ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές, σε νέο χαμηλό 20 ετών το ευρώ

Πτώση που ξεπερνά το 3% για τον γερμανικό DAX, με το ευρώ να χάνει, εκ νέου, την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο και το φυσικό αέριο να συνεχίζει το ράλι. Κλειστή λόγω αργίας η Wall.

Πτώση για έκτη στις επτά συνεδριάσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές και νέο χαμηλό δύο δεκαετιών του ευρώ έναντι του δολαρίου, προκαλεί η κλιμάκωση της ρωσικής «απάντησης» στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, με διακοπή της τροφοδότης φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για τη Γηραιά Ήπειρο. 

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε έως και τα 98,78 σεντς του δολαρίου ανά ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 1,65%. Σε ελεύθερη πτώση ο γερμανικός DAX, με απώλειες που ξεπερνούν το 3%, παρά το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου νέα μέτρα στήριξης, αλλά με δεδομένο ότι η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη έκθεση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. 

Απώλειες 0,88% για τον βρετανικό FTSE 100, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας, με τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί άνω του 2%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ στο -1,96% κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. Κλειστή παραμένει σήμερα η Wall Street λόγω αργίας

«Το ευρώ έχει περισσότερες απώλειες, δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την επ' αόριστον διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δεν έχει έρθει ακόμη», σημειώνει ο Rodrigo Catril, στρατηγικός αναλυτής της  National Australia Bank και προσθέτει «η έλλειψη φυσικού αερίου σημαίνει απουσία ανάπτυξης και επιθετική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ»

Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές των εμπορευμάτων σε απότομη άνοδο και έβλαψε τις σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Ευρώπης. Αυτός ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που ώθησε το ευρώ χαμηλότερα από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Οι νέες πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό εν όψει του χειμώνα απειλούν να επιβαρύνουν περαιτέρω την περιφερειακή οικονομία, σε μια εποχή που η αλματώδης αύξηση των τιμών καταναλωτή ασκεί πίεση στην ΕΚΤ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Η απόφαση παραμένει μια πρόκληση, καθώς η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαχειρίζονται το διπλό πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού και της επικείμενης ύφεσης. 

Σημειώνεται ότι η Γερμανία παρουσίασε την Κυριακή ένα νέο σχέδιο στήριξης ύψους περίπου 65 δισεκ. ευρώ, ενώ η Φινλανδία δήλωσε ότι θα σταθεροποιήσει την αγορά ενέργειας με ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Σουηδία ανακοίνωσε το Σάββατο ένα έκτακτο σχέδιο στήριξης 23 δισεκ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια ευρύτερη οικονομική κρίση. 

Την ίδια ώρα οι αναλυτές της Goldman Sachs Group με επικεφαλής τον Kamakshya Trivedi μείωσαν τις προβλέψεις τους για το ευρώ στα 97 σεντς για τους επόμενους τρεις μήνες από 99 σεντς προηγουμένως. Εκτίμησαν επίσης ότι το ευρώ θα παραμείνει κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο σε διάστημα έξι μηνών. Προηγουμένως προέβλεπαν ανάκαμψη στα 1,02 δολάρια. 

Τα μηνύματα από την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι διόλου ευχάριστα, με το brent να ενισχύεται 2,49% στα 95,34 δολάρια, ενώ κέρδη 2,39% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 89 δολάρια. Ράλι με άνοδο που ξεπερνά το 22% εμφανίζει το φυσικό αέριο στα 263 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 290 ευρώ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