Σε αναβάθμιση της τιμής - στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,80 ευρώ προχωρά η Wood, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά», προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών μεγεθών για το 2022 και εκτίμησης ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε ένα σταθερό 2022, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) της τάξης του 10%, χάρη στην αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10% περίπου, την ισχυρή επέκταση των εσόδων από τόκους (ΝΙΜ) τα δύο τελευταία τρίμηνα, την επαναλαμβανόμενη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 4,5% (δείκτης C/I στο 45%), το ευνοϊκό περιβάλλον ποιότητας ενεργητικού (COR στις 80 μονάδες βάσης, μείωση του δείκτη NPE στο 6,8%, αύξηση της κάλυψης NPE στο 54%) και την εντυπωσιακή βελτίωση των κεφαλαίων (δείκτης CET1 με πλήρη επιβάρυνση στο 11,5%, +285 μ.β. σε ετήσια βάση).
Αναμένεται άλλο ένα ισχυρό έτος για το 2023, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων, του μεγαλύτερου κόστους αποδοτικότητα και περιορισμένη ροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, οδηγώντας σε ROTE >10%. Οι μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές, παρά την άνοδο 64% από την αρχή του έτους, με τον δείκτη P/E σε <5x και ένα P/TBV <0,5x, βάσει των εκτιμήσεων της Wood για τα μεγέθη του 2023.
Αναφερόμενη στα μεγέθη δ’ τριμήνου η Wood τονίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 170 εκατ. ευρώ, έναντι εκτίμησης της Wood ότι θα φθάσουν στα 124 εκατ. ευρώ και του μέσου όρου των αναλυτών ότι θα διαμορφωθούν στα 132 εκατ.
Η ισχυρή υπέρβαση προήλθε από τα καθαρά έσοδα από τόκους (+30% σε τριμηνιαία βάση), τα οποία διαμορφώθηκαν στα 431 εκατ. ευρώ, έναντι της πρόβλεψής της Wood για 370 εκατ. ευρώ. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 28,6 δισ. το 4ο τρίμηνο (+10% σε ετήσια βάση), χάρη στην αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση στα επιχειρηματικά. Ωστόσο, ο κύριος μοχλός για την αύξηση των εσόδων από τόκους ήταν η επέκταση του επιτοκιακού περιθωρίου, με την απόδοση των δανείων να αυξάνεται σε 4,68% (+82 μ.β. σε τριμηνιαία βάση) και το κόστος καταθέσεων να φτάνει τις 14 μ.β. (+6 μ.β. σε τριμηνιαία βάση). Αυτό οδήγησε σε αύξηση του NIM στις 220 μ.β. το 4ο τρίμηνο του 22, από 161 μ.β. το 3ο τρίμηνο του 22.
Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη
Πλέον η Wood προχωρά σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της τράπεζας κατά περίπου 10%. Εκτιμά ότι το επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) θα αυξηθεί περίπου 19% για το 2023 σε 1,6 δισ. ευρώ, ενώ δια διαμορφωθεί κοντά στο 2,1%. Η απόδοση των δανείων αυξάνεται επίσης με ταχύτερο ρυθμό από τις προσδοκίες (νέα εκτίμηση 5,1%, +10 μ.β. έναντι της προηγούμενης). Συνολικά, προβλέπεται τώρα ROTE 10,5% για το 2023, αλλά θα μπορούσε να φθάσει το 11-12% σε ένα πιο ανοδικό σενάριο.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κλείσει το χάσμα έναντι των ανταγωνιστών της όσον αφορά τον καθορισμό του P&L, με το ROTE να είναι πλέον >10%. Η σημαντική αποκατάσταση του ισολογισμού είναι το επόμενο βήμα, για να μειωθεί το χάσμα αποτίμησης έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών (σε όρους P/TBV, περίπου 40% σε σχέση με τη Eurobank και την ΕΤΕ, και 10-15% σε σχέση με την Alpha). Η τράπεζα έχει εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιο, ενισχύει την κάλυψη των NPEs (περίπου 65% το 2023) και, στο τέλος του 2023, προβλέπεται δείκτης CET1 με πλήρη επιβάρυνση >12,5% και TCR περίπου 17,5%.
Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους μη επίτευξης των εκτιμήσεών της η Wood αναφέρει ότι είναι οι ακόλουθοι:
- υψηλότερη ροή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον,
- ηπιότερη αύξηση των δανείων,
- χαμηλότερα περιθώρια δανεισμού,
- υψηλή έκθεση σε DTC στην κεφαλαιακή διάρθρωση και
- πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα λόγω των επικείμενων γενικών εκλογών.