ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος

Γ. Κοντόπουλος: Δημιουργούμε Venture Capital για ψηφιακές λύσεις επόμενης γενιάς

Σχετικά με την πορεία της αγοράς επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι σε πολύ αντίξοες συνθήκες έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή και κατά συνέπεια, σε ένα περιβάλλον που ξαφνικά η Ελλάδα αρχίζει να ξεχωρίζει θετικά και συστηματικά.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει start-ups και πιο ώριμες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας προωθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος.

Πρόκειται για ένα υβριδικό corporate Venture Capital που θα δημιουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και το οποίο θα στοχεύει στην ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων fintech «επόμενης γενιάς» στο οικοσύστημα του Χρηματιστηρίου, που θα επιλύουν προβλήματα των εισηγμένων εταιρειών, των μελών και των πελατών γενικότερα. Επίσης, μέσα από αυτό εγχείρημα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου αναμένει ότι θα αναδειχθούν εταιρείες οι οποίες θα δρομολογήσουν και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

Σχετικά με την πορεία της αγοράς ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος επισημαίνει ότι σε πολύ αντίξοες συνθήκες έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή και κατά συνέπεια, σε ένα περιβάλλον που ξαφνικά η Ελλάδα αρχίζει να ξεχωρίζει θετικά και συστηματικά, οι δυνατότητες ανάπτυξης, διεύρυνσης και επέκτασής της είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Όσον αφορά στην επιστροφή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές, τονίζει ότι αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους και θα είναι ικανοποιημένος εάν αυτό πραγματοποιηθεί εντός 18 μηνών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Κώστα Χριστοφιλέα.

Ερ: Πρόσφατα επιστρέψατε από το Λονδίνο όπου πραγματοποιήθηκε το διήμερο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο σε συνεργασία με την Morgan Stanley με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Πρωθυπουργού. Να ρωτήσω καταρχάς ποιος ο λόγος που φέτος αποφασίσατε έναν τρόπο διοργάνωσης διαφορετικό από αυτόν των τελευταίων ετών;

Απ: Η απόφασή μας να συνδιοργανώσουμε το φετινό Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο με την Morgan Stanley ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα «στοίχημα». Θελήσαμε να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο οργάνωσης του Ετήσιου Roadshow στο Λονδίνο εν πολλοίς για να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας.

Να διαπιστώσουμε τον βαθμό ανταπόκρισης των ξένων επενδυτών σε αυτόν τον νέο σχεδιασμό, να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης αλλά και να απευθυνθούμε σε νέες ομάδες ξένων επενδυτών οι οποίες δεν είχαν σαφή εικόνα ή δεν παρακολουθούσαν έως τώρα στενά την εγχώρια αγορά. Στην πραγματικότητα λάβαμε ένα ρίσκο σχεδιάζοντας το φετινό συνέδριο με τις νέες παραμέτρους.

Ερ: Ποια τα μηνύματα που λάβατε από τις επαφές σας με τους εκπροσώπους των διεθνών funds; Oι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο ραντάρ των ξένων επενδυτών; Διαπιστώσατε αυξημένο ενδιαφέρον για συγκεκριμένους κλάδους; Εκ του αποτελέσματος είστε ικανοποιημένος από τη νέα στρατηγική και αν ναι , θα την επαναλάβετε την επόμενη χρονιά ενδεχομένως με άλλον συνδιοργανωτή;

ΑΠ: Το αποτέλεσμα νομίζω δικαίωσε καταρχάς τις ίδιες τις εταιρείες που συμμετείχαν σε αυτό και ασφαλώς ικανοποίησε ιδιαιτέρως και εμάς. Οι επικεφαλής των εισηγμένων και μη επιχειρήσεων που έδωσαν το παρών στο Λονδίνο συναντήθηκαν με εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών οργανισμών που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 30 τρις δολαρίων. Σε ένα διήμερο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 520 συναντήσεις, ενώ στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 300 σύνεδροι.

Όμως, δεν θέλω να σταθώ μόνο στους αριθμούς. Αυτό που πραγματικά μας χαροποίησε είναι το επίπεδο των συναντήσεων, όπως μας το μετέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε αυτές. Ακόμα και εταιρείες με μικρό αριθμό προγραμματισμένων συναντήσεων, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ποιότητα και τα ουσιαστικά συμπεράσματα των συναντήσεων αυτών.

Υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον για τον τραπεζικό αλλά και τον κλάδο ενέργειας, όμως και για κάθε μία από τις εταιρείες των άλλων κλάδων οι ξένοι διαχειριστές επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον όσον αφορά στις προοπτικές και τα επενδυτικά τους σχέδια. Όσον αφορά στο ερώτημά σας για πιθανή επανάληψη του εγχειρήματος, προφανώς όχι μόνο θα συνεχίσουμε, αλλά και θα επεκτείνουμε την προσπάθειά μας αυτή στο μέλλον, με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουμε την σταθερή ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνονται ανάλογες πρωτοβουλίες για πιο στοχευμένη διείσδυση στις ΗΠΑ, καθώς και προσπάθεια για την προώθηση στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο που την τελευταία διετία αποτελούν πόλο συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ερ: Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου, και μάλιστα έχετε τοποθετηθεί με συγκεκριμένες προτάσεις στο πώς θα επιτευχθεί αυτό. Στην πράξη έχετε αρχίσει να διαπιστώνετε πρόοδο στην ανατροπή του αρνητικού αφηγήματος; Και αναφέρομαι στην σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας όλου του οικοσυστήματος: εισηγμένες εταιρείες, δυνάμει εισηγμένες εταιρείες, εμπλεκόμενοι φορείς. Είναι προφανές ότι αν δεν κινείστε με συναντίληψη με τους παραπάνω, το αφήγημα δύσκολα θα μετατραπεί σε θετικό.

Απ: Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αναφέρθηκα στον φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει για να απελευθερωθούν και να δρομολογηθούν σταδιακά μία σειρά από θετικές εξελίξεις. Δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό, και όπως πολύ σωστά σημειώνετε απαιτείται συναντίληψη και σύμπλευση με όλο το οικοσύστημα. Να αντιληφθούμε όλοι πως ο στόχος είναι κοινός και προς το συνολικό όφελος.

Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ως προς αυτό, και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα αυτού που περιγράφετε. Ήδη, έχουμε το πρώτο απόσταγμα από την «επίμονη» συνεργασία μας με το Υπουργείο Οικονομικών και με άλλους θεσμικούς φορείς: Ένα πρώτο μέρος μέτρων, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για τους επενδυτές, πρόκειται να αποτελέσουν πραγματικότητα από τις αρχές του 2023.

Ερ: Η επαναφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών πόσο σημαντική είναι στην παρούσα φάση για εσάς;

Απ: Ας πούμε ότι έχουμε περάσει στην επίθεση, φιλική μεν αλλά επίθεση. Η επιστροφή μας στις ανεπτυγμένες αγορές αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους μας και για τον λόγο αυτό έχουμε συγκροτήσει task force εντός του Ομίλου για την επίτευξή του. Είναι αρκετά τα βήματα που απαιτούνται, και ενώ έχουμε καλύψει κάποια από αυτά, απαιτείται πρόοδος σε κάποια άλλα. Τα τεχνικά θέματα τα έχουμε ήδη καλύψει πλήρως όσον αφορά στα κριτήρια που θέτουν και οι τρεις οίκοι, ο FTSE έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για MSCI και S&P απομένουν οι τυπικές ανακοινώσεις.

Από κει και πέρα, χρειάζεται ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ η οποία διασφαλίζεται με νέες εισαγωγές καθώς και με την αποφυγή delistings σημαντικών εταιρειών. Εάν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και το παραπάνω πλαίσιο εντός των 18 μηνών, θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι.

Ερ: Νέες εισαγωγές εταιρειών, νέες εκδόσεις ομολόγων. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με εταιρείες και θα ήθελα να μας πείτε εάν έχει δημιουργηθεί κάποιο pipeline επικείμενων εισαγωγών και εκδόσεων εταιρικών ομολόγων.

Απ: Οι επαφές με δυνάμει εισηγμένες εταιρείες είναι συνεχείς, και υπάρχουν ήδη επιχειρήσεις που βρίσκονται στον προθάλαμο τόσο της Κύριας όσο και της Εναλλακτικής Αγοράς. Αυτό το pipeline πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς, ωστόσο θέλω να επισημάνω το εξής: Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά σε επικείμενες εισαγωγές.

