Με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά, οι επενδυτές συρρέουν στην έξοδο των αγορών, στον απόηχο των προβλημάτων μίας περιφερειακής αμερικανικής τράπεζας, η οποία οδήγησε σε «βουτιά» τόσο τη Wall Street όσο και τις ασιατικές αγορές.
Αρκετοί αναλυτές δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι η συμπεριφορά των επενδυτών στη Wall Street επανάφερε στο προσκήνιο μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ το τρέχον περιβάλλον είναι ακόμη πιο δύσκολο με δεδομένο ότι υπάρχει και συνεχής αύξηση του κόστους δανεισμού, λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές εκτιμούν, πλέον, ότι τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο δυσθεώρητο επίπεδο του 6%, ενώ για τα ευρωπαϊκά, σε νέα δημοσκόπηση του Bloomberg, αναφέρουν ότι τα ευρωπαϊκά μέχρι τον Ιούλιο ενδέχεται να διαμορφωθούν στο επίπεδο του 3,75%.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, αυτά ξεκίνησαν με την Silicon Valley Bank η οποία δημοσιοποίησε ότι έχασε περίπου 1,8 δισ. δολάρια μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας 21 δισ. δολαρίων, το οποίο ξεφορτώθηκε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων των πελατών της. Οι απώλειες ώθησαν την τράπεζα να ανακοινώσει πώληση μετοχών για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, ενώ οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη του S&P 500 στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειές του σε διάρκεια τριών ετών.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές «βάρυνε» μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ που έστειλε το μήνυμα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα και το βασικό όπλο δεν είναι άλλο από τις αυξήσεις επιτοκίων. Πλέον οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed στις 22 Μαρτίου θα προχωρήσει σε αύξηση 0,5% και όχι 0,25% όπως ήταν η πρόβλεψη πριν από τις δηλώσεις Πάουελ.
Κομβικό σημείο για τις αποφάσεις της Fed αποτελεί και η σημερινή ανακοίνωση για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με τους αναλυτές να έχουν εκτιμήσει ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο ήταν 205.000, δηλαδή πολύ λιγότερες σε σύγκριση με την εντυπωσιακή αύξηση κατά 517.000 νέες θέσεις που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.
Πρόσθετη πίεση στις επενδυτικές διαθέσεις η ανακοίνωση ότι ο γερμανικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση και κατά 8,7% σε ετήσια, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και δικαιολογεί την προαναγγελία από την ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων.
Βουτιά για την Ευρώπη
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αρνητικών ειδήσεων, όπως είναι φυσικό, οδηγεί σε μεγάλες απώλειες τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και ταυτόχρονη στροφή στα κρατικά ομόλογα με τις αποδώσεις να υποχωρούν σημαντικά.
Πτώση 1,72% για τον Stoxx 600, καθώς εκτός των τραπεζών με πτώση άνω του 4%, απώλειες άνω του 2% εμφανίζει και ο κλάδος αυτοκινήτων. Στο -1,73% ο DAX, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,80% και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,85%. Πτώση 2,11% για τον FTSE MIB, με τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 1,80%.
Αντίθετα ράλι καταγράφεται στην αγορά κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών να εμφανίζουν μεγάλη πτώση. Πιο συγκεκριμένα αυτή του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο 2,5% εμφανίζοντας υποχώρηση 4,70%, ενώ για το ιταλικό φθάνει στο 4,3% (πτώση 1,70%) κα για το αμερικανικό στο 3,8% με πτώση 2,1%.
Σε τροχιά απωλειών και τα futures της Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,62%, τον S&P 500 να έχει πτώση 0,57%, ενώ στο -0,27% διαμορφώνεται ο Nasdaq. Το sell off μεταδόθηκε και στις ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί άνω του 3%.
Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χ.Α.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εγχώρια αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στο διεθνές αρνητικό κλίμα χωρίς να εξετάζουν τις επιμέρους θετικές ανακοινώσεις, όπως αυτή των μεγεθών της Eurobank για το 2022.
Ο Γενικός Δείκτης στις 11:24 εμφανίζει πτώση 1,82% στις 1.063,41 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 21,4 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές στις 67 έναντι 12 που εμφανίζουν κέρδη. Απώλειες 1,91% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,49%.
Στο -3,28% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 3,67%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 2,33%, την Τρ. Πειραιώς να έχει πτώση 4,33% και την Εθνική Τράπεζα να κινείται 3,94% χαμηλότερα.
Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς ο ΟΠΑΠ είναι η μόνη μετοχή με κέρδη 0,34%. Η Coca-Cola HBC υποχωρεί 2,03%, τον ΟΤΕ στο -1,17%, και τη ΔΕΗ να κινείται 1,71% χαμηλότερα. Πτώση που ξεπερνούν το 3% για τη Sarantis, άνω του 2% σημειώνουν Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ άνω του 1% υποχωρούν Viohalco, παρά την ανακοίνωση πολύ καλών μεγεθών για το 2022 και παροχή μερίσματος 0,12 ευρώ ανά μετοχή, Ελλάκτωρ, Quest, Lamda, Motor Oil, Mytilineos, ΟΛΠ και AutoHellas.