Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο κυρίως στο εξωτερικό όπου η εντελώς εκτός προγράμματος υπόθεση χρεοκοπίας μικρών τραπεζών στην Αμερική έφερε ντόμινο τραπεζικού ξεπουλήματος διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο αιφνιδίασε ευχάριστα τους επενδυτές χθες, βγάζοντας αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης και αντίδρασης.
Ήταν μια ενδιαφέρουσα ενδοσυνεδριακή αλλαγή σκηνικού, που έδειξε ότι η αγορά διατηρεί εντυπωσιακά αντανακλαστικά και σε μια συγκυρία ειδικών συνθηκών με πληθώρα καταλυτών που δεν μπορούν να θεωρηθούν θετικοί, πιστοποίησε ότι διατηρεί momentum, ότι οι αγοραστές είναι εδώ και συνεχίζουν να πιστεύουν και να ποντάρουν στις προοπτικές της αγοράς.
Άλλωστε, δεν είναι μικρό πράγμα η αγορά μέσα σε τόσο λίγες ημέρες να φύγει από το υψηλό 8ετίας των 1.140 μονάδων (υψηλό 1ης Μαρτίου) και με συνοπτικές διαδικασίες να πέφτει χθες στο χαμηλό των 1.025,17 μονάδων, έχοντας συνολική πτώση άνω του 10% και όμως, να μην παραδίδεται στον πανικό –όπως θα γίνονταν σε άλλες περιόδους στο πρόσφατο παρελθόν- αλλά να βγαίνουν αγορές και να αναλαμβάνονται νέα ρίσκα.
Μέσα σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις η αγορά έκανε μια πολύ «βαθιά» διόρθωση όπου ο Γ.Δ. απώλεσε (μετρώντας και το χθεσινό ενδοσυνεδριακό -2,94%) άνω του 10%, o FTSE 25 διόρθωσε άνω του 11%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, μετά το -15% που είχε κάνει έως την Παρασκευή, χθες έφτασε να υποχωρεί 5,26% στο χαμηλό ημέρας, άρα συμπλήρωσε διόρθωση άνω του 20%.
Αν και οι καιροί είναι ιδιαίτεροι, το κλίμα ευμετάβλητο και δεν επιτρέπει προβλέψεις και εκτιμήσεις περί της πορείας της αγοράς, αυτό που μπορεί να γραφτεί με ασφάλεια είναι η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα αντανακλαστικά που έβγαλε χθες το Χ.Α., μαζεύοντας το σημαντικότερο μέρος των απωλειών σε Γ.Δ. και FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε θετικός!
Και όλα αυτά, σε μια ημέρα έντονης πίεσης για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες, όπου άλλες αγορές της ηπείρου καταποντίστηκαν, όπως ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έχασε σχεδόν 1.100 μονάδες υποχωρώντας κατά 4,03%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στις 8.958,90 με απώλειες 3,51%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 3,04% χάνοντας και τις 15.000 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 2,90% κρατώντας οριακά τις 7.000 μονάδες.
Ζητούμενο για το Χ.Α. βεβαίως είναι να κρατήσει και να «χτίσει» πάνω στο θεαματικό ενδοσυνεδριακό μάζεμα, που απομάκρυνε το Γ.Δ. από την επικίνδυνη ζώνη των 1.000 μονάδων και τον έφερε μια ανάσα από τις 1.050 μονάδες. Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, το ζητούμενο πλέον δεν είναι να συνεχιστεί μια εντυπωσιακή άνοδος, ανάλογη με αυτή την πρώτου διμήνου, αλλά να χαθεί το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ώστε να διατηρηθεί η ανοδική δυναμική.
Ο τραπεζικός δείκτης πλέον έχει κάνει μια πολύ «γεμάτη» διόρθωση άνω του 20% από τα υψηλά του, καθώς θυμίζουμε ότι την 1η Μαρτίου έκλεισε στις 933,07 μονάδες ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά έως τις 954,15 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το Μάιο του 2018, ήτοι πέντε χρόνια πίσω. Χθες, «βούτηξε» έως τις 751,63 μονάδες (-5,26%), όμως ανέκτησε δυνάμεις κλείνοντας στις 801,03 μονάδες με άνοδο 0,97%, ενώ λίγο πρωτύτερα έφτασε να κερδίζει έως 1,68%! Η συνολική διακύμανση του τραπεζικού δείκτη ήταν 55 μονάδες ή ποσοστό 6,94%. Μένει να δούμε ποια θα είναι σήμερα η αντίδραση της αγοράς, πάντα σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση το τωρινό timing είναι ιδιαίτερο καθώς «τρέχουν» πολλές και σημαντικές εξελίξεις –θετικές και αρνητικές- τις οποίες οι επενδυτές δεν μπορούν ακόμη να «χωνέψουν» πλήρως. Υπάρχουν οι διεθνείς καταιγιστικές εξελίξεις με τη νέα τραπεζική κρίση, ενώ σε εγχώριο επίπεδο, το deal της Attica Bank με στόχο να γίνει ο 5ος τραπεζικός πυλώνας δείχνει να χαλάει. Από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα κλείδωσε το σημαντικότερο deal των τελευταίων ετών, με την εξαγορά της ΔΕΗ στη Ρουμανία. Επίσης, υπάρχουν εξελίξεις στα πολιτικά και εκλογικά δεδομένα με το κλίμα να παραμένει θολό και μάλλον όχι αβανταδόρικο προς την αγορά. Παράλληλα, αυτές τις ημέρες δεσπόζουν πυκνές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2022 από πληθώρα εισηγμένων, τα οποία είναι εξαιρετικά.
Τι λένε οι αναλυτές
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς, το τμήμα ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως ο Κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών βρίσκεται στις 903 μονάδες, με τα σημεία σημεία στήριξης στις 1.034 και στις 1.023 μονάδες (κράτησαν χθες), ενώ τα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 1.068 και 1.101 μονάδες.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «η αυξημένη μεταβλητότητα θα διατηρηθεί, καθώς μεταξύ άλλων εκπνέουν και τα παράγωγα τριμηνιαίου κύκλου. Για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος της περιόδου μεταξύ των 1120-990 μονάδων».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης πάτησε στην ζώνη των 1.030 μονάδων με το παραπάνω, δίνοντας και ενδοσυνεδριακή διόρθωση και καταφέρνοντας ο ταλαντωτής να βγει σε υπέρ πώληση. Είναι νωρίς ακόμα για κάποιο αγοραστικό σήμα, παρόλα αυτά η αγορά είναι ζωντανή με τους αγοραστές αξιόμαχους. Μην ξεχνάμε ότι πιθανότατα να υποστηρίξουν τις θέσεις τους μέχρι το κλείσιμο των συμβολαίων την Παρασκευή».
Για τις ευρωπαϊκές αγορές ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «τρεις μέρες ήταν αρκετές για να χαθούν κέρδη δυόμισι μηνών στην Ευρώπη. Η πεταλούδα που πέταξε στην Φλόριντα θύμισε μνήμες 2008, χωρίς βέβαια να υπάρχει σύγκριση. Οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν μέσα τους σημαντικά κέρδη και βρήκαν την αφορμή για διόρθωση».