Την άποψη πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παρά την πρόοδο που έχει κάνει σε πολλά επίπεδα δεν είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή για αναβάθμιση από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές από τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI) και θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2024 εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Χ.Α. και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος.
Ο ίδιος επισήμανε πως η αναβάθμιση στις ώριμες αγορές από τον οίκο MSCI περνά μέσα από δύο βασικά κριτήρια – προαπαιτούμενα, όπως είναι το credit rating της χώρας, δηλαδή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και το κρίσιμο στοιχείο της ελεύθερης διασποράς, του free float market cap, όπου η ελληνική αγορά υστερεί ακόμη σημαντικά. Σημείωσε πως γίνονται συναντήσεις με στελέχη των οίκων FTSE Russell αλλά και MSCI, «ενώ κάνουμε όλες τις προσαρμογές που απαιτούνται, όμως δεν είναι αρκετές για να μας αναβαθμίσουν σήμερα». Σημειώνεται ότι το ΧΑ είναι η μοναδική αγορά που έχει υποβαθμιστεί από τις ανεπτυγμένες στις αναδυόμενες και παραμένει σε αυτή την κατηγορία από το καλοκαίρι του 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντόπουλος γνωστοποίησε πως η ΕΧΑΕ κάνει τεχνολογικές και άλλες προσαρμογές που απαιτούνται για να μπει στην…. ελίτ των διεθνών αγορών, όπως η επιτυχής μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο.
Επίσης, βελτιώνεται το σύστημα δανεισμού τίτλων, μέσω δημιουργίας υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου και διμερούς δανεισμού τίτλων, αναβαθμίζεται και η αγορά παραγώγων, μέσω έξι νέων stock futures, ενώ δημιουργείται και δείκτης παραγώγων, σε συνεργασία με τον οίκο MSCI. Ειδικότερα, δημιουργείται νέος δείκτης MSCI GR Rebased Index, αποτελούμενος αρχικά από δέκα εταιρείες, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σε Λονδίνο και Παρίσι τέλος Απριλίου και στις 9 Μαΐου στην Αθήνα. Στον συγκεκριμένο δείκτη θα συμμετέχουν οι εταιρείες OTE, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να επιτευχθεί μετοχική συνεργασία της ΕΧΑΕ με άλλο ξένο χρηματιστήριο, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως «σιγά σιγά μας κοιτάζουν οι ξένοι για μετοχική συνεργασία, πρέπει να ισχυροποιήσουμε το brand του Χ.Α.», ενώ τόνισε πως «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε μέχρι να έρθει το σωστό timing για συνεργασία με ξένη αγορά».
Ο CEO του ομίλου ΕΧΑΕ αναφέρθηκε και σε ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο πλέγμα ενεργειών που στόχο έχουν την αναβάθμιση και την εξωστρέφεια του ελληνικού χρηματιστηρίου, που εκτός από το δείκτη παραγώγων, συμπεριλαμβάνουν και μπαράζ παρουσιάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε forum αλλά και road shows.
Γνωστοποίησε πως για πρώτη φορά στα χρονικά θα γίνουν τρεις παρουσιάσεις των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, όπως στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου, στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου και στη Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η προβολή εταιρειών του Mid Cap σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές. Επίσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά θα λάβει χώρα το μεγάλο road show στο Λονδίνο σε συνεργασία με τη Morgan Stanley, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 27 και 28 Νοεμβρίου 2023.
Συνάμα, η διοίκηση και τα στελέχη της ΕΧΑΕ θα συμμετέχουν σε πλήθος εκδηλώσεων και forum φέτος, σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως στο Οικονομικό Forum των Δελφών μεταξύ 26 και 29 Απριλίου, όπου ο όμιλος θα έχει τρία πάνελ, με καλεσμένους στελέχη κορυφής αγορών όπως ο Nasdaq, το χρηματιστήριο της Βιέννη και μια ακόμη αγορά. Επίσης η διοίκηση θα δώσει το «παρών» και σε άλλα συνέδρια όπως το Wood’s Greek Retread της Wood στις 11 και 12 Μαΐου και στο The Network Forum στις 20 και 21 Ιουνίου.
