ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Morgan Stanley: Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι των συστημικών τραπεζών

Τι ανέφεραν οι διοικήσεις των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς στις συναντήσεις τους με επενδυτές στο Λονδίνο. Γιατί παραμένουν ελκυστικές οι τραπεζικές μετοχές.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να διατηρηθούν θετική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών, καθώς θεωρούν ότι συνεχίζουν να διαθέτουν φθηνές αποτιμήσεις, να στηρίζονται από καλά μακροοικονομικά δεδομένα, με καλή εικόνα για τον ρυθμό των δανείων και παράλληλα υπάρχει ο βασικός καταλύτης που δεν είναι άλλος από την επιστροφή της καταβολής μερισμάτων. 

Τα παραπάνω σημειώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, στον απόηχο της διοργάνωσης «2024 Euroepan Financials Conference» και των επαφών που είχαν τα τέσσερα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα με τους επενδυτές. 

Alpha Bank 

Η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε στους επενδυτές τους εξής στόχους: 

  • Περιθώρια: Η διοίκηση της Alpha αναμένει μείωση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) κατά -5% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω υψηλότερα beta καταθέσεων λόγω της μετατόπισης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα αυτή είναι μια συντηρητική υπόθεση (68%/32% τρέχουσες/προθεσμιακές μέχρι το τέλος του 2024). έναντι 74%/24% έως το τέλος του 2023), δεδομένου ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η τράπεζα δεν έχει παρατηρηθεί ουσιαστική μεταβολή στο μείγμα καταθέσεων. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε αύξηση 2% στα beta των καταθέσεων μεταφράζεται σε περίπου 24 εκατ. ευρώ υψηλότερο κόστος επιτοκίου. Το σχετικά χαμηλό μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων  μπορεί να εξηγηθεί κυρίως από ένα μεγάλο μερίδιο μικρού μεγέθους καταθέσεων λιανικής εντός της καταθετικής βάσης της Alpha. Η τράπεζα υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει σημαντική θέση διατραπεζικού δανεισμού, γεγονός που σημαίνει ότι τα περιθώρια δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ όσο οι άλλες ελληνικές τράπεζες όταν ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων.
  • Δάνεια: Παρά τον έντονο ανταγωνισμό για τα επιχειρηματικά δάνεια, η τράπεζα δεν έκανε συμβιβασμούς στα περιθώρια των επιχειρηματικών δανείων, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα έχανε κάποια θέση στην αγορά στις νέες χορηγήσεις. Μελλοντικά, η τράπεζα αναμένει αυξημένες πιέσεις στα περιθώρια των επιχειρηματικών δανείων. Η ανάκαμψη των οργανικών ενυπόθηκων δανείων ανάπτυξης θα μπορούσε να επηρεάσει το κλίμα της αγοράς, αποδεικνύοντας ότι θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες. Μιλώντας για την ελληνική αγορά στεγαστικών δανείων, η Alpha εντόπισε την έλλειψη προσφοράς που να ανταποκρίνεται στη ζήτηση ως τον κύριο μοχλό αύξησης των τιμών των ακινήτων το 2023.
  • Μερίσματα:  Η τράπεζα αναφέρθηκε στη συνέχιση της σταθερότητας και σε μια πιθανή ομαλοποίηση στην ποιότητα του ενεργητικού ως καταλύτη για τη χαλάρωση των συστάσεων κεφαλαίου. Η τράπεζα σχεδιάζει  δείκτη διανομής >25% της κεφαλαιοποίησης της 2024-26. Η διοίκηση υπογράμμισε ότι, στο μέλλον, οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν μερίσματα σε μετρητά, καθώς και δυνατότητες για επαναγορές μετοχών. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, η διοίκηση υπογράμμισε την ισχυρή ενοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα ως εμπόδιο για τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Αν μη τι άλλο, η τράπεζα θα επιδιώξει να επενδύσει στην επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσίας στην Ελλάδα.
  • Ποιότητα ενεργητικού: Η τράπεζα αναμένει μια θετική επίδραση από τις μειώσεις των επιτοκίων στο κόστος κινδύνου. Η ποιότητα του ενεργητικού έχει επίσης υποστηριχθεί από τα ανώτατα όρια ενυπόθηκων δανείων που εφάρμοσαν οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με την κυβέρνηση (πλαφόν στο 2,8% EURIBOR). Αν και αυτό πρόγραμμα πρόκειται να λήξει τον Απρίλιο, η προσδοκία της διοίκησης της Alpha είναι ότι θα παραταθεί για ένα ακόμη έτος. Για το χαρτοφυλάκιο NPE στον ισολογισμό της Alpha ανέφερε ότι προτεραιότητα θα είναι η μείωση αυτών των NPEs οργανικά. 
  • Διεθνής παρουσία: Η τράπεζα φιλοδοξεί να γίνει η 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, μετά την την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα (μετά την ενοποίηση της Eurobank). Η κύρια στρατηγική της θα είναι η επέκταση της χονδρικής πίστωσης, καθώς και η αξιοποίηση της θέσης της στο Λονδίνο και στην Αθήνα από την πλευρά της διαχείρισης περιουσίας, επεκτείνοντας τις υπηρεσίες περιουσίας της στην Κύπρο. Το Το σημερινό μερίδιο αγοράς της τράπεζας στην Κύπρο είναι ~5%.

