ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

UBS: Γιατί δεν θα κάνει ράλι η τιμή του πετρελαίου

Η υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού» δεν επιτρέπει να διατηρηθεί η τιμή πάνω από 70 δολ. το βαρέλι για μεγάλη χρονική περίοδο, εκτιμά η ελβετική τράπεζα. Ο χρυσός εκτιμάται ότι θα συνεχίσει το ράλι του.

Με έντονη κινητικότητα στην αγορά εμπορευμάτων, ιδιαίτερα στις τιμές πετρελαίου και χρυσού, μπήκε η νέα χρονιά, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Η εκτίναξη της τιμής του Brent ακόμη και πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, από τα 64 δολάρια που ήταν πριν από τις γιορτές, ήταν η άμεση συνέπεια της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού ανέβασαν την τιμή του κοντά στα 1.600 δολάρια / ουγγιά.

Στην τελευταία έκθεση της UBS (3 Ιανουαρίου) επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις, μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η περιοχή του Ιράν και Ιράκ παρήγαγε περίπου 2,13 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αναφέρει η έκθεση της UBS, και περίπου 4,65 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, τον Νοέμβριο 2019, τα οποία συνδυαστικά αποτελούν περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς, μαζί τα 1,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραγωγής φυσικού αερίου. Το Ιράν παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον OPEC, μετά τη Σαουδική Αραβία.

Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, η τιμή του πετρελαίου Brent μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει στα 75 δολάρια / βαρέλι, επισημαίνει η έκθεση της UBS.  Ωστόσο, λόγω της υπερπροσφοράς από άλλα κράτη (όπως η Ρωσία) η ελβετική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι είναι δύσκολη η παραμονή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια /βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η τιμή spot του Brent

brent

Σε ότι αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστεί μέσα στο 2020 η ανοδική κίνηση στην τιμή του χρυσού προς τα 1.600 δολάρια / ουγγιά και εκτιμά ότι εάν η FED μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στις ΗΠΑ για να ενισχύσει την αμερικάνικη οικονομία, τότε ίσως ενισχυθεί περαιτέρω η κίνηση των πολύτιμων μετάλλων.

Η άνοδος του χρυσού (προθεσμιακά συμβόλαια)

gold

Τα βιομηχανικά μέταλλα (base metals: χαλκός, μόλυβδος, νικέλιο, αλουμίνιο κ.α.) βρέθηκαν να υποχωρούν μέχρι 3,5% μετά την αμερικανική επίθεση, καθώς οι γεωπολιτικές διαταραχές ερμηνεύονται από τους επενδυτές ως απειλές για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία επηρεάζει τη ζήτηση για τα βασικά μέταλλα. Η UBS θεωρεί ότι η οικονομική πορεία των ισχυρών κρατών της Ασίας όπως η Κίνα και οι επενδύσεις τους σε υποδομές θα επηρεάσουν τη ζήτηση για βασικά μέταλλα την επόμενη χρονιά. Εάν η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2019, τότε και οι τιμές των βασικών μετάλλων θα αυξηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι έως +4% για το πετρέλαιο και νέο υψηλό για χρυσό μετά την επίθεση Ισραήλ

Ξεπέρασε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 90 δολαρίων το brent, ενώ ο χρυσός «σκαρφάλωσε» εκ νέου πάνω από τα 2.400 δολάρια. Μερική αποκλιμάκωση της ανόδου, καθώς το Ιράν αντέδρασε, προς το παρόν, με ψυχραιμία.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι εκπλήξεις του 2023 στις αγορές: «Βουτιά» πετρελαίου και bitcoin

Σύμφωνα με τη Standard Chartered, τον επόμενο χρόνο δεν αποκλείεται μια κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, ενώ το κορυφαίο κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και στα 5.000 δολ. Τι λέει για Fed και τεχνολογικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 4% για το πετρέλαιο και 22% για φυσικό αέριο, χάνει τα 2.000 δολ. ο χρυσός

Αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις προμήθειες ενεργειακών προϊόντων εμφανίζονται οι επενδυτές. Αυξάνεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με αποχώρηση από καταφύγια όπως ο χρυσός.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, συνεχίζεται το ράλι στην ενέργεια

Ισχυρά κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο που ξεπερνούν το 3%, μετά από το σφυροκόπημα των προηγούμενων συνεδριάσεων. Άνω του 2% η άνοδος για το πετρέλαιο, στο +4% το φυσικό αέριο, ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός.