Με έντονη κινητικότητα στην αγορά εμπορευμάτων, ιδιαίτερα στις τιμές πετρελαίου και χρυσού, μπήκε η νέα χρονιά, μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Η εκτίναξη της τιμής του Brent ακόμη και πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, από τα 64 δολάρια που ήταν πριν από τις γιορτές, ήταν η άμεση συνέπεια της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων προς το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού ανέβασαν την τιμή του κοντά στα 1.600 δολάρια / ουγγιά.
Στην τελευταία έκθεση της UBS (3 Ιανουαρίου) επισημαίνεται ότι η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιφέρει περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις, μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Η περιοχή του Ιράν και Ιράκ παρήγαγε περίπου 2,13 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αναφέρει η έκθεση της UBS, και περίπου 4,65 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου, τον Νοέμβριο 2019, τα οποία συνδυαστικά αποτελούν περίπου το 8% της παγκόσμιας προσφοράς, μαζί τα 1,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραγωγής φυσικού αερίου. Το Ιράν παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον OPEC, μετά τη Σαουδική Αραβία.
Σε περίπτωση που επιδεινωθεί η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, η τιμή του πετρελαίου Brent μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει στα 75 δολάρια / βαρέλι, επισημαίνει η έκθεση της UBS. Ωστόσο, λόγω της υπερπροσφοράς από άλλα κράτη (όπως η Ρωσία) η ελβετική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι είναι δύσκολη η παραμονή της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια /βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η τιμή spot του Brent
Σε ότι αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, η UBS εκτιμά ότι θα συνεχιστεί μέσα στο 2020 η ανοδική κίνηση στην τιμή του χρυσού προς τα 1.600 δολάρια / ουγγιά και εκτιμά ότι εάν η FED μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στις ΗΠΑ για να ενισχύσει την αμερικάνικη οικονομία, τότε ίσως ενισχυθεί περαιτέρω η κίνηση των πολύτιμων μετάλλων.
Η άνοδος του χρυσού (προθεσμιακά συμβόλαια)
Τα βιομηχανικά μέταλλα (base metals: χαλκός, μόλυβδος, νικέλιο, αλουμίνιο κ.α.) βρέθηκαν να υποχωρούν μέχρι 3,5% μετά την αμερικανική επίθεση, καθώς οι γεωπολιτικές διαταραχές ερμηνεύονται από τους επενδυτές ως απειλές για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία επηρεάζει τη ζήτηση για τα βασικά μέταλλα. Η UBS θεωρεί ότι η οικονομική πορεία των ισχυρών κρατών της Ασίας όπως η Κίνα και οι επενδύσεις τους σε υποδομές θα επηρεάσουν τη ζήτηση για βασικά μέταλλα την επόμενη χρονιά. Εάν η ζήτηση είναι αυξημένη σε σχέση με το 2019, τότε και οι τιμές των βασικών μετάλλων θα αυξηθούν.