Εικόνα αγοράς που βρίσκεται σε μια από τις πλέον γόνιμες και ενδιαφέρουσες περιόδους της νεότερης ιστορίας της παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, εκπλήσσοντας θετικά ακόμη και τους έμπειρους χρηματιστές, εν μέσω σημαντικότατων εισροών ξένων κεφαλαίων, επιχειρηματικών εξελίξεων σε πληθώρα κλάδων, αλλά και μεγάλων προσδοκιών αναβάθμισης στους δείκτες MSCI, που θα ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων.
Η χθεσινή ήταν η 21η ανοδική συνεδρίαση στις 27 που έχουν γίνει έως τώρα το 2023, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 14,48%, επίδοση που βάζει το Χ.Α. μέσα στις δύο – τρεις κορυφαίες στον κόσμο, σε μια χρονιά που έως τώρα κινείται θετικά, με το διεθνές momentum να λειτουργεί υποστηρικτικά προς το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 15%, ο Mid Cap κερδίζει 13,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί στο ράλι καθώς ενισχύεται κατά 29,52%. Επιδόσεις που αφενός μαρτυρούν τη δυναμική, αφετέρου δείχνουν ότι η άνοδος της αγοράς δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά «πιάνει» και στρώματα μετοχών πέραν της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει ταχέως επίπεδο εν μέσω ισχυρών εισροών από χαρτοφυλάκια που παίζουν το στοίχημα της αναβάθμισης της οικονομίας και της αγοράς. Πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, όπου τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αναδυόμενων αγορών αρχίζουν να προεξοφλούν ότι η χώρα θα ανακτήσει τους επόμενους μήνες την επενδυτική βαθμίδα και θα επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές της MSCI. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για επάνοδο στο χρηματιστήριο των σοβαρών funds των ανεπτυγμένων, που εγκατέλειψαν πλήρως την Ελλάδα μετά την υποβάθμιση στις αναδυόμενες το 2013 και τα οποία διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια. Έτσι, τα funds που κινούνται σήμερα στο ΧΑ προσβλέπουν στην είσοδο ισχυρών αγοραστών μετά την αναβάθμιση και τοποθετούνται αναλόγως, ανεβάζοντας αισθητά τους τζίρους και ωθώντας σε συνεχή άνοδο τις τιμές.
Αυτός είναι –μεταξύ άλλων– και ο λόγος της (νέας) αυτονόμησης του Χ.Α. έναντι των διεθνών αγορών, που είτε διορθώνουν, είτε ανεβαίνουν, δείχνουν να μην επηρεάζουν το momentum της ελληνικής αγοράς, η οποία «πατάει» πρωτίστως σε εγχώριους παράγοντες στη διαμόρφωση του κλίματος.
Όσον αφορά την αποψινή ανακοίνωση από την MSCI της νέας σύνθεσης του MSCI Greece, αυτή αναμένεται με αγωνία από τους επενδυτές, καθώς θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν στον δείκτη έως και τρεις μετοχές, όπως ανέφερε σε χθεσινή έκθεσή της η Societe Generale (Τρ. Πειραιώς, Motor Oil και ΕΛΠΕ), εκτιμώντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι εισροές κεφαλαίων από παθητικά funds θα ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. δολ. Η Morgan Stanley, αντίθετα, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στον ελληνικό MSCI. Σε κάθε περίπτωση, Τρ. Πειραιώς και Motor Oil φαίνεται να εκπληρώνουν τα κριτήρια κεφαλαιοποίησης και διασποράς μετοχών, ενώ πιο «ασθενής» είναι η υποψηφιότητα των ΕΛΠΕ λόγω χαμηλής διασποράς.
Κλειδί η απουσία πολιτικού ρίσκου
Είναι σαφές, πάντως, ότι η αγορά όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά όλα προεξοφλεί ότι οι κάλπες θα βγάλουν μια ισχυρή κυβέρνηση που θα διατηρήσει την ίδια πορεία στην οικονομική πολιτική. Παράλληλα, διαγωνισμοί «τρέχουν» και κλειδώνουν, έργα ανατίθενται, συμφωνίες υπογράφονται, οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει λειτουργώντας ως επιταχυντής, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών.
Αναλυτές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, όπου, μολονότι η χώρα ευρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εντούτοις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρηματικές, οικονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις, αλλά επιταχύνονται. Ο λόγος είναι, όπως σημειώνουν, οι ξεκάθαροι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί – όπως μαρτυρούν όλες οι δημοσκοπήσεις - που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δίνουν τέτοιο «αέρα» συνέχισης των ήδη δρομολογημένων πολιτικών σε οικονομία, επενδύσεις, επιχειρήσεις και χρηματιστήριο σε κυβέρνηση που έρχεται από τη «φθορά» 4ετίας.
Με την αγορά να έχει ακυρώσει εντελώς λοιπόν το όποιο πολιτικό ρίσκο, έχουν «φουλάρει» οι μηχανές σε όλα τα άλλα επίπεδα και μάλιστα με επίσπευση projects και συμφωνιών που είχαν πάει πίσω. Οι ίδιοι θυμίζουν ότι η οικονομία και οι αλλαγές που ήταν να «τρέξουν» έπεσαν πάνω στον Covid-19 που οσονούπω κλείνει τρία χρόνια από τον ερχομό στην Ελλάδα, ενώ πριν από ένα χρόνο ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να φρενάρει το νέο ηχηρό ξεκίνημα της οικονομίας και του χρηματιστηρίου το 2022.
Πλέον, το τοπίο δείχνει ανοικτό και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ειδήσεις που μέχρι πρότινος περνούσαν στο… ντούκου, ή ζυγίζονταν με διαφορετικούς όρους, πλέον έχουν πολλαπλά θετική ανάγνωση. Οι ίδιοι αναλυτές θυμίζουν ότι δύο σημαντικές προσθήκες είχαμε στον MSCI Standard Greece και τον Μάιο του 2022 (Εθνική, Mytilineos), όμως πέραν του μεγάλου rebalancing ολίγων συνεδριάσεων, η αγορά τότε «έπεσε» πάνω στα σενάρια πρόωρων εκλογών που έφεραν το βύθισμα έως τις 778,84 μονάδες στις 5 Ιουλίου 2022.
Αντίθετα, στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν τέτοια εμπόδια στον ορίζοντα και η χώρα βαδίζει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όλα τα επενδυτικά assets, ενώ οι προσδοκίες για την οικονομία τροφοδοτούν συνεχώς τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Ολόκληροι κλάδοι αναδιαμορφώνουν την παρουσία τους στη χώρα μας, όπως γίνεται με έμφαση στον τομέα των ακινήτων, οι κατασκευές βρίσκονται σε ανασύνταξη για να εκτελέσουν τα τεράστια έργα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, δρομολογούνται ενεργειακά deals και πολλά άλλα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, οι όγκοι και οι τζίροι στο Χ.Α. επιβεβαιώνουν καθημερινά την αλλαγή «πίστας» της αγοράς, καθώς μόνο στις έξι έως τώρα συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχουν διακινηθεί συνολικά 768 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές τον τρέχοντα μήνα διαμορφώνονται στα 128 εκατ. ευρώ!