ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA

«Ποντάρει» στο ΧΑ η Morgan Stanley και προτιμά Eurobank, Τρ. Πειραιώς

Απόδοση καλύτερη από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές προβλέπει ο οίκος, ενόψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο α' εξάμηνο του 2024. Θετικές οι προοπτικές των τραπεζών.

Υπεραπόδοση από το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης προβλέπει η Morgan Stanley, διατηρώντας την επενδυτική σύσταση "overweight" και  προβλέποντας ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα βλέπει περιορισμένο πολιτικό ρίσκο.. 

Ένας από τους βασικούς παράγοντες ώθησης για το ΧΑ είναι η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, με τον αμερικανικό όμιλο να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί φέτος κατά 2,5% και κατά 2,1% το 2024, ενώ εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο α’ εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας ότι θα ήταν πραγματική έκπληξη εάν αυτό επιτυγχανόταν στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Η οικονομία θα δεχθεί στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η συνετής δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο φέτος όσο και το 2024, με εκτίμηση ότι το 2024 μπορεί να φθάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το χρέος αναμένει ότι θα υποχωρήσει στο 153,5% του ΑΕΠ το 2024 από 163% που ΑΕΠ το 2023. 

Η πορεία των τραπεζών

Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς είναι οι δύο βασικές επιλογές της αμερικανικής τράπεζας, η οποία αναφέρεται εκτενώς στη βελτίωση όλων των μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Όπως σημειώνει, η μεγάλη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες να έχουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κυμαίνονται από 5 έως 8%) από το 2022. Παράλληλα, η πιστωτική ζήτηση που οφείλεται στην ανάκαμψη των επενδύσεων μεταφράζεται σε περίπου 9% μέση αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες το 2022.

Η αμερικανική τράπεζα επαναλαμβάνει ότι συνεχίζει να προτιμά τις ελληνικές τράπεζες στην περιοχή CEEMEA λόγω: 

  • Εξυγίανσης των ισολογισμών που οδήγησε σε μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες από το 4ο τρίμηνο του 2022,
  • Αύξησης των δανείων λόγω της μακροοικονομικής ανάκαμψης, της ανάκαμψης των ΑΞΕ και των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ μεσοπρόθεσμα,
  • Υψηλής ευαισθησίας των επιτοκιακών περιθωρίων στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεδομένου του υψηλού μεριδίου των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που καθοδηγείται από τις καταθέσεις όψεως. 
  • Ποιότητας του ενεργητικού που συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα.

Όπως σημειώνει οι κίνδυνοι για την ποιότητα  του ενεργητικού είναι χαμηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους μακροοικονομικής αδυναμίας. Βάσει της ανάλυσής της σε μια κατάσταση χειρότερων από τις αναμενόμενες μακροοικονομικών τάσεων, οι συνθήκες ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι καλύτερες σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους αδύναμων μακροοικονομικών μεγεθών, υποστηριζόμενες από

  1. τη χρηματοοικονομική απομόχλευση κατά την τελευταία δεκαετία,
  2. τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια,
  3. τις αυστηρότερες πιστωτικές πολιτικές.

Παρ' όλα αυτά, η εκτίμησή της για το COR του 2023 είναι περίπου 95 μονάδες βάσης (καθαρά δάνεια) κατά μέσο όρο, υψηλότερη από τους στόχους των διοικήσεων για 75-85 μονάδες βάσης. Η Πειραιώς και η Eurobank είναι οι προτιμώμενες επιλογές μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι μετοχές διαπραγματεύονται με 0,4x σε όρους P/BV με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023 για ROTE 9,8% και 0,7x σε όρους P/BV για ROTE 12,6%, αντίστοιχα.

Η επενδυτική βαθμίδα 

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά η σταδιακή βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι δυνατή χάρη στα ισχυρότερα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και την ορατή πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Πιο πρόσφατα, η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, σημειώνοντας παράλληλα ισχυρή ανάπτυξη, και η ταχεία δημοσιονομική εξυγίανση που επέτρεψε στην κυβέρνηση να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από το 2022, οδήγησαν δύο οίκους αξιολόγησης να αναθεωρήσουν τις προοπτικές τους για την Ελλάδα από σταθερές σε θετικές (Moody's και S&P), και τον Fitch να μετακινήσει τη χώρα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ενώ η χώρα βρίσκεται σε σαφή πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα περιμένουν να καταλαγιάσει η πολιτική αβεβαιότητα προτού αναθεωρήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Διατηρεί επίσης την άποψή της ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδας  από τρεις από τους κύριους οίκους το 1ο εξάμηνο του 2024, αλλά δεν αποκλείει μια αναβάθμιση νωρίτερα, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προβλέψεις και η δημοσιονομική εξυγίανση συμβεί με ταχύτερο ρυθμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