ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ανοδικές τάσεις στον απόηχο πληθωρισμού - Fed

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει για σήμερα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, παρά τη σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Διατήρηση του θετικού momentum που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και συνεχίστηκε και στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου αναμένουν για την αγορά οι αναλυτές, με στοιχεία ώθηση την υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά και την επιβεβαίωση από τη Fed για πιο «χαλαρές» αυξήσεις επιτοκίων. 

Παράλληλα οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης της ΕΚΤ, έχοντας προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, με τα futures των ευρωπαϊκών αγορών να ακολουθούν ανοδική πορεία και τον DAX να ενισχύεται 0,57%, ενώ ο FTSE 100 να έχει κέρδη 0,41%. 

Μεικτές οι τάσεις για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,15%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,31% εμφανίζει ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύεται 0,91%. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, ο Dow Jones ολοκλήρωσε στις 34.092 μονάδες με κέρδη μόλις0,02%, ο S&P ενισχύθηκε κατά 1,08% στις 4.120 μονάδες και ο Nasdaq είχε ισχυρά κέρδη 2% στις 11.816 μονάδες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η εγχώρια αγορά ξεκίνησε ανοδικά, κατόπιν ο Γενικός Δείκτης γύρισε αρνητικά έως τις 1.021,16 μονάδες (-0,16%), όμως σταδιακά ανακτήθηκαν δυνάμεις με νέους ηγέτες, κλείνοντας στο τέλος στις 1.027,25 μονάδες με άνοδο 0,43%, ενώ ελάχιστα πριν τις 17:00 μ.μ. και τις δημοπρασίες είδε τα υψηλά των 1.031,07 μονάδων (+0,81%). Πλέον, ο Γ.Δ. προσεγγίζει τα επίπεδα που είχε στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 όταν είχε κλείσει στις 1.035,08 μονάδες, στόχος που είχαν θέσει οι περισσότεροι αναλυτές για αυτή την περίοδο της έντονης ανάκαμψης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση 85,47 εκατ. νέες μετοχές της Intrakat αποτέλεσμα της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε πλήρως με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ.

«Σήμερα οι αγορές αναμένεται να ανοίξουν ανοδικά με λόγω των νέων στοιχημάτων για τη νομισματική πολιτική», εκτιμά στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx «Περιμένουμε η εγχώρια αγορά να κινηθεί υψηλότερα μετά και την υποχώρηση του πληθωρισμού αλλά και τη μετρημένη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
MARKET MAKER

Η ώρα της Aegean, ποιοι κοιτάνε τις τράπεζες, ποιοι παίρνουν θέση στη Metlen

Παρά το ευμετάβλητο περιβάλλον της αγοράς, δεν έλειψαν οι στοχευμένες τοποθετήσεις σε επιλεγμένες μετοχές, με τα αποτελέσματα της Σαράντης και την πρόταση των μικρομετόχων στη Μοτοδυναμική να ξεχωρίζουν στο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αποδόσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μοιράζουν στους μετόχους 2,83 δισ. από τα κέρδη του 2025 οι 4 τράπεζες

Στα 2,83 δισ. διαμορφώνεται το μέρισμα που θα μοιράσουν το 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που θα ανεβάσουν περαιτέρω τις διανομές την περίοδο 2026-2028, προσφέροντας ισχυρές αποδόσεις στους μετόχους τους.