ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Οι τρεις συνεδριάσεις που «έσβησαν» τα κέρδη του Αυγούστου στο ΧΑ

Σκεπτικισμό προκαλεί η κάμψη του Γενικού Δείκτη: έφτασε να κερδίζει 5,65% στις 19 Αυγούστου, αλλά χθες γύρισε κοντά στο μηδέν. Κακοί οιωνοί από τη νέα σοβαρή πτώση στη Wall Street. Προσδοκίες τεχνικής αντίδρασης σήμερα.

Τις εξαιρετικά εύθραυστες ισορροπίες που χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία του ελληνικού χρηματιστηρίου επιβεβαίωσε ο μήνας Αύγουστος, καθώς έφτασαν τρεις συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη και λίγες παραπάνω για τις τράπεζες για να αλλάξει άρδην η εικόνα, να χαθεί σχεδόν το 90% των κερδών στους κύριους δείκτες, διαψεύδοντας την αισιόδοξη ματιά που οι long είχαν επιβάλει έως και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Εξωγενείς, κυρίως, παράγοντες, άλλαξαν το κλίμα της ελληνικής αγοράς η οποία αποτελώντας μια μικρή, ρηχή και αναδυόμενη αγορά παραδόθηκε στη δίνη της αλλαγής του σκηνικού διεθνώς. Την ώρα που στην αγορά υπάρχει μπαράζ εξαιρετικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων όπου κορυφαίοι όμιλοι όπως ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Motor Oil ανακοίνωσαν το κορυφαίο εξάμηνο της ιστορίας τους βάζοντας πλώρη για την καλύτερη χρήση όλων των εποχών, ενώ καταγράφεται μπαράζ από deal και επιχειρηματικές συμφωνίες, το Χ.Α. έχασε μέσα σ’ ένα τριήμερο σχεδόν όλα τα κέρδη του Αυγούστου.

Και όλα αυτά, σε μια συγκυρία πολιτικής έντασης, όπου δε λείπουν αντεγκλήσεις που επιβεβαιώνουν το τοξικό κλίμα, αλλά και σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για να κάνει τη ρελάνς στη ΔΕΘ, άρα θα επιθυμούσε να πάει στην Έκθεση με το χρηματιστήριο σε ένα υποστηρικτικό momentum.

Το X.A., όπως έδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα, υποβάθμισε την υπόθεση των υποκλοπών και σε καμιά περίπτωση δεν θεώρησε πως είναι καταλύτης πολύ μεγάλων αλλαγών στη διαμόρφωση των επενδυτικών συμπεριφορών, εξού και η μεγάλη άνοδος έως τις 25/8. Παράλληλα, η πρώτη ανάγνωση των δημοσκοπήσεων έδειξε πως το πλήγμα για την κυβέρνηση είναι σαφώς μικρότερο απ’ ότι όλα τα συμφραζόμενα μαρτυρούσαν τελευταία και απ’ ό,τι υπολόγιζε αντιπολίτευση αλλά και αρκετοί πολιτικοί αναλυτές.

Από εκεί και πέρα, πάντα η αγορά γνωρίζει περισσότερα, πάντα «δείχνει» και μαρτυρά τις εξελίξεις, οπότε μένει να δούμε αν η –υπερβολική, για τα δεδομένα της αγοράς– βουτιά των δύο τελευταίων ημερών οφείλεται αποκλειστικά στην αλλαγή του διεθνούς κλίματος, ή υπάρχει και κάτι άλλο. Γιατί, χθες, η αγορά υποαπέδωσε με έμφαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνταν έντονα ανοδικά. Συμπεριφορά που προβλημάτισε.

Βεβαίως, άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως η χθεσινή πτώση στο Χ.Α. οφείλεται σε «ουρά» πωλήσεων που ήταν… ταγμένες να γίνουν από το Λονδίνο, το οποίο «έχασε» τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της τραπεζικής αργίας. Έτσι, σε μια ρηχή αγορά οι πωλήσεις εκ Λονδίνου ίσως έκαναν τη διαφορά, αντιθέτως με τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές που επίσης έχει ισχυρή παρουσία η κεφαλαιακή Μέκκα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη εικόνα υπαγορεύεται από το διεθνές κλίμα και κυρίως τη Wall Street η οποία χθες συμπλήρωσε την τρίτη διαδοχική, έντονα πτωτική συνεδρίαση, με τις απώλειες να είναι εξαιρετικά μεγάλες αυτό το διάστημα. Την περασμένη Παρασκευή ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε πάνω από 1.000 μονάδες στη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου τριμήνου, ενώ η πτώση συνεχίστηκε και τη Δευτέρα και χθες Τρίτη.

