Το μήνυμα στις αγορές ότι η Fed παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και δεν πρόκειται να προχωρήσει φέτος σε μείωση επιτοκίων έστειλε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της (αναμενόμενης) απόφασης για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατραπεζική αγορά κινείται αντίθετα με τη Fed, καθώς τα συμβόλαια για τα βραχυχρόνια επιτόκια προεξοφλούν μια μείωση μέχρι το τέλος της χρονιάς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Πάουελ.
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε χαρακτηριστικά σήμερα ότι «οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι στο βασικό μας σενάριο». Δηλαδή, εάν η οικονομία προχωρήσει όπως αναμένουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, δεν θα υπάρξει περίπτωση μείωσης των επιτοκίων.
Όπως είπε, «αν χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα θα το κάνουμε. Νομίζω ότι προς το παρόν όμως παρακολουθούμε την πιστωτική σύσφιξη». Εξήγησε ότι η πιστωτική σύσφιξη που προκαλείται από τα τραπεζικά προβλήματα «κατά κάποιο τρόπο υποκαθιστά τις αυξήσεις των επιτοκίων». Διευκρίνισε, πάντως, ότι το τραπεζικό σύστημα «είναι ισχυρό, υγιές, ανθεκτικό και καλά κεφαλαιοποιημένο».
«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει», τόνισε ο Πάουελ, «ότι η Fed θα κάνει αρκετά για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%. Στο τέλος της ημέρας, θα κάνουμε αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το κοινό έχει εμπιστοσύνη ότι θα το πράξουμε. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη με τις πράξεις μας αλλά και με τα λόγια μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Fed.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, η Fed αναφέρει ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η αύξηση της απασχόλησης έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες και τρέχει με ισχυρό ρυθμό, και το ποσοστό ανεργίας παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σημειώνει πως το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή της Fed παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό.
Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 4-3/4 έως 5%.
Επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εισερχόμενες πληροφορίες και θα αξιολογεί τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική. Επίσης η Επιτροπή αναμένει ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση της νομισματικής πολιτικής που θα είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου.
Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης των μελλοντικών αυξήσεων του εύρους στόχου (σ.σ.: του βασικού επιτοκίου), η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και χρεόγραφα ενυπόθηκων δανείων οργανισμών, όπως περιγράφεται στα σχέδια που έχει ανακοινώσει προηγουμένως. Η Επιτροπή είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Αναφέρει επίσης πως κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής, ενώ υπενθυμίζει ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.