Μολονότι το πρώτο τρίμηνο του έτους κρίνεται εξαιρετικό, τηρουμένων των αναλογιών, για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έδωσε πολύ καλές αποδόσεις για έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό μετοχών, τόσο από τη μεγάλη και μεσαία αποτίμηση όσο και από τα μικρότερα «χαρτιά», εντούτοις υπάρχει επίσης ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός μετοχών που έχουν υστερήσει σε αποδόσεις το πρώτο τρίμηνο.
Μόνο από τον χώρο του FTSE 25 αλλά και του Mid Cap υπάρχουν 28 μετοχές (επί συνόλου 45) που έχουν απόδοση μικρότερη του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 13,42% το πρώτο τρίμηνο, ενώ πολλές μετοχές έχουν σχεδόν μηδενική άνοδο και άλλες κινούνται και πτωτικά.
Θυμίζουμε πως το τρίμηνο του 2023 ήταν μια περίοδος που αναβάθμισε την εικόνα της αγοράς, έφερε αύξηση συναλλαγών κατά 50,6% έναντι του 2022, καθώς οι μέσες συναλλαγές εκτοξεύτηκαν στα 111,4 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. το 2022, ενώ μετά από οκτώμισι περίπου χρόνια οδήγησε το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2014.
Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του έτους έφερε πολλαπλά deals στην αγορά, πρωτίστως στο χώρο των κατασκευών, των υποδομών και της ενέργειας, ενώ συνολικά η εικόνα του Χρηματιστηρίου ήταν αναβαθμισμένη, με αύξηση ενεργών κωδικών αλλά και κινήσεις που μαρτυρούν ότι το Χ.Α. - αργά αλλά σταθερά – ξαναμπαίνει στο χάρτη ως επενδυτική επιλογή.
Από τον χώρο του FTSE 25 η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, που ασφαλώς έχει κάνει αίσθηση στην αγορά, είναι η υστέρηση του ΟΤΕ που υποχώρησε κατά 7,10% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, η φετινή πτώση έρχεται μετά την περυσινή υστέρηση σε ποσοστό 10,24%, ενώ πρόσφατα, στις 20 Μαρτίου 2023 ο τίτλος βρέθηκε στα 12,57 ευρώ που είναι χαμηλά δύο ετών. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα υψηλά των 18,40 ευρώ που ο τίτλος του ΟΤΕ βρέθηκε στις 29 Απριλίου 2022, δηλαδή πριν από περίπου 11 μήνες, υποχωρεί σε ποσοστό 27,28%. Το ίδιο διάστημα, ο Γ.Δ. έχει άνοδο 16%.
Η μετοχή της Dimand είναι η πρώτη σε απώλειες στη μεγάλη και μεσαία αποτίμηση το πρώτο τρίμηνο, καθώς υποχωρεί σε ποσοστό 19,10%. Μάλιστα χθες δεν αντέδρασε από τα 11,95 ευρώ που είναι ιστορικά χαμηλά, καθώς εισήλθε στις 6 Ιουλίου 2022 στο Χ.Α. στην τιμή των 15 ευρώ. Θυμίζουμε ότι κατά την εισαγωγή της «σήκωσε» 98 εκατ. ευρώ που ήταν τα περισσότερα κεφάλαια που άντλησε (νεο)εισηγμένη μετά την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή το 2007. Καλή εταιρεία με πολύ ζηλευτό χαρτοφυλάκιο πρωτοποριακών έργων, δεν έχει βρει τα πατήματά της στην αγορά, ενώ εισήλθε και κάπως… ακριβά στην αγορά.
Η ΕΥΔΑΠ παραδοσιακά αποτελεί μια μετοχή που έχει ελάχιστη συσχέτιση με το εκάστοτε κλίμα της αγοράς, πέρα από μικρο-κινήσεις που δεν αλλάζουν το προφίλ της. Υποχώρησε κατά 4,40% το πρώτο τρίμηνο, ενώ και πέρυσι, σε μια χρονιά που ο Γ.Δ. έδωσε ένα +4,08% και ο FTSE 25 +4,78%, η μετοχή υποχώρησε κατά 12,93%.
Η Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 3,50% το πρώτο τρίμηνο, καθώς παρουσιάζει εύλογη κόπωση λόγω της καθυστέρησης του κυοφορούμενου deal πώλησής της, το οποίο αρχικώς ήταν να έχει «κλειδώσει» έως το τέλος Νοεμβρίου 2022. Πληροφορίες πάντως λένε πως η πώληση θα γίνει, όταν ολοκληρωθεί το χτίσιμο του σχήματος που θα χρηματοδοτήσει το αυστραλιανό fund. Βεβαίως, ο τίτλος της ΤΕΝΕΡΓ έδωσε πέρυσι κέρδη 50%, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια έχει εξαιρετικές αποδόσεις. Από τα χαμηλά του 2012, κερδίζει 2.450%!
Η Ηelleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) υποχώρησε κατά 0,40% το τρίμηνο, συνεχίζοντας να έχει προβληματική εικόνα –για την ποιότητα, τα μεγέθη και το ρεκόρ κερδοφορίας που έφερε το 2022. Πέρυσι πάντως έδωσε ένα +22% και ήταν μέσα στις κορυφαίες των αποδόσεων στον Large Cap.
Η Lamda Development συνεχίζει να υστερεί σε μόνιμη βάση, καθώς υποχώρησε κατά 0,30% το τρίμηνο και σε καμιά περίπτωση δεν δείχνει στην αγορά ότι είναι η μετοχή του ομίλου που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Η μετοχή αντανακλά τον προβληματισμό της αγοράς, ενώ φαίνεται πως δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς η πολυπλοκότητα αλλά και τα ρίσκα του έργου. Πέρυσι άλλωστε υποχώρησε 15,28%.
Η Entersoft έχασε επίσης 0,30% το τρίμηνο, ενώ προέρχεται από τις μεγάλες απώλειες 30,73% πέρυσι! Βεβαίως, είχε δώσει απόδοση περί το 112% το 2021. Στα 113 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίησή της, όταν της ανταγωνίστριάς της Epsilon Net η αποτίμηση είναι στα 405 εκατ. ευρώ.
Η Παπουτσάνης βρέθηκε στο +0,40% το τρίμηνο, ενώ στο σύνολο της περυσινής χρονιάς ενισχύθηκε μόλις κατά 0,43%. Βεβαίως, έκανε ισχυρότατο ράλι τα έτη 2017 έως 2019, όταν η μετοχή «έπαιξε» και ορθώς, το σενάριο της μνημειώδους επιχειρηματικής επιστροφής αυτής της ιστορικής εταιρείας που «πατά» σε τρεις αιώνες.
Η Intracom Holdings επίσης υστερεί καταφανώς φέτος καθώς βρίσκεται στο +0,60%, ενώ πέρυσι έδωσε το φτωχό +5,23%. Στα 151 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, με την αγορά να περιμένει περισσότερο απτά στοιχεία για τον ευρύτερο μετασχηματισμό που λαμβάνει χώρα.
Η ΓΕΚ Τέρνα είναι μόλις στο +0,70% έχοντας γενικά πολύ συντηρητική εικόνα διαχρονικά, χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες. Βεβαίως, έχει επηρεαστεί από την καθυστέρηση πώλησης της θυγατρικής. Πέρυσι πάντως έδωσε ένα +14,62%.
Η BriQ Propertis είναι μόλις στο +1%, συνεχίζοντας την αδιάφορη εικόνα που έχουν (σχεδόν) όλες οι μετοχές του κλάδου των ΑΕΕΑΠ, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει ευρύτερα. Καλές εταιρείες, με ισχυρά επενδυτικά προγράμματα και καλά χαρτοφυλάκια, εξακολουθούν να μην έχουν θερμή υποδοχή από την αγορά. Πέρυσι έχασε 11,19%.
Η Profile Software την τελευταία διετία έχει απολέσει το ισχυρό momentum που τη διέκρινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας δώσει εξαιρετικά μεγάλες αποδόσεις έως το 2021. Μικρές απώλειες (-4,83%) πέρυσι, +21% το 2021. Αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνική εταιρεία πληροφορικής.
Η AVAX συνεχίζει να παρουσιάζει αρρυθμίες στο ταμπλό του Χ.Α. ευρισκόμενη στο +1,80% το τρίμηνο, ενώ πέρυσι απώλεσε το 26% της αξίας της. Το 2021 είχε δώσει άνοδο 50%. Στα 119 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση. Ισχυρό ανεκτέλεστο, «τρέχει» τη γραμμή 4 του Μετρό, βραχνάς ο δανεισμός.
Η ΕΥΑΘ είναι στο +1,80% φέτος, ενώ διέπεται από τα ίδια χαρακτηριστικά της ΕΥΔΑΠ. Πλήρως αδιάφορη εικόνα, διαχρονικά, μολονότι έχει τα μεγέθη και την ποιότητα για καλύτερη απεικόνιση στο ταμπλό. Απώλεσε το 29% της αξίας της πέρυσι!
H ElvalHalcor είναι μόλις στο +2% το τρίμηνο, έχοντας πολύ κακή – για την ποιότητα και το εκτόπισμά της – συμπεριφορά, σε μόνιμη βάση. Ίσως ο κορυφαίος μεταλλευτικός οργανισμός στην Ελλάδα, ο απόλυτος εκπρόσωπος της βαριάς βιομηχανίας, αλλά και η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μετά τα διυλιστήρια, αντιπροσωπεύοντας άνω του 4% των ελληνικών εξαγωγών. Λειτουργεί το πιο προηγμένο τετραπλό θερμό έλαστρο στον κόσμο και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγική δυναμικότητα θερμής έλασης.
Η μετοχή παραμένει στα 1,6540 ευρώ, δηλαδή αρκετά κάτω από την τιμή που έγινε το placement πριν 24 μήνες, τον Απρίλιο του 2021 όταν ο όμιλος Viohalco έδωσε 25 εκατ. μετοχές, ήτοι το 6,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ElvalHalcor στα 2 ευρώ ανά μετοχή. Τότε αυξήθηκε η διασπορά και άνοιξε ο δρόμος για την εισαγωγή της τελευταίας στον FTSE 25. Πριν το placement ο όμιλος Viohalco έλεγχε το 91,5% της θυγατρικής της, ενώ μετά από αυτό το μερίδιό της έπεσε στο 84,78%. Πέρυσι υποχώρησε 12,43%.
Η Πλαστικά Θράκης έχει πληγεί από το ενεργειακό κόστος. Μετά το… μπαμ που έκανε κατά το ξεκίνημα της πανδημίας το 2020, όταν μπήκε στις μάσκες, φτάνοντας σε εκκωφαντικά και ιστορικά κέρδη, με τη μετοχή εκείνο το έτος να κάνει ράλι +80%, πέρυσι υποχώρησε κατά 42,53%, ενώ φέτος είναι μόλις στο +2,10%.
Η Κρι Κρι για πολλά χρόνια έδινε εξαιρετικές αποδόσεις, φτάνοντας σε διαρκή ιστορικά υψηλά, ενώ έως πέρυσι και για 15 χρόνια είχε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης τζίρου και κερδών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην ελληνική αγορά, ασχέτως κλάδου. Πέρυσι το ενεργειακό κόστος περιόρισε σημαντικά το momentum, με τη μετοχή να χάνει 27%, ενώ φέτος είναι μόλις στο +2,30%.
Ο ΑΔΜΗΕ υστερεί σε μόνιμη βάση στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ ακολουθεί κατά πόδας τη μετοχή της ΔΕΗ, μόνο στις πτώσεις. Πέρυσι η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 30,27% και ο ΑΔΜΗΕ -29,61%, φέτος η ΔΕΗ είναι στο +22%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ μόλις στο +3,50%. Η κακή συμπεριφορά τον υποβίβασε από τον FTSE 25 στον Mid Cap, με την αποτίμηση μόλις στα 419 εκατ. ευρώ. Στα 1,8080 ευρώ η μετοχή, αξίζει ασφαλώς άλλης απεικόνισης, ενώ η Eurobank Equities έδωσε προ δυόμισι μηνών τιμή – στόχο τα 2,9 ευρώ.
Η Premia Properties, όπως όλες του συγκεκριμένου κλάδου, παραμένει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Μόλις στο +4,10% φέτος, απώλειες 33% πέρυσι.
Η Σαράντης (+5,20% το τρίμηνο) έχει χτυπηθεί από την κρίση με τον πόλεμο της Ουκρανίας όπου αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο μεταφέροντας όλη την παραγωγή στο εργοστάσιο της Πολωνίας, ενώ επηρεάστηκε και από το «διαζύγιο» με την Estee Leuder ύστερα από 21 χρόνια. Ανθεκτικός όμιλος, ίσως ο πιο διεθνοποιημένος εμπορικός ελληνικός όμιλος, ενώ τα μεγέθη αντέχουν και με το παραπάνω. Στο -27% πέρυσι.
Η Viohalco είναι στο +5,40% φέτος, ενώ πέρυσι απώλεσε το 12,75% της αξίας της. Επίσης αξίζει πολύ καλύτερης απεικόνισης στο ταμπλό. Ιστορικά υψηλά μεγέθη για την ίδια και τις θυγατρικές το 2022.
Η Quest Συμμετοχών επί σειρά ετών ήταν μέσα στις δύο – τρεις πρώτες σε απόδοση μετοχές, με… παχυλές επιστροφές κεφαλαίου και μερίσματα. Αυτή η απόδοση, την έφερε στον FTSE 25. Από το 2022 υστερεί όμως, χάνοντας 24,56% πέρυσι, ενώ φέτος είναι στο +7,20%.
Η Intrakat έχασε 33,64% πέρυσι, ενώ φέτος είναι στο +8,90%. Προσπαθεί να βρει τα νέα πατήματά της στο ταμπλό, ύστερα και από τις δύο αυξήσεις κεφαλαίου, τις αναλήψεις έργων, και την εξαγορά της Άκτωρ.
