Αν και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να βγάλει μια –κατ’ αρχάς τεχνικής μορφής- αντίδραση, δεδομένου ότι, μετά τη «βουτιά» των τελευταίων ημερών, δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα, η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. υποαποδίδει έναντι των διεθνών δεικτών όλες τις τελευταίες ημέρες.
Μολονότι έβγαλε τον Αύγουστο θετικά, την ώρα που οι ξένες αγορές υποχώρησαν άνω του 5%, το μήνα Σεπτέμβριο το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει εξαιρετικά ευάλωτο, επηρεασμένο απ’ όλους τους αρνητικούς καταλύτες που επιβαρύνουν συνολικά το επενδυτικό σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, μέσα στις πρώτες πέντε συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, που μαζί με τον Οκτώβριο παραδοσιακά είναι οι χειρότεροι μήνες στα χρηματιστήρια, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 3,95%, o FTSE 25 χάνει 4,22%, o Mid Cap είναι στο -3,32%, ενώ μπροστάρης στην πτώση είναι ο τραπεζικός δείκτης με πέντε στις πέντε πτωτικές ημέρες και συνολική ζημιά 6,39%.
Κορυφαίας βαρύτητας και υψηλής σημειολογίας μετοχές, όπως Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Viohalco, ElvalHalcor, Quest Συμμετοχών και ΕΥΔΑΠ, ήτοι σχεδόν οι μισές μετοχές του FTSE 25 υποχωρούν από 5% έως 8% μόλις το πρώτο πενθήμερο του Σεπτέμβρη, επιβεβαιώνοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά. Συνάμα, άλλα δύο σημαντικά blue chips, ο ΟΤΕ και Lamda Development υποχωρούν άνω του 4% το ίδιο διάστημα, ενώ μόνο η Aegean Airlines έχει οριακά θετική τροχιά το μήνα από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Η κατάσταση στις αγορές άλλαξε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με φόντο το «σήμα» του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για αύξηση επιτοκίων όσο χρειαστεί ώστε να μπει χαλινάρι στον πληθωρισμό. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΚΤ, όπως αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι και το Χ.Α. από τις 22/8 υποχωρεί κατά 8,24% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 χάνει 8,99%, ο Mid Cap -5,43%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγείται της αλλαγής κλίματος με απώλειες 13,21%. Η μετοχή της Alpha Banκ υποχωρεί κατά 14,53% από 22/8, η Πειραιώς είναι στο -14,16%, η Εθνική -13% και η Eurobank -11,93%. Έτσι, έχει αλλάξει εκ νέου η ισορροπία των αποδόσεων στο σύνολο του έτους, καθώς πλέον ο κεντρικός δείκτης υποχωρεί κατά 7,93%, ο FTSE 25 χάνει 8,16%, o Mid Cap -12% και οι τράπεζες -9,47%.
Β. Χαρατσής (Beta AXE): Συνδυασμός αρνητικών καταλυτών
Η αγορά βρέθηκε εκτεθειμένη το τελευταίο διάστημα σε ένα συνδυασμό αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων, που επιβάρυναν σημαντικά την επενδυτική ψυχολογία. Όπως σημειώνει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και μέλος του δ.σ. του ΣΜΕΧΑ Βαγγέλης Χαρατσής, «πολλά άσχημα νέα είχαν συσσωρευτεί στις αγορές, οπότε ήρθε αυτό το πρόσφατο πτωτικό ξέσπασμα. Θυμίζω ότι το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου είναι γενικά κακό για τα χρηματιστήρια, όμως να σημειωθεί ότι, πλέον, ως ένα βαθμό οι δυσμενείς εξελίξεις έχουν αφομοιωθεί στις τιμές μετά την πτώση των ημερών. Κατά τη γνώμη μου, αν υπήρχε το παραμικρό σήμα εξομάλυνσης, θα μπορούσε να βγει καλή αντίδραση στην αγορά».
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά «έπεσε» σε μια συγχορδία αρνητικών εξελίξεων τελευταία, όπως είναι η αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από την ΕΚΤ, η διαρκώς κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση που μολονότι επηρεάζει λιγότερο την Ελλάδα, εντούτοις έχει πολλές εκτεθειμένες στις τιμές ενέργειας επιχειρήσεις, υπάρχει το πολιτικό ζήτημα με τις παρακολουθήσεις που φέρνει… υπόγεια φθορά και τοξικότητα στην κυβέρνηση, ενώ σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας του γεωπολιτικού ρίσκου λόγω της αύξησης των εντάσεων στις σχέσεις με την Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Πέμπτη οι αγορές θα εστιάσουν στις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, με το βασικό σενάριο να κάνει λόγο για αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν κάποιες φήμες για ηπιότερη απόφαση 50 μονάδων, κάτι που – αν επιβεβαιωθεί - ίσως λειτουργήσει θετικά στις αγορές.
Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες κινήθηκαν σταθεροποιητικά, αν και ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,57%. Αντιθέτως, και οι τρεις δείκτες της Wall Street κινήθηκαν έντονα ανοδικά, με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 400 μονάδες, ενώ ράλι αντίδρασης κατέγραψαν και οι S&P 500 και Nasdaq, αφήνοντας μια καλή παρακαταθήκη για τις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα…