ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Στη δίνη πληθωρισμού - επιτοκίων οι αγορές, νέα «βουτιά» στη Wall Street

Αυξάνονται οι πιθανότητες αύξησης 1% στα αμερικανικά επιτόκια, πιο κοντά η ύφεση. Η χειρότερη συνεδρίαση στη Ν. Υόρκη από τον Ιούνιο 2020. Δέσμιο της κακής συγκυρίας το ΧΑ, παρά τα θετικά αποτελέσματα εισηγμένων, τις εκθέσεις οίκων και τις αναβαθμίσεις στον δείκτη FTSE.

Σε μια συγκυρία που οι αγορές έβρισκαν βηματισμό αντίδρασης, έχοντας αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό το πρόσφατο πτωτικό «ρήγμα», με δείκτες όπως ο DAX της Φρανκφούρτης να κινούνται σε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων, έφτασαν οι ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ το μήνα Αύγουστο να αλλάξουν άρδην την κατάσταση και να οδηγήσουν τη Wall Street στη χειρότερη συνεδρίαση από τον Ιούνιο του 2020, όταν οι αγορές βρίσκονταν ακόμη υπό την επίδραση του σοκ της πανδημίας.

Για πολλοστή φορά, το παγκόσμιο momentum των αγορών δέχεται «χτύπημα» από την αλλαγή πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες κινούνται σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία συγκριτικά με την τακτική που εφάρμοζαν την προηγούμενη 12ετία, που οδήγησε τεράστια ρευστότητα και έφερε μεγάλη μόχλευση στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 8,3% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 8,1%, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,1%, παρά τη μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων. Ο πυρήνας του πληθωρισμού (χωρίς τις τιμές καυσίμων και τροφίμων) αυξήθηκε στο 6,3% από 5,9%. «Το σήμα που στέλνουν τα στοιχεία πλέον στη Fed είναι για επιθετικότερη πολιτική και μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση», αναφέρουν αναλυτές στο CNBC.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα συνεδριάσει ξανά στις 20-21 Σεπτεμβρίου, με τους περισσότερους αναλυτές πλέον να συγκλίνουν στο ενδεχόμενο νέας επιθετικής αύξησης επιτοκίων τουλάχιστον 75 μονάδων βάσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν πιθανή ακόμη πιο «σκληρή» κίνηση. Με βάση τη διαμόρφωση των επιτοκίων στην αγορά, το ενδεχόμενο μιας «τζάμπο» αύξησης επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης έχει αυξηθεί στο 32%.

Αναλυτές θεωρούν πλέον πιθανή την αύξηση κατά 1%, με τη Nomura να εκτιμά ότι αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσίευσε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, η επενδυτική τράπεζα ότι βλέπει τώρα οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed να σταματάνε στο 4,5% με 4,75% τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, παρόλο που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Τρίτης έδειξαν «περισσότερη πρόοδο στη μείωση του εισαγόμενου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ».

Με φόντο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την παγιωμένη πλέον στροφή των κεντρικών τραπεζών στη σύσφιξη της πολιτικής τους, τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αγορές, δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις. Στην Ευρώπη, από τα υψηλά τεσσάρων εβδομάδων αρχικά ο γερμανικός DAX έκλεισε τελικά στα χαμηλά της ημέρας και στις 13.188,95 μονάδες με πτώση 1,59%. Ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,39% στις 6.245,69 μονάδες, FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 1,17% στις 7.385,86 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 1,36% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,59%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,55% στις 421,13 μονάδες, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Ακόμη πιο βαριές ήταν οι απώλειες στους δείκτες της Wall Street που άνοιξαν εξαρχής με μεγάλο πτωτικό gap. Στο κλείσιμο, ο  Dow Jones έχασε 3,94%, ο S&P υποχώρησε 4.32%, ενώ ο Nasdaq είχε τις βαρύτερες απώλειες, 5.16%. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, στις συναλλαγές μετά τη λήξη της συνεδρίασης και το μεγάλο sell-off, τα futures του Dow Jones ενισχύονταν οριακά, κατά 0,1%, σε μια ένδειξη ότι ενδεχομένως να δούμε στη σημερινή συνεδρίαση κάποια αντίδραση από αγοραστές.

Πλήγμα και για το Χ.Α. σε μια συγκυρία θετικών εξελίξεων

Αυτή η επιδείνωση των διεθνών συνθηκών βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια συγκυρία που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να κινηθούν υψηλότερα δείκτες και μετοχές, αν υπήρχε ένα υποστηρικτικό διεθνές κλίμα. Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου συνεχίζουν να είναι εξαιρετικές, όπως έδειξαν και οι δημοσιεύσεις των ElvalHalcor, Αλουμύλ Μυλωνάς και Έλτον Χημικά, όπου κινήθηκαν σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη τους.

Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή έχουμε την (απρόσμενη) αναβάθμιση έντεκα ελληνικών μετοχών στους δείκτες FTSE / Russell Emerging Europe Large Cap από Mid Cap. Ειδικότερα, οι Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή διαγράφονται από τον Mid Cap και προβιβάζονται στον Large Cap.

Στον δείκτη Mid Cap από τον Small Cap θα περιληφθούν οι τίτλοι των: Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Viohalco, Quest Συμμετοχών και Σαράντης, οι οποίες διαγράφονται από τον Small Cap. Επιπλέον, στον δείκτη Micro Cap εισέρχονται οι τίτλοι της Μοτοδυναμικής, της Intrakat, της Κρι-Κρι και των Πλαστικών Θράκης ενώ αφαιρείται λόγω της χαμηλής της κεφαλαιοποίησης η Attica Bank.

Οι αλλαγές λαμβάνουν χώρα λόγω της διαγραφής της Ρωσίας από τους δείκτες, οπότε κατέβηκε σημαντικά το όριο εισαγωγής στη μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών. Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές θα φέρουν σημαντικές εισροές, πλην κάποιων επιμέρους μετοχών με σημαντική παρουσία ξένων.

Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ οι οίκοι Moody’s και DBRS θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο, χωρίς να αποκλείονται θετικές εκπλήξεις.

Θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες

Μένει να δούμε πως θα κινηθούν σήμερα και προσεχώς οι διεθνείς αγορές και πως αυτό θα επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, που χθες κράτησε τις 840 μονάδες με απώλειες 1,07% και τζίρο στα 58 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο αρνητικό διεθνές timing ήρθε σε μια συγκυρία όπου καταγράφεται μπαράζ θετικών εκθέσεων – αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνάμε πως η αύξηση των επιτοκίων, ευνοεί τις εργασίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς ενισχύει σημαντικά το μηχανισμό κερδοφορίας τους. Χθες, οίκοι όπως JP Morgan και Wood σε ξεχωριστές εκθέσεις ανέβασαν σημαντικά τις τιμές – στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, με την πρώτη να βλέπει περιθώριο ανόδου έως 100% και τη δεύτερη 40%.

Ένας άλλος λόγος που επιβάρυνε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση το κλίμα στην αγορά ήταν οι νέες πιέσεις στις μετοχές των διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και Motor Oil, που μετά τις απώλειες άνω του 4% τη Δευτέρα, υποχώρησαν εκ νέου κατά 3,04% και 3,02% αντίστοιχα χθες, με φόντο τη σχεδιαζόμενη εισφορά τουλάχιστον 33% επί των κερδών τους, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.