Η Fourlis έχασε 15,58% πέρυσι, ενώ φέτος είναι στο +8,90%. Η χαμηλή κερδοφορία σε σχέση με το μέγεθος του ομίλου προβληματίζει, ενώ η διοίκηση κάνει αρκετές κινήσεις για να τη βελτιώσει.
Η Coca Cola HBC που χτυπήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία κλείνοντας το εργοστάσιο, έχασε 25,31% πέρυσι, ενώ φέτος δεν έχει αποκαταστήσεις τις ισορροπίες, μολονότι το μήνα Μάρτιο ξεχώρισε με άνοδο 4,50%, όταν όλη η αγορά έπεσε. Στο 11,60% φέτος.
Ο ΟΠΑΠ είναι στο +11,80% φέτος, θεωρητικά υστερεί έναντι του Γ.Δ. όμως είναι μετοχή… ομόλογο με άριστη μερισματική απόδοση, διαχρονικά. Στο +13% πέρυσι.
Η Alpha Bank έκλεισε στην κορυφή των απωλειών (-24%) το μήνα Μάρτιο, οπότε η απόδοση το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε στο +12,50%. Η μόνη από την τετράδα των συστημικών που είχε πτώση (-7,15%) πέρυσι.
Οι μετοχές από FTSE 25 και Mid Cap που υστέρησαν το τρίμηνο*
Μετοχή | 28/2/2023 | 31/3/2023 | Δ(%) | 30/12/2022 | Δ(%) |
DIMAND | 13,3 | 12,05 | -9,40% | 14,9 | -19,10% |
ΟΤΕ | 14,52 | 13,49 | -7,10% | 14,59 | -7,50% |
Ε.Υ.Δ.Α.Π. | 7,09 | 6,5 | -8,30% | 6,8 | -4,40% |
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ | 19,7 | 19,66 | -0,20% | 20,38 | -3,50% |
HELLENIQ ENERGY | 8,36 | 7,56 | -9,60% | 7,59 | -0,40% |
LAMDA DEVELOP. | 6,52 | 5,83 | -10,60% | 5,85 | -0,30% |
ENTERSOFT | 4 | 3,8 | -5,00% | 3,81 | -0,30% |
ΠΛΑΙΣΙΟ | 4,58 | 4,58 | 0,00% | 4,58 | 0,00% |
ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ | 2,46 | 2,36 | -4,10% | 2,35 | 0,40% |
INTRACOM HOLDINGS | 1,88 | 1,82 | -3,40% | 1,81 | 0,60% |
ΓΕΚΤΕΡΝΑ | 11,9 | 10,98 | -7,70% | 10,9 | 0,70% |
BRIQ | 2,05 | 1,97 | -4,10% | 1,95 | 1,00% |
PROFILE | 2,93 | 2,9 | -1,00% | 2,86 | 1,60% |
AVAX | 0,92 | 0,77 | -16,00% | 0,76 | 1,60% |
Ε.Υ.Α.Θ. | 3,57 | 3,36 | -5,90% | 3,3 | 1,80% |
ELVALHALCOR | 1,77 | 1,65 | -6,80% | 1,62 | 2,00% |
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ | 4,29 | 4,05 | -5,70% | 3,96 | 2,10% |
ΚΡΙ - ΚΡΙ | 6,32 | 6,34 | 0,30% | 6,2 | 2,30% |
ΑΔΜΗΕ | 1,91 | 1,76 | -7,80% | 1,7 | 3,50% |
PREMIA | 1,28 | 1,13 | -11,70% | 1,09 | 4,10% |
ΣΑΡΑΝΤΗΣ | 7,32 | 6,83 | -6,70% | 6,49 | 5,20% |
ΒΙΟΧΑΛΚΟ | 4,6 | 4,22 | -8,30% | 4,01 | 5,40% |
QUEST | 5,22 | 5,05 | -3,30% | 4,71 | 7,20% |
MOTOR OIL | 25,08 | 23,68 | -5,60% | 21,82 | 8,50% |
INTRAKAT | 1,73 | 1,59 | -8,10% | 1,46 | 8,90% |
ΦΟΥΡΛΗΣ | 3,91 | 3,54 | -9,30% | 3,25 | 8,90% |
COCA COLA | 24,15 | 25,23 | 4,50% | 22,6 | 11,60% |
ΟΠΑΠ | 14,68 | 14,79 | 0,70% | 13,23 | 11,80% |
ALPHA BANK | 1,48 | 1,13 | -24,00% | 1 | 12,50% |
*Αποδόσεις μικρότερες από το 13,42% του Γενικού Δείκτη. Στοιχεία: Beta Χρηματιστηριακή