Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται αντιμέτωπο με αρκετές προκλήσεις, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κινδυνεύει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο τουλάχιστον ως βασικό «συστατικό» των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και ως το κυρίαρχο νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές και τις αγορές, όπως σημειώνει σε report του ο οίκος αξιολόγησης, Moody’s.
Σύμφωνα με τον οίκο η σταθερή μείωση του μεριδίου του δολαρίου των ΗΠΑ στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών, οι υποβόσκουσες γεωπολιτικές εντάσεις και η αυξανόμενη «κόντρα» μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εικασίες ότι η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου πλησιάζει στο τέλος της.
Όμως οίκος εκτιμά ότι τις επόμενες δεκαετίες θα τεθεί σε ισχύ ένα πιο διευρυμένο νομισματικό σύστημα, το οποίο, όμως, θα συνεχίσει να έχει ως ηγέτη το δολάριο, με τους ανταγωνιστές του να δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να επιτύχουν την ίδια κλίμακα χρήσης, ασφάλειας και μετατρεψιμότητας με αυτές του αμερικανικού νομίσματος. Μοναδική περίπτωση το δολάριο να χάσει τον θρόνο του είναι να υπάρξει μείωση της εμπιστοσύνης στους αμερικανικούς θεσμούς, ενώ πρόσθετοι παράγοντες θα μπορούσαν να είναι η αύξηση των οικονομικών κυρώσεων, η ενίσχυση του προστατευτισμού και εάν τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών τελικώς κατορθώσουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους.
Το δολάριο ΗΠΑ εξακολουθεί να κυριαρχεί στο διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Μικρές, αλλά αυξανόμενες κινήσεις στο γουάν καθώς και στο δολάριο Αυστραλίας και Καναδά, έχουν μειώσει το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών στο 58%, από 71% το 2000. Ωστόσο, η ρευστότητα, η σταθερότητα και το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών του δολαρίου σημαίνουν ότι διατηρεί κυρίαρχα μερίδια στην τιμολόγηση του εμπορίου, στη διασυνοριακή χρεωστικών τίτλων και δανείων.
Οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι βιώσιμες. Η πτώση της βρετανικής λίρας δείχνει πώς η κυριαρχία μπορεί να εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου. Αν και οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η διαφοροποίηση στα συναλλαγματικά αποθέματα, το δολάριο θα συνεχίσει να επικρατεί – παρά την αύξηση του μεριδίου σε ευρώ και γουάν – για τους εξής λόγους:
- η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι αρκετά μεγάλα και ανοικτά για να απορροφήσουν την παγκόσμια πλεονάζουσα αποταμίευση
- η αμερικανικό αγορά κρατικών ομολόγων είναι βαθιά, με υψηλή ρευστότητα και ασφαλής και
- το δολάριο ΗΠΑ είναι πλήρως και αξιόπιστα μετατρέψιμο σε άλλα νομίσματα. Το ευρώ θα μπορούσε ανακτήσει κάποιο έδαφος, αλλά η έλλειψη κοινής δημοσιονομικής πολιτικής και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής αστάθειας θα περιορίσουν την άνοδό του. Οι έλεγχοι κεφαλαίων στην Κίνα αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την άνοδο του γουάν.
Οι τεχνολογικές τάσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, θα μπορούσαν να διαβρώσουν την ισχύ του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου. Ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για το θέση του δολαρίου προέρχεται από τον κίνδυνο πολιτικών λαθών που θα κλονίσουν την εμπιστοσύνη από τις ίδιες τις αμερικανικές αρχές, όπως μια αθέτηση πληρωμών των ΗΠΑ για την το χρέος τους, για παράδειγμα.
Τα εμπόδια στο εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις που θεσπίζονται για την προστασία τομέων που μειονεκτούν από ένα ισχυρό δολάριο, όπως η μεταποίηση, θα υπονόμευαν επίσης μια βασική αρχή της ανοικτής και απρόσκοπτης πρόσβασης. Οι κυρώσεις που εμποδίζουν περαιτέρω την ελεύθερη ροή των του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο και τη χρηματοδότηση θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Τέλος, μια ευρύτερη τεχνολογική στροφή προς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα μπορούσε να προσφέρει ένα εξίσου οικονομικά αποδοτικό και ασφαλές μέσο για την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών.