ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.

Χωρίς να υπάρχει ακόμη λήξη συναγερμού για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αγορές αναζητούν τη σταθεροποίηση και πλέον περιμένουν αύριο το επόμενο δείγμα γραφής από τη Fed σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, αλλά και τις επόμενες κινήσεις στις ΗΠΑ, για το ζήτημα των περιφερειακών τραπεζών, ύστερα από τη λύση του προβλήματος της Credit Suisse, που προκάλεσε κραδασμούς, αλλά τελικά φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από τις αγοράς. Στο μεταξύ, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές απέδειξαν και χθες ότι δεν εμπνέουν ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αντιθέτως η κερδοφορία τους ευνοείται.

Η λύση που δόθηκε από τις ελβετικές αρχές για να αποφευχθεί η κατάρρευση μιας από τις 30 συστημικές τράπεζες του πλανήτη, της Credit Suisse, αρχικά ενέπνευσε ανησυχίες στις ευρωπαϊκές αγορές, προκαλώντας μεγάλη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, όμως στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η κατάσταση αναστράφηκε και ο δείκτης τραπεζικών μετοχών του Euro Stoxx 600 έκλεισε την ημέρα με σημαντικά κέρδη, 1,27%. Ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1%, ενώ στις ΗΠΑ ο Dow Jones κέρδισε 1,20%, ο S&P 500 0,89% και ο Nasdaq 0,39%. Η UBS, που είχα ακόμη και διψήφιες απώλειες στην Ευρώπη, ανέκαμψε δυναμικά και η μετοχή της έκλεισε με άνοδο 3,3% στην αμερικανική αγορά. Αντίθετα, σε πορεία... εξαΰλωσης συνέχισε να κινείται η First Republic, με τη μετοχή της να βυθίζεται χθες κατά 47%.

Εύλογα, οι επενδυτές θορυβήθηκαν από το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS -μόλις 3,3 δισ. δολ. για μια τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 7,4 δισ. την Παρασκευή και λογιστική αξία 45 δισ. δολ. Επιπλέον, αρνητικά στο κλίμα λειτούργησε και η «εξαφάνιση» των ομολόγων AT1 της τράπεζας, αξίας σχεδόν 17 δισ. δολ., που αποφασίσθηκε από τις αρχές παρότι δεν «κουρεύτηκαν» εντελώς οι μέτοχοι.

Ωστόσο, γρήγορα επικράτησε η εκτίμηση ότι η περίπτωση της Credit Suisse είναι μοναδική μεταξύ των ευρωπαϊκών συστημικών τραπεζών, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι στον χώρο της δικής τους εποπτείας δεν πρόκειται να «κουρευτούν» ομόλογα AT1, εάν δεν έχουν πρώτα χάσει τα πάντα οι μέτοχοι. Η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε στο Ευρωκοινοβούλιο διαβεβαιώσεις για την καλή οικονομική θέση των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε ότι εποπτεύονται αυστηρά και οι μικρότερες τράπεζες, σε αντίθεση με το καθεστώς εποπτείας στις ΗΠΑ, που εστιάζεται μόνο στις συστημικές.

Αυτό το επεισόδιο αναταραχής στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, που ήλθε ως συνέπεια της δυσκολίας τραπεζών να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων και της απώλειας εμπιστοσύνης σε μια παγκόσμια συστημική τράπεζα εκφράζεται πλέον η αισιοδοξία ότι μπορεί να ξεπεραστεί, αν και παραμένουν σημαντικές εστίες κινδύνου στο αμερικανικό πιστωτικό σύστημα, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για τις 160 περιφερειακές τράπεζες της χώρας, ενώ παραμένει μετέωρη η τράπεζα First Republic, παρά την ένεση ρευστότητας 30 δισ. δολ. που έλαβε από έντεκα μεγάλες τράπεζες με παρέμβαση υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλεν.

