Σταθεροποιητική διάθεση για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς υπάρχει πληθώρα ανακοινώσεων μεγεθών α’ τριμήνου και εν αναμονή των αποφάσεων από Fed και ΕΚΤ την τρέχουσα εβδομάδα.
Πτώση μόλις 0,03% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον πετρελαϊκό κλάδο να υποχωρεί 0,9%, με «βαρίδι» τον τίτλο της ΒΡ που έχει πτώση 4%. Στο -0,03% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,18%, ενώ απώλειες 0,16% εμφανίζει ο γαλλικός CAC 40. Καλύτερη πορεία για τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται 0,42%, ενώ 0,15% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Οριακές οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jonesνα υποχωρεί 0,07%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,04%, ενώ ήπια κέρδη 0,03% εμφανίζει ο Nasdaq.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές προέρχονται από έναν ισχυρό Απρίλιο, μετά από πτώση τον Μάρτιο εν μέσω φόβων για το τραπεζικό σύστημα. Η καλύτερη από την αναμενόμενη περίοδος κερδών και τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σύντομα έχουν στηρίξει τις αγορές, αλλά ο Μάιος είναι παραδοσιακά ένας μικτός μήνας για τις μετοχές, καθώς παρουσιάζει θετικές αποδόσεις περίπου τις μισές φορές τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτός θα ξεκινήσει με τις αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, η χαμηλή μεταβλητότητα των μετοχών συνεχίζει να έρχεται σε αντίθεση με τα πιο αυξημένα πιστωτικά spreads.
Οι αναλυτές σημειώνουν, πάντως, ότι μετά το ράλι του πρώτου τριμήνου, οι προσδοκίες των επενδυτών ήταν ήδη αυξημένες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υποτονικές αντιδράσεις των χρηματιστηρίων σε θετικές ειδήσεις, ενώ οι απογοητεύσεις των κερδών έχουν «τιμωρηθεί αυστηρά».
Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase σημειώνουν ότι οι μετοχές της ευρωζώνης παραμένουν ελκυστικά αποτιμημένες ακόμη και μετά τις πρόσφατες ισχυρές επιδόσεις τους, καθώς είναι σχετικά φθηνές σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και η επαναλειτουργία της Κίνας αποτελεί υποστηρικτικό παράγοντα. Ταυτόχρονα, βλέπουν τις μετοχές της περιοχής ως ένα παγκόσμιο κύκλωμα value trade και λένε ότι ήρθε η ώρα να αποκομίσει κανείς κέρδη από την Ευρώπη έναντι της αγοράς των ΗΠΑ.
Αργότερα την Τρίτη, η ΕΚΤ θα εκδώσει την τριμηνιαία έρευνά της για τον τραπεζικό δανεισμό, η οποία θα δείξει πώς τα πρόσφατα τραπεζικά ζητήματα έχουν επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιταλίας μετά τα στοιχεία στη Γαλλία και την Ισπανία που δείχνουν απροσδόκητη επιτάχυνση τον Απρίλιο.
Ήπιες πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,21% στα 79,14 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,28% στα 75,42 δολάρια. Απώλειες 1,3% για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το φυσικό αέριο στα 38,315 ευρώ.
Ήπια πτωτική κίνηση για τον χρυσό κατά 0,10% στα 1.990,20 δολάρια, ενώ ο άργυρος υποχωρεί 0,78% στα 25,03 δολάρια.
Θετική πορεία για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να έχει κέρδη 0,12%, με τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να ενισχύεται 0,26%, ενώ στο +1,14% κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.