Ο Dow Jones, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν αρκετά πάνω από τις 33.000 μονάδες, χθες έκλεισε στις 31.790,87 μονάδες με νέα πτώση άνω των 300 μονάδων, ή ποσοστό 0,96%. Ο S&P 500 έχασε μετά από πολλές εβδομάδες το όριο των 4.000 μονάδων έχοντας νέα πτώση 1,10%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε και τις 12.000 μονάδες έχοντας πτώση 134,53 μονάδων ή -1,12%.

Είναι σαφές ότι οι επενδυτές στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, προσαρμόζονται πλέον στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η αβεβαιότητα για τη στάση των κεντρικών τραπεζών στις δύο όχθες του Ατλαντικού, που εμφανίζονται διατεθειμένες  να ακολουθήσουν εξαιρετικά αυστηρή πολιτική με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, μέχρι να επαναφέρουν υπό τον έλεγχό τους τον πληθωρισμό.

Πώς χάθηκαν τα περισσότερα κέρδη του Αυγούστου

Μέσα σ’ αυτό το τριήμερο, άλλαξε η εικόνα στο Χ.Α., οπότε μένει να δούμε αν σήμερα θα υπάρξουν δυνάμεις για μια – έστω και τεχνικής μορφής – αντίδραση μερικής αποκατάστασης, ώστε να «σωθεί» το θετικό πρόσημο για το μήνα. Χθες πάντως «κάηκαν» πολύ εύκολα οι πρωινοί αγοραστές, καθώς ο Γενικός Δείκτης αρχικά προσπάθησε να αντιδράσει φτάνοντας έως τις 879,26 μονάδες (+1,27%), όμως δεν υπήρχαν δυνάμεις και σταδιακά γύρισε σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας μάλιστα στο χαμηλό ημέρας και στις 855,70 μονάδες με πτώση 1,45%.

Ο FTSE 25 έκλεισε επίσης στο χαμηλό ημέρας και στις 2.060,53 μονάδες με πτώση 1,56%, ενώ αρχικά κέρδιζε έως 1,31%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,67% στις 553,01 μονάδες, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 551,25 μονάδες (-1,99%) και υψηλό στο ξεκίνημα στις 568,49 μονάδες (+1,08%).

Ενδεικτικό της εικόνας που επικράτησε στο φινάλε ήταν ότι 14 από τις 25 μετοχές του Large Cap έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, ενώ αρκετές εξ αυτών αρχικά ενισχύονταν.

Το τελευταίο τριήμερο της πτώσης, ο Γ.Δ. υποχωρεί σε ποσοστό 4,51%, ο FTSE 25 καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 4,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 6,15%. Μάλιστα, ο τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε χθες την 5η πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες, έχοντας το ίδιο διάστημα απώλειες 7,79%, καθώς έκλεινε πτωτικά ακόμη και σε ημέρες που ο Γ.Δ. ήταν θετικός.

Μετά την πτώση του τριημέρου, περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο τα κέρδη του μήνα, καθώς ο Γ.Δ. ενισχύεται μόλις 0,55%, ο FTSE 25 βρίσκεται στο +0,51%, ο Mid Cap υποχωρεί σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 6,12%.

Και όλα αυτά, σε έναν μήνα που ο Γενικός Δείκτης έφτασε να κερδίζει 5,65% έως τις 19/8 όταν είχε κλείσει στο υψηλό των 899,16 μονάδων, ο FTSE 25 έφτασε να κερδίζει 6,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από την 1η έως τις 22 Αυγούστου που βρέθηκε στο υψηλό των 599,71 μονάδων έφτασε να κερδίζει άνω του 15%.

Έτσι, άνοιξε ξανά η «ψαλίδα» των απωλειών στο σύνολο του 2022, καθώς ο Γενικός Δείκτης που είχε περάσει θετικός τον Αύγουστο, πλέον υποχωρεί το 2022 κατά 4,21%, ο FTSE 25 χάνει 4,11%, o Mid Cap είναι στο -8,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πλέον υποχωρεί σε ποσοστό 3,81%.

Θυμίζουμε, τέλος, πως στη σημερινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI διεθνώς, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και την ελληνική αγορά, έστω και αν δεν υπάρχει αλλαγή από το Χ.Α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.