μια κίνηση που κάποιοι αστειεύτηκαν ότι ήταν υποβιβασμός. Παλαιότερα, ο Μπομπ Ρούμπιν είχε αφήσει τη διοίκηση της Citigroup για να γίνει για τέσσερα χρόνια υπουργός Οικονομικών του Μπιλ Κλίντον.