ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Μικρές οι αυξήσεις στην αμόλυβδη, σταθεροποίηση των διεθνών τιμών

Μόνο κατά 1,3% έχει αυξηθεί η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυτή την εβδομάδα, παρά το άλμα των διεθνών τιμών τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση μεγάλης μείωσης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.

Συγκρατημένες εμφανίζονται οι αυξήσεις τιμών στα καύσιμα κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με την ελληνική αγορά, πάντως, να παραμένει μία από τις πιο ακριβές χώρες της Ευρώπης, ενώ σημείο - κλειδί αναμένεται ότι θα είναι η επόμενη εβδομάδα, λόγω και της εξόδου για το Πάσχα. 

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιεί η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκε την Τετάρτη στα 1,925 ευρώ/λίτρο, δηλαδή κατά 1,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (1,90 ευρώ) και αυτό σε μία περίοδο όπου ενδιάμεσα έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στην τιμή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσαν οι στατιστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα ήταν η τρίτη πιο ακριβή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις Φινλανδία και Γαλλία, ενώ η μέση τιμή στη χώρα μας ήταν κατά 7,5% υψηλότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη της ευρωζώνης. 

Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανή μία νέα αύξηση των τιμών, καθώς καταφθάνει η έξοδος λόγω του Πάσχα και ως εκ τούτου και η αύξηση της ζήτησης.

 

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αγορά των καυσίμων βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είναι στο τελικό στάδιο για κανονιστική παρέμβαση στην αγορά, ενώ προηγουμένως είχε ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις αναποτελεσματικής λειτουργίας του ανταγωνισμού, καθώς οι τιμές αυξάνονταν απότομα σε περιόδους ανόδου των διεθνών τιμών και υποχωρούσαν πολύ αργά σε περιόδους (το λεγόμενο φαινόμενο «πυραύλων και φτερών»).

Σε διεθνές επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, με τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό να εμφανίζουν κέρδη που ξεπέρασαν το 5%. Αιτία της έκρηξης η αιφνιδιαστική απόφαση της ομάδας ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να υπάρξει «σταθεροποίηση των αγορών και των τιμών». 

Μετά από το ξέσπασμα ανόδου και τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να εκτιναχθεί εκ νέου στο επίπεδο των 100 δολαρίων, γεγονός που θα τροφοδοτήσει πρόσθετες πληθωριστικές πιέσεις, τις τελευταίες ημέρες έχει επέλθει ηρεμία στις αγορές, με αποκλιμάκωση των τιμών, καθώς το ενδιαφέρον εστιάζεται σε νεώτερα στοιχεία που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες, που θα ασκούσε πίεση στη ζήτηση πετρελαίου.

Παρά ταύτα το brent παραμένει σταθερά άνω των 80 δολαρίων, με διαμόρφωση στο επίπεδο των 85,01 δολαρίων και οριακά κέρδη 0,02%, ενώ το αμερικανικό αργό ακολουθεί περίπου την ίδια πορεία με οριακή υποχώρηση 0,06% στα 80,56 δολάρια. 

«Η ανοδική δυναμική της αγοράς πετρελαίου μπορεί να έχει σταματήσει, αλλά οι πιθανότητες νέας ανοδικής κίνησης παραμένουν δεδομένης της σύσφιγξης της προσφοράς», δήλωσε ο Stephen Brennock του μεσίτη πετρελαίου PVM.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαγόρευση της πώλησης καυσίμων κάτω του κόστους ζητούν οι πρατηριούχοι

Στην επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι πρατηριούχοι τονίζουν πως η άρση της απαγόρευσης πώλησης σε τιμές κάτω του κόστους καλλιέργησε  γόνιμο έδαφος ανεξέλεγκτης παραβατικότητας, λαθρεμπορίας, νοθείας και κλοπής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΕΠΕ: Η Πολιτεία οφείλει να βάλει οριστικό τέλος στην παραβατικότητα

Ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος υπογραμμίζει τη λύπη του για την αδυναμία της πολιτείας να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ενώ αφήνει αιχμές για αποφάσεις της Δικαιοσύνης.