ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και μετοχές
Ανοδική κίνηση για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Φωτο: Shutterstock

Ανοδική αντίδραση για το Χρηματιστήριο, θετικό το κλίμα στην Ευρώπη

Ξεχωρίζουν οι μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κέρδη στο +2%. Θετική στροφή για τις τράπεζες, με τον Γεν. Δείκτη να διατηρείται σε επαφή με τις 800 μονάδες.

Νέα προσπάθεια ανάκαμψης πραγματοποιεί τόσο η εγχώρια αγορά όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη χθεσινή «βουτιά» της Wall Street, που οδήγησε τον S&P 500 σε νέο χαμηλό για το 2022 και ενώ συνεχίζονται οι μεγάλες ανησυχίες για διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση, λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης. 

Θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται 1,09%, ενώ στο +1,12% κινείται ο γερμανικός DAX. Ανοδικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,81%. Οι επενδυτές στην Ευρώπη βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:16 εμφανίζει κέρδη 0,70% στις 793,97 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 4,38 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,73% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται κατά 0,15%. 

Στο +0,48% ο τραπεζικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις το προηγούμενο διάστημα, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για δημιουργία νέων επισφαλειών λόγω της σημαντικής αύξησης που θα υπάρξουν στα επιτόκια κυρίως των στεγαστικών δανείων. Κέρδη 0,75% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 0,35%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,56% υψηλότερα και την Τρ. Πειραιώς στο +0,49%. 

Με θετικό πρόσημο οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την Coca-Cola HBC να ενισχύετια 0,95%, τον ΟΤΕ στο +2,08%, τον ΟΠΑΠ να έχει κέρδη 2%, ενώ 0,48% υψηλότερα κινείται η ΔΕΗ. Άνοδος 1,25% για τη Lamda Development μετά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών α' εξαμήνου. 

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα «φορτωμένη» για το ΧΑ, καθώς ανακοινώνουν, λόγω της λήξης του χρονικού περιθωρίου, πληθώρα εισηγμένων τα οικονομικά τους μεγέθη για το α' εξάμηνο. Οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις κρίνονται ως κάτι παραπάνω από θετικές, με αρκετές εταιρείες να έχουν μεγέθη - ρεκόρ, αν και διατηρούν συγκρατημένη στάση για το επόμενο διάστημα λόγω και του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος. 

Την ίδια ώρα σε σημαντική υποβάθμιση της τιμής - στόχου για τον Γενικό Δείκτη προχώρησε η Goldman Sachs η οποία τον τοποθετεί στις 900 μονάδες από 1.025 μονάδες πριν. Παρά τη μεγάλη υποβάθμιση και σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος «βλέπει» άνοδο άνω του 14%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.