Eurobank

  • Περιθώρια: Η διοικητική ομάδα αναφέρθηκε στις πιέσεις στην τιμολόγηση των επιχειρηματικών δανείων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Για τα επόμενα 3 χρόνια, αναμένει συρρίκνωση των εταιρικών spreads κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι μια σχετικά συντηρητική υπόθεση (η ευαισθησία των 10 μονάδων βάσης υψηλότερων spreads θα μεταφραζόταν σε 15 εκατ. ευρώ στα NII).
  • Δάνεια: Από την πλευρά των επιχειρήσεων, η Eurobank υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περίπου ίσο μερίδιο αγοράς στις επιχειρηματικές χορηγήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα, η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα είναι αρκετά υψηλή στην Ελλάδα, ώστε όλες οι τράπεζες να δουν αξιοπρεπή ανάπτυξη και να μην κάνουν συμβιβασμούς στα περιθώρια για να προσελκύσουν νέες επιχειρήσεις. Παρά τις συχνές συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή των reperforming loans στους ισολογισμούς των τραπεζών, η Eurobank τόνισε ότι δεν περιλαμβάνει αυτή την προαιρετικότητα στο επιχειρηματικό της σχέδιο. Η αναμενόμενη αξία αυτών των δανείων είναι ~20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και πρόκειται κυρίως για δάνεια λιανικής και όχι για επιχειρηματικά. Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα, αυτή η υπεραξία είναι απίθανο να υλοποιηθεί το 2024, αλλά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή προαιρετικότητα το 2025 και μετά.
  • Συνέργειες με την Ελληνική Τράπεζα: Υπάρχει δυνητική άνοδος στις προβλέψεις της Eurobank για το 2024-26, εάν συμπεριλάβουμε συνέργειες από την Ελληνική Τράπεζα, όπως 1) Συνέργειες κόστους, 2) Συνέργειες από την αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας, 3) Συνέργειες εσόδων.
  • Διεθνής Παρουσία: Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος της Eurobank είναι να αποκτήσει στο μέλλον ποσοστό άνω του 55% στην Ελληνική Τράπεζα. Συνεχίζει να θεωρεί την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία ως βασικές αγορές και δεν στοχεύει σε περαιτέρω επέκταση για να γίνει παγκόσμιος παίκτης. Από την άποψη της ιδιωτικής τραπεζικής, η εταιρεία θα ήθελε να αναπτύξει το δίκτυό της για να ξεπεράσει αυτές τις 3 βασικές αγορές (αναφορά της Νότιας Ευρώπης, Ισραήλ). Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα, μέχρι το 2026 αναμένουν να πραγματοποιούν ~50% των εσόδων τους στην Ελλάδα και ~50% εκτός Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Eurobank, οι ευκαιρίες της τράπεζας βρίσκονται στις συγχωνεύσεις και εξαγορές που έχουν γίνει, παράλληλα με την ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ελλάδα. Αυτό θα βοηθήσει να επιτευχθούν οι στόχοι του επιχειρηματικού τους σχεδίου (ή να ξεπεραστούν).
  • Κεφάλαια: Η τράπεζα θα μπορούσε να επιτύχει την επίτευξη των στόχων της. Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκδώσει 1,1 δισ. ευρώ προνομιούχου χρέους το 2024 σε 2 εκδόσεις (2ο τρίμηνο και 2ο εξάμηνο 24). Όσον αφορά την αξιοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου, η Eurobank καθοδήγησε έως και ~20 μ.β. επίπτωση στο κεφάλαιο από την εξαγορά του εναπομείναντος μεριδίου της Ελληνικής Τράπεζας. Η τράπεζα σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο πλεονάζον κεφάλαιο σε 1) επιτάχυνση της ανάπτυξης του ενεργητικού, 2) περαιτέρω επιτάχυνση της διανομής μερισμάτων και 3) δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Όσον αφορά τα μερίσματα, η Eurobank σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τη διανομή τους προς το 50%. 
  • Καθοδήγηση: Η τράπεζα βλέπει άνοδο στην καθοδήγησή της, η οποία θα οφείλεται 1) στις συνέργειες κόστους και εσόδων της Ελληνικής Τράπεζας, 2) στη μείωση του κόστους κινδύνου και 3) στη χαμηλότερη συμπίεση των εταιρικών spreads. Αυτό θα σήμαινε άνοδο του στόχου της τράπεζας για το 13% ROTE για το 2026.