Ασφαλώς και θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα με υποθετική αθρόα εισαγωγή εταιρειών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως στην πραγματικότητα θα αποτελέσει ουσιαστικά θετικό βήμα η καταρχήν εισαγωγή μίας εταιρείας. Μίας μεγάλης όμως εταιρείας. Πιστεύω ότι αν ανοίξει αυτός ο δρόμος, θα είναι ευκολότερο να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Ερ: Πέραν του θεσμικού του ρόλου, το Χρηματιστήριο είναι και μία εισηγμένη εταιρεία. Είναι προφανές ότι ο περιορισμένος τζίρος έχει ισχυρό αντίκτυπο στην κερδοφορία σας. Εκτός από την προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών σκέφτεστε άλλους τρόπους ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας; Νέα προϊόντα για παράδειγμα. Το εγχείρημα «επανεκκίνησης» της Εναλλακτικής Αγοράς παραμένει υψηλά στον σχεδιασμό σας;

Απ: Ασφαλώς. H «επανεκκίνηση» της Εναλλακτικής Αγοράς εκτός από ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας του Χρηματιστηρίου θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν ιδιαίτερα κρίσιμο μέγεθος στη χώρα μας. Μέσω της ΕΝ.Α οι εταιρείες αυτού του μεγέθους θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, να αναπτυχθούν και να μεταπηδήσουν - όταν το μέγεθός τους το επιτρέπει- στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου

Εκτός από την ΕΝ.Α, θυμίζω πως υπάρχει και η ΕΝ.Α Step η οποία επιδιώκει να δώσει διέξοδο χρηματοδότησης σε μικρότερες εταιρίες που εμφανίζουν καινοτόμες ιδέες ή σε εταιρείες που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της επιχειρηματικής τους εξέλιξης, οι οποίες αναζητούν μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση μίας νέας επιχειρηματικής ιδέας.

Με αφορμή τα παραπάνω, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες ελπίζουμε να προχωρήσουμε σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που θα ενισχύσει start-ups ή και πιο ώριμες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας.

Πρόκειται στην ουσία για την δημιουργία ενός υβριδικού corporate Venture Capital που θα δημιουργήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με μία εταιρεία από τον χώρο αυτό, και το οποίο θα στοχεύει στην ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων fintech 'επόμενης γενιάς' στο οικοσύστημα του Χρηματιστηρίου, που θα επιλύουν προβλήματα των εισηγμένων εταιρειών, των μελών και των πελατών μας γενικότερα.

Επίσης, μέσα από αυτό εγχείρημα, αναμένουμε ότι θα αναδειχθούν εταιρείες οι οποίες θα δρομολογήσουν και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε στις αρχές του νέου έτους.

Ερ: Βρίσκεστε στο τιμόνι του Athexgroup περισσότερο από ένα εξάμηνο. Δεν είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, είναι ωστόσο αρκετό για μία πρώτη αποκρυσταλλωμένη εικόνα του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς. Αν σας ζητούσα να περιγράψετε την μεγαλύτερη παθογένεια που έχετε διαπιστώσει έως σήμερα;

Απ: Δεν έχω διαπιστώσει κάποια ιδιαίτερη παθογένεια. Σίγουρα το οικοσύστημα έχει ταλαιπωρηθεί ποικιλοτρόπως την τελευταία 15ετία. Και ίσως γι' αυτό τον λόγο, η ύπαρξη καλού συντονισμού με όλους τους εμπλεκόμενους για κάθε ζήτημα που πρέπει να προχωρήσει, για κάθε δραστηριότητα που πρέπει να αναπτυχθεί, για κάθε πρωτοβουλία που πρέπει να ληφθεί, δεν είναι πάντα αυτονόητη. Νομίζω όμως πως με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε.

Ερ: Αντιστοίχως, το ισχυρότερο πλεονέκτημα που διαθέτει η εγχώρια αγορά; 

Απ: Η εγχώρια αγορά έχει δοκιμαστεί σε πολύ αντίξοες συνθήκες και έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή. Κατά συνέπεια, σε ένα περιβάλλον που ξαφνικά η Ελλάδα αρχίζει να ξεχωρίζει θετικά και συστηματικά, οι δυνατότητες ανάπτυξης, διεύρυνσης και επέκτασής της είναι αναμφισβήτητα μεγάλες. Μοναδική προϋπόθεση, η συναντίληψη που αναφέρατε παραπάνω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