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν, σε αυτό το πλαίσιο, όπως μετέδωσε το Bloomberg, ένα μέτρο που ζητήθηκε από τις περιφερειακές τράπεζες, αλλά έως τώρα εθεωρείτο αδιανόητο: να επεκταθεί προσωρινά η ομοσπονδιακή εγγύηση στο σύνολο των καταθέσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις μικρότερες τράπεζες, που έχουν σημαντικές εκροές προς όφελος των μεγάλων, οι οποίες θεωρούνται ασφαλέστερες. Την ίδια ώρα, για τη διάσωση της First Republic, εξετάζεται σχέδιο του επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, να μετατρέψουν οι έντεκα μεγάλες τράπεζες τη ρευστότητα 30 δισ. που πρόσφεραν (ως κατάθεση) στη μικρή περιφερειακή τράπεζα σε κεφαλαιακή ενίσχυση, δηλαδή ουσιαστικά να εξαγοράσουν από κοινού τη First Republic.

Το επόμενο κρίσιμο θέμα για την περαιτέρω πορεία των αγορών και των τραπεζών είναι το αν η νομισματική πολιτική θα αρχίσει να προσαρμόζεται στις συνθήκες αποσταθεροποίησης των τραπεζών από τα υψηλά επιτόκια, δηλαδή αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής θα συνεχίσουν να έχουν το βλέμμα στραμμένο αποκλειστικά στον πληθωρισμό, χωρίς να δίνουν έμφαση στους κινδύνους για τις τράπεζες. Η Fed θα ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις της και το ερώτημα είναι αν θα αποφασίσει μια παύση των αυξήσεων, ή θα επιμείνει στον αρχικό σχεδιασμό της για μια αύξηση κατά 0,25%, απογοητεύοντας τις αγοράς και ενισχύοντας την πίεση στις ασθενέστερες τράπεζες.

Στην ευρωζώνη, όπως επανέλαβε και χθες η Κρ. Λαγκάρντ, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φαίνονται αποφασισμένοι να σταματήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός, αλλά θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια διπλή πολιτική: αντιμετώπιση του πληθωρισμού με υψηλότερα επιτόκια, στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ή ενδεχομένως και με νέα εργαλεία, εάν υπάρξει ανάγκη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή ενέχει κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, που όμως φαίνεται ότι είναι σε αρκετά καλή θέση για να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια.

Το «τεστ» των ελληνικών τραπεζών

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, επιτυχές ήταν το πρώτο τεστ αντοχής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικά των τραπεζών μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS, με το Γενικό Δείκτη να μένει «ζωντανός» πάνω από τις 1.000 μονάδες, κρατώντας και ανοικτό το… παράθυρο του ανοδικού momentum, όσο κι αν τα δεδομένα – σε σχέση με το πρώτο δίμηνο – έχουν διαφοροποιηθεί.

Ο τραπεζικός δείκτης, ύστερα από έντονες διακυμάνσεις, έκλεισε τη συνεδρίαση με σημαντική άνοδο, κατά 2,96%, καθώς οι αρχικές ρευστοποιήσεις έδωσαν τη θέση τους στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στα χαμηλά από επενδυτές, που έδειξαν με αυτό τον τρόπο ότι δεν πιστεύουν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ένας από τους «αδύναμους κρίκους» σε αυτή την αναταραχή. Έχοντας το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε δάνεια, κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και σταθερή καταθετική βάση, οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν χάνουν, αλλά για την ώρα βγαίνουν κερδισμένες από τα υψηλά επιτόκια. Όπως εκτίμησε η DBRS, ακόμη και αν εγγράψουν όλες τις αφανείς ζημιές από τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους, οι ελληνικές τράπεζες θα διατηρήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11%, πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του 8%, κάτι που σημαίνει ότι δεν υφίσταται κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς το δυστύχημα στα Τέμπη έφερε καινούρια δεδομένα στον πολιτικό στίβο, «απλώνοντας» την προεκλογική περίοδο, ενώ η μεγάλη διεθνής τραπεζική κρίση ήρθε να κλυδωνίσει σημαντικά τις αγορές, επηρεάζοντας νομοτελειακά και το Χ.Α.