Εθνική Τράπεζα

  • Δάνεια: Η χαμηλή διείσδυση των πιστώσεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ, θα πρέπει να στηρίξει την ισχυρή αύξηση των δανείων τα επόμενα χρόνια. Η τράπεζα βλέπει ισχυρά σημάδια ζήτησης και πιστεύει ότι η αύξηση των δανείων θα προέλθει από 9% CAGR για τις επιχειρήσεις, ενώ από το 2025 και μετά αναμένει ότι η αύξηση των δανείων λιανικής θα επιταχυνθεί. Η διοίκηση αναφέρθηκε και στην υποτονική ζήτηση στεγαστικών δανείων στην ελληνική αγορά, λέγοντας ότι αυτή σχετίζεται με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε υψηλότερες τιμές ακινήτων, οι οποίες κατά συνέπεια προσελκύουν επενδύσεις σε νέες κατοικίες, γεγονός που τελικά θα πρέπει να σημαίνει ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα ανακάμψει. 
  • Ανταγωνισμός: Σε σχέση με το θέμα της αύξησης των δανείων, η ΕΤΕ συζήτησε το ανταγωνιστικό περιβάλλον και ανέφερε ότι βλέπει ισχυρό ανταγωνισμό στην πλευρά της χορήγησης δανείων, ο οποίος έχει οδηγήσει στη συμπίεση των εταιρικών spreads (μείωση 20 μ.β. το 2023). Το γεγονός αυτό ώθησε την τράπεζα να ενσωματώσει στις προβλέψεις της μια συντηρητική παραδοχή για 100% μετακύλιση των μειώσεων των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός στην πλευρά των καταθέσεων είναι πιο περιορισμένος, γεγονός που σημαίνει ότι τα beta έχουν διατηρηθεί υπό έλεγχο.
  • Προοπτικές για το NII: Η ΕΤΕ πιστεύει ότι θα είναι σε θέση να διατηρήσει επίπεδα NII παρόμοια με εκείνα του 2023 έως το 2026, αν και ελαφρώς χαμηλότερα. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στην αύξηση του όγκου, το χαμηλό beta καταθέσεων που οδηγεί σε ευνοϊκό κόστος χρηματοδότησης, τις προσπάθειες της τράπεζας για την αύξηση των πάγιων στοιχείων ενεργητικού (όπως τα ενυπόθηκα δάνεια με σταθερό 5ετές επιτόκιο ) και τη μείωση του κόστους αντιστάθμισης κινδύνου.
  • Κόστος: Η ΕΤΕ συνεχίζει να βλέπει περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης του κόστους.
  • Κόστος κινδύνου: Σύμφωνα με τη διοίκηση, η καθοδήγησή της για το 2026 για κόστος κινδύνου <50 μ.β. είναι συντηρητική, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο καλά εφοδιασμένη είναι η τράπεζα. Εκτιμά ότι είναι σε θέση να ανταγωνίζεται με κόστος κινδύνου κάτω από τους ομολόγους της λόγω του εσωτερικού της βραχίονα εξυπηρέτησης. 
  • Μερίσματα: Η ΕΤΕ επανέλαβε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα φέτος από τα κέρδη του 2023 και το επόμενο έτος να αυξήσει τη διανομή για να συγκλίνει με εκείνη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επεσήμανε ότι η ικανότητά της να διανέμει μερίσματα περιορίζεται από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Η ΕΤΕ θα επιδιώξει επίσης άλλους τρόπους για να ενισχύσει τις κεφαλαιακές απολαβές, όπως η επαναγορά μετοχών. 
     

Τράπεζα Πειραιώς 

  • Δάνεια: Βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις άλλες τράπεζες για να επωφεληθεί από την αύξηση των δανείων που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), δεδομένων των βαθιών πελατειακών σχέσεων της τράπεζας. Ωστόσο, η τράπεζα υπογράμμισε επίσης ότι το κύριο όφελος των κεφαλαίων RRF είναι η πολύ θετική επίδραση που έχουν στην οικονομία, με τα κεφάλαια να αποτελούν παράγοντα ενίσχυσης και όχι οδηγό της αύξησης των δανείων. Για να το καταδείξει αυτό, από τα 1,6 δισ. ευρώ της πιστωτικής επέκτασης το 2023, τα 300 εκατ. ευρώ ήταν επιχειρηματικά δάνεια που σχετίζονται με το RRF. Από την πλευρά της λιανικής, η Τρ. Πειραιώς αναμένει περιορισμένη ανάπτυξη. Σημειώνει ότι η πλειονότητα των αγορών κατοικιών βασίζεται σήμερα σε ίδια κεφάλαια έναντι στεγαστικών δανείων. Η τράπεζα μίλησε επίσης για την ευκαιρία πιστωτικής ανάπτυξης από τα reperforming loans, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει σε ~30 δισ. ευρώ για το σύνολο του τομέα.
  • Περιθώρια: Τα χαμηλά beta καταθέσεων της τράπεζας έχουν υποστηριχθεί από τη σταθερή καταθετική της βάση. Η εταιρεία πιστεύει ότι στο μέλλον μπορεί να υπερασπιστεί το μείγμα καταθέσεων της. Ωστόσο, στο guidance της, η τράπεζα αναμένει συντηρητικά αύξηση των beta καταθέσεων, καθώς και μεγαλύτερη στροφή προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Η Τρ. Πειραιώς αναμένει beta καταθέσεων ~20% το 2024 και ~25-27% το 2025-6 από 13% το 2023.
  • Ψηφιοποίηση: Λανσάρει την ψηφιακή της τράπεζα, Snappi, για την οποία η τράπεζα προσανατολίζεται να δαπανήσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Snappi θα έχει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια, οπότε στόχος της Τρ.Πειραιώς είναι να αναπτύξει γρήγορα το πρόγραμμα στην Ελλάδα και στη συνέχεια να προχωρήσει στην Ευρώπη.
  • Μερίσματα:  Δεδομένης της καθοδήγησης για οργανική δημιουργία καθαρών κερδών ύψους 1 δισ. ευρώ, υπάρχει περαιτέρω άνοδος στην πιθανότητα διανομής μερίσματος σύμφωνα με την εταιρεία. Η εταιρεία αναμένει ότι η γενική συνέλευση των μετόχων θα επικυρώσει το μέρισμα του 2023 έως τον Ιούνιο. Μέχρι το 2026, η εταιρεία αναμένει απόδοση ~12% (μη προσαρμοσμένη) και ~14% προσαρμοσμένη για το πλεονάζον κεφάλαιο. Τα DTCs αντιπροσωπεύουν σήμερα το 76% του CET1 της εταιρείας και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο ~45% μέχρι το 2026.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