Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με discount για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες δεν ακολουθούν την ίδια πορεία με τις ευρωπαϊκές, αλλά διαθέτουν τα προσόντα για να υπεραποδόσουν στο μέλλον, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley.
Ο αμερικανικός όμιλος σημειώνει ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει 5% την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές εμφανίζουν κέρδη 20%, αλλά το θετικό momentum θα επανέλθει με βασικό καταλύτη τις ανακοινώσεις για καταβολή μερισμάτων, τις οποίες αναμένει ότι θα γίνουν Μάιο ή Ιούνιο.
Με δεδομένη αυτή την εκτίμηση η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση «overweight», ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές – στόχους είναι οι ακόλουθες:
- Για την Τρ. Πειραιώς στα 5,08 ευρώ με περιθώριο ανόδου 30%,
- Για την Εθνική Τράπεζα στα 8,20 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 11%,
- Για την Alpha Bank στα 2,08 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 26% και
- Για τη Eurobank στα 2,33 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 25%.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου 5,5 φορές κατά μέσο όρο βάσει του δείκτη P/E, έναντι 7,2 φορές περίπου για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2024-2026 είναι στο 4% περίπου, έναντι 6% περίπου για τις τράπεζες της Ε.Ε.
Η συγκριτική ανάλυση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω re-rating, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις σε όρους RoTE για τα έτη 2025-2026, με μέση αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 12%, αν και συνδυασμένη με υψηλή ευαισθησία στα επιτόκια.
Παράλληλα το επονομαζόμενο τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (implied COE) που ενσωματώνουν στη διαπραγμάτευσή τους οι εγχώριες τράπεζες δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό και πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Με βάση τις αναλύσεις του οίκου για το τεκμαρτό κόστος κεφαλαίου (με βάση το μοντέλο της ομάδας για τις τράπεζες της ΕΕ), η αγορά αποτιμά τις ελληνικές τράπεζες με ένα τεκμαρτό δείκτη COE περίπου 16%, έναντι 13% του μέσου όρου των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο θεωρεί υψηλό και αδικαιολόγητο.
Ως εκ τούτου, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank είναι στο 18,6%, πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,2%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Eurobank είναι στο 16,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 13%, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς είναι στο 19,9%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 18% και τέλος, το τεκμαρτό κόστος ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας είναι στο 16,3%, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 11,5%.