Μολονότι τα όποια ποιοτικά στοιχεία που οδήγησαν το Χ.Α. έως τις 1.140 μονάδες την Τετάρτη 1η Μαρτίου και τον τραπεζικό δείκτη έως τις 954 μονάδες την ίδια ημέρα συνεχίζουν να υπάρχουν, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εισηγμένων και την ελκυστικότητα των ελληνικών μετοχών, η αγορά πλέον έχει να διαχειριστεί μια καινούρια κατάσταση, που φέρνουν οι αλλαγές στο πολιτικό κλίμα αλλά και οι διεθνείς τραπεζικοί τριγμοί.

Το ζητούμενο λοιπόν έως ότου ηρεμήσει μερικώς το κλίμα, είναι να μην αλλοιωθούν περαιτέρω τα τεχνικά κεκτημένα της αγοράς και να μην «καταστραφεί» περαιτέρω η ψυχολογία, κάτι που θα γίνονταν με ένα ενδεχόμενο «βούλιαγμα» κάτω από τις 1.000 μονάδες. 

Το πρώτο στοίχημα, που ήταν η χθεσινή συνεδρίαση, κερδήθηκε: ο Γ.Δ. αν και παλινδρόμησε κάτω από το όριο των 1.000 μονάδων εντούτοις έκλεισε στο υψηλό ημέρας και στις 1.027,47 μονάδες, ο FTSE 25 αν και είχε χαμηλό στις 2.419,41 μονάδες εντούτοις έκλεισε στις 2.499,44 μονάδες επίσης στο ναδίρ της συνεδρίασης, ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκανε παρόμοια ενδοσυνεδριακή «επιστροφή».

Έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση 56,15 μονάδων ή ποσοστό 7,63%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε έως τις 701,68 μονάδες (-4,67%), επίπεδα που είχε να δει από τις 12 Ιανουαρίου 2023, όμως στο τέλος έκλεισε στις 757,83 μονάδες με άνοδο 2,96% που ήταν το υψηλό ημέρας. Πλέον, παρά τους εξαιρετικά μεγάλους κλυδωνισμούς, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 10,51% από την αρχή του έτους, ο FTSE 25 είναι στο +11% και ο τραπεζικός δείκτης στο +18,31%. Μάλιστα, ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος υπεραπέδωσε έναντι του ευρωπαϊκού που ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,27%.

Η αγορά – πέραν των εξωγενών παραγόντων – είναι και απολύτως «καθαρή» τεχνικά, έχει κάνει διόρθωση και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, δείκτες και μετοχές έχουν αποφορτιστεί και σε περίπτωση που βελτιωθεί το κλίμα, μπορούν να κινηθούν εκ νέου σε περαιτέρω αντίδραση αποκατάστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τα υψηλά της Τετάρτης 1ης Μαρτίου (μια ημέρα μετά το δυστύχημα), όταν το Χ.Α. είχε κλείσει στις 1.133,11 μονάδες, ο Γ.Δ. υποχώρησε σε ποσοστό 9,97% έως την περασμένη Παρασκευή, ο FTSE 25 έχασε 10,53%, ο Mid Cap -9,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 21,11%. Στις επιμέρους μετοχές, η Alpha Bank είχε υποχωρήσει το ίδιο διάστημα κατά 27,50%, η Πειραιώς -23,80%, η Εθνική -18,21% και η Eurobank -16,92%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
ΑΓΟΡΕΣ

Bull market με νέα ρεκόρ στα χρηματιστήρια, καταλύτης για το ΧΑ οι τράπεζες

Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 - Nasdaq, κοντά στο ρεκόρ και ο Stoxx 600. «Πάρτι» στην τεχνολογία και νέα στοιχήματα για τα επιτόκια. Μερίσματα και αυξημένες προβλέψεις για κέρδη δίνουν ώθηση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.