Διαχειρίσιμο για τις ελληνικές τράπεζες θεωρεί η Morgan Stanley το κόστος που θα χρεωθούν εάν συμφωνήσουν πλήρως με τις προτάσεις της κυβέρνησης για στήριξη δανειοληπτών, επιτόκια και προμήθειες. Σε επικαιροποιημένη έκθεσή του, μάλιστα, ο οίκος διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές – στόχους και τις συστάσεις για Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος τονίζει ότι είχε μία πρώτη επαφή με τις ελληνικές τράπεζες, αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν ότι τα μέτρα τα οποία ζητά αφορούν:
- Στεγαστικά δάνεια: στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω της επιδότησης του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση των υψηλότερων επιτοκίων,
- Αμοιβές και προμήθειες: η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για την περικοπή 12 κατηγοριών προμηθειών, όπως τα τέλη ανάληψης μετρητών, τα τέλη για την αξιολόγηση των επιλογών δανείων, τα τέλη εμβασμάτων κ.λπ.,
- Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων: ο αρμόδιος υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα πρέπει οι τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, δίνοντας στις τράπεζες 10 ημέρες για να κινηθούν.
Εξετάζοντας καθένα από τα παραπάνω μέτρα, οι αναλυτές του οίκου καταγράφουν τις πιθανές επιπτώσεις για τα μεγέθη των τραπεζών από την εφαρμογή τους:
- Στεγαστικά δάνεια: Οι συζητήσεις μας με τις τράπεζες δείχνουν ότι, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, το πιθανό πρόγραμμα στήριξης ενυπόθηκων δανείων θα απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρόμοια με τα νοικοκυριά που ήταν δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα σήμαινε νοικοκυριά με επίπεδο εισοδήματος κάτω των 21 χιλ. ευρώ ετησίως και ότι η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει περίπου 1 δισ. ευρώ ενυπόθηκου ανοίγματος σε επίπεδο τομέα (περίπου 3,5% των συνολικών ενυπόθηκων δανείων του τομέα). Με βάση την αρχική εκτιμώμενη έκθεση του τομέα σε ευάλωτα νοικοκυριά ύψους 1 δισ. ευρώ, υπολογίζουμε ότι ο αντίκτυπος στα καθαρά έσοδα του 2023 από την επιδότηση 50% των ενυπόθηκων δανείων θα είναι μικρότερος από 1%. Υποθέτοντας ότι αυτή η επιδότηση 50% θα εφαρμοστεί στο σύνολο της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε ενυπόθηκα δάνεια, ο αντίκτυπος θα αυξηθεί σε περίπου 9% των καθαρών εσόδων του 2023. Τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν μεταξύ 21- 25% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου δανείων στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες
- Αμοιβές και προμήθειες: Οι προμήθειες αντιπροσωπεύουν το 20 - 23% των συνολικών λειτουργικών εσόδων των ελληνικών τραπεζών (βάσει των εκτιμήσεων της Morgan Stanley) και κυμαίνονται μεταξύ 0,55% - 0,68% του μέσου όρου του ενεργητικού. Δεν διαθέτουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με πιθανές αλλαγές στις προμήθειες, ωστόσο κάθε μείωσή τους κατά 0,01% συνεπάγεται περίπου 1% επίπτωση στα κέρδη των τραπεζών.
- Επιτόκια καταθέσεων: Οι πρόσφατες συζητήσεις μας με τις τράπεζες δείχνουν ότι το ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς που έχει περάσει στα επιτόκια καταθέσεων (deposit beta) είναι ακόμη χαμηλό, κάτω του 10%. Aναμένουμε ότι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 50 - 65% του ποσοστού αύξησης των επιτοκίων της αγοράς το 2023, με δυνατότητα αύξησης στο περίπου 80% μέχρι το 2024. Κάθε 5% υψηλότερη παραδοχή για το deposit beta για το 2023 έχει ως αποτέλεσμα μια επίπτωση 1,5% - 2% στις εκτιμήσεις μας για τα κέρδη του 2023 για τις τράπεζες.
Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες
Η Morgan Stanley επαναλαμβάνει στην έκθεσή της ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομοειδών τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φέτος, με άνοδο 19% και 4% για τη Eurobank και την Πειραιώς αντίστοιχα, με την Alpha -5% από την αρχή του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι έχει δώσει τιμή – στόχο για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς τα 1,96 ευρώ, δηλαδή υπάρχει περιθώριο ανόδου 45% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, για τη Eurobank στα 1,38 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 33% και για την Alpha Bank στα 1,34 ευρώ με περιθώριο ανόδου 42%.
«Ανοδικοί» κίνδυνοι στις εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθοι:
- Γρηγορότερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων που οδηγείται από τα κονδύλια της ΕΕ και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
- Υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες.
- Ισχυρότερα μακροοικονομικά μεγέθη οδηγούν τα επίπεδα NPE κάτω από την εκτίμηση της Morgan Stanley.
«Καθοδικοί» κίνδυνοι στις εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθοι:
- Η ανάκαμψη σε πρώιμο στάδιο στο μακροοικονομικό περιβάλλον είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
- Η απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ είναι ασθενέστερη του αναμενόμενου.