Παράλληλα, τόνισε πως γίνεται περαιτέρω άνοιγμα σε διεθνείς «παίκτες» που κάνουν συναλλαγές, καθώς από την αρχή του 2023 έχουν προστεθεί ως εξ αποστάσεων μέλη οι Freedom Finance και Green Post Trading, αμφότερες με έδρα την Κύπρο.
Επίσης ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως έως τα μέσα του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί η νέα πλατφόρμα ESG δεδομένων (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), που στόχο έχει να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα των στοιχείων, να οριοθετήσει πιο ξεκάθαρα αυτό το προφίλ των εισηγμένων, να βοηθήσει στην τυποποίηση και τη συγκρισιμότητα των ESG δεδομένων. Αυτό θα γίνει με ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό. Επίσης, έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν συνεργασίες με ξένα χρηματιστήρια όπως της Αλβανίας και του Κοσόβου και τις πλατφόρμες των χρηματιστηρίων ενέργειας που έχουν.
Σημαντικές εισροές
Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένους στο Χ.Α. το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς υπάρχουν θετικές ροές κεφαλαίων ύψους 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο. Αναφέρθηκε στην αύξηση των μέσων συναλλαγών άνω του 50% συγκριτικά με το 2022, ενώ τόνισε ότι μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε ξανά πάνω από τις 1.000 μονάδες.
Οι μέσες ενεργές μερίδες έφτασαν τις 26,9 χιλ. το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυξημένες κατά 24,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2022 που ήταν στις 21,6 χιλ.
Επίσης, αναφέρθηκε στην εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πέτυχε ανάπτυξη 5,9% το 2022, στο ρεκόρ 15ετίας στα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2022, αλλά και στην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών. Έδωσε έμφαση στην ισχυρή μερισματική πολιτική των εισηγμένων, που το 2022 μοίρασαν 2,4 δισ. ευρώ, τα περισσότερα κεφάλαια από το 2009, με την απόδοση των χρηματικών διανομών στο σύνολο της αγοράς να διαμορφώνεται στο 3,6%, ενώ ανεβαίνει στο 5,1% όταν μετρηθούν μόνο οι 73 εταιρείες με χρηματικές διανομές το 2022.
Συνάμα, ήδη φέτος το πρώτο τρίμηνο έχουν διανεμηθεί 237 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, μια αύξηση κατά 137%.
Φυγή εταιρειών από το ταμπλό
Αναφορικά με το μεγάλο θέμα της φυγής εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς θυμίζουμε πως έχουν αποχωρήσει περίπου 300 εταιρείες από το 2000 και εντεύθεν, ο κ. Κοντόπουλος γνωστοποίησε πως έκανε έρευνα σε βάθος 20ετίας αναζητώντας τις αιτίες αποχώρησης και διαγραφών. Τόνισε ότι περίπου οι μισές δεν… άντεξαν (πτώχευσαν κ.λπ.), το 25% αποχώρησε λόγω συγχώνευσης, ενώ υπήρξε και ένα 25% που αποχώρησε οικειοθελώς.
Επίσης, παρέθεσε στοιχεία για τις αποχωρήσεις εταιρειών, τονίζοντας ότι το 2022 αποχώρησε από το Χ.Α. το 3,14% των εταιρειών, όταν στο Euronext αποχώρησε το 4,7%, από τον Sixt της Ελβετίας έφυγε το 4%, ενώ από το Ισραήλ το 2%. Σε βάθος πενταετίας, η Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο, με 6%, όταν οι αποχωρήσεις στο Euronext ήταν 5,3%, στην Ελβετία 5,5% και στο Ισραήλ 3%. Όπως τονίστηκε, γενικότερα παγκόσμια υπάρχει τάση μείωσης των εισηγμένων την τελευταία 20ετία. Βεβαίως, σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι στις αγορές που ανέφερε υπήρξαν και νέες εισαγωγές, κάτι που στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έγινε, ο κ. Κοντόπουλος συμφώνησε και τόνισε πως «εργαζόμαστε για να αλλάξει αυτό»…