ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καμπούλ τοπίο πόλης

Ταλιμπάν: Το Πακιστάν άνοιξε πυρ στα σύνορα, καταγγέλλει το Αφγανιστάν

Η Καμπούλ κατηγορεί το Πακιστάν για παραβίαση της εκεχειρίας με πυρά κατά αφγανικών θέσεων. Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν για χάρη του έθνους, δηλώνει αξιωματούχος. Τα επεισόδια σταμάτησαν και πλέον η κατάσταση ελέγχεται.

Η κυβέρνηση της Καμπούλ κατηγόρησε το Πακιστάν για άνοιγμα πυρός κατά αφγανικών θέσεων, παρά την κατάπαυση του πυρός που έχει τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Οκτωβρίου. Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη νέες διαπραγματεύσεις στην Τουρκία με στόχο τη μονιμοποίηση της εκεχειρίας.

Ο Αλί Μοχάμεντ Χακμάλ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της επαρχίας Κανταχάρ, δήλωσε πως «οι Πακιστανοί άνοιξαν πυρ, οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν, για το καλό του Έθνους». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο.

Ο πακιστανικός στρατός, όταν ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε. Αφγανική στρατιωτική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, σημείωσε ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε ελαφρά και βαρέα όπλα, πλήττοντας ακόμη και αστικές ζώνες. Οι αφγανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επέλεξαν να μην απαντήσουν, σεβόμενες τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι τα πυρά διήρκεσαν περίπου 10-15 λεπτά. Σήμερα, αναμενόταν να συνεχιστούν στην Τουρκία οι διμερείς διαπραγματεύσεις, με στόχο την ενίσχυση της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στο Κατάρ. Η εκεχειρία αυτή είχε βάλει τέλος σε μία εβδομάδα αιματηρών συγκρούσεων.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν ξεκίνησε η νέα συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και 447 τραυματίστηκαν στην αφγανική πλευρά των συνόρων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις στην Καμπούλ. Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε 23 νεκρούς στρατιώτες και 29 τραυματίες, χωρίς να κάνει αναφορά σε απώλειες αμάχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφγανός μαχητής πεδίο μάχης
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπούλ: Ναυάγιο συνομιλιών με Πακιστάν, κατηγορίες κατά Ισλαμαμπάντ

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Πακιστάν στην Τουρκία για διαρκή εκεχειρία. Οι αφγανικές αρχές κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ για αδιαλλαξία και έλλειψη ανάληψης ευθυνών.
Σιλουέτα μαχητή πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Άμεση κατάπαυση πυρός συμφώνησαν Πακιστάν και Αφγανιστάν

Πακιστάν και Αφγανιστάν συμφώνησαν σε άμεση εκεχειρία, μετά από συνομιλίες στην Ντόχα με διαμεσολάβηση Κατάρ και Τουρκίας. Θα δημιουργηθούν μηχανισμοί για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα, ενώ έπονται νέες συναντήσεις.
Θωρακισμένα οχήματα Υεμένης
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία

Τουρκία και Πακιστάν θα στείλουν στρατό στη Σαουδική Αραβία, με βάση το Σύμφωνο της Μέκκας, λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Το σύμφωνο προβλέπει αμοιβαία άμυνα σε περίπτωση επίθεσης σε κάποια από τις τρεις χώρες.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: 10 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 10 άμαχοι, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Εννιά νεκροί από νέους πακιστανικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν

Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν από αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν σε Αφγανιστάν, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, που καταγγέλλουν σοβαρή παραβίαση από τον γείτονα.