ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Λυγίζουν τις αγορές οι κεντρικές τράπεζες, ζητείται νέο σημείο ισορροπίας

Υψηλά επιτόκια για μεγάλη χρονική περίοδο «βλέπουν» Fed και ΕΚΤ, πλήγμα για τις μετοχές. Στο 2% μειώθηκαν τα κέρδη του ΧΑ για τον Αύγουστο μετά τη χθεσινή «βουτιά». «Άμυνα» για τις ελληνικές μετοχές τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στις αγορές, καθώς μετά το ράλι μερικής αποκατάστασης που ξεκίνησε λίγο μετά την έναρξη του Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, η εικόνα το τελευταίο 10ήμερο έχει αλλάξει άρδην εκ νέου. Οι διεθνείς δείκτες όλη την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν σε σκηνικό αποθέρμανσης και διόρθωσης, με τους μεγάλους οίκους να συνιστούν μείωση θέσεων σε μετοχές, ενώ η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, την Παρασκευή, δεν άφησε αμφιβολίες για την πρόθεσή του να κρατήσει υψηλά τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να πέσει ο πληθωρισμός.

Οι επενδυτές «σήκωσαν» κερδισμένες θέσεις σε όλες τις αγορές, Ευρώπης και ΗΠΑ οδηγώντας τόσο την Παρασκευή όσο και χθες σε πτώση τις ξένες αγορές, επηρεάζοντας και περιφερειακές και ρηχές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ευρύτερα το διεθνές επενδυτικό κλίμα μοιάζει εκ νέου ναρκοθετημένο, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις του Τζερόμ Πάουελ, αλλά και εκπροσώπων της ΕΚΤ, στην ετήσια συνάντηση στο Τζάκσον Χολ, είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν σε πολιτική υψηλών επιτοκίων όσο χρειαστεί για να καμφθεί ο πληθωρισμός και παρά τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην οικονομία.

Οι επενδυτές, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, βλέπουν, την ίδια ώρα, ότι έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, με την τιμή του ρεύματος να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 1.000 ευρώ/μεγαβατώρα, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.

Μολονότι είναι νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, το σίγουρο είναι ότι το 2022 συνεχίζει να είναι το έτος των εκπλήξεων και των πολύ μεγάλων διακυμάνσεων. Συνάμα, είναι και το έτος που –παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες έως πρωτοφανείς συνθήκες διεθνώς, με έναν πόλεμο εν εξελίξει και την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στη σύγχρονη ιστορία να πληγώνει οικονομίες και επιχειρήσεις- οι αγορές, τηρουμένων των αναλογιών, δείχνουν… εφτάψυχες.

Καταστροφή αποτιμήσεων δεν έχει καταγραφεί το πρώτο 8μηνο του 2022 διεθνώς και, παρ’ ότι οι δείκτες απέχουν από τα ιστορικά υψηλά τους, εντούτοις συνεχίζουν να δίνουν σημαντικές αποδόσεις, ακολουθώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις κερδοφορίας κορυφαίων –παγκόσμιου εκτοπίσματος– ομίλων που συντηρούν και το momentum.

Σ’ όλα αυτά, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι οι αγορές έχουν ήδη συμπληρώσει ένα υπερδεκαετές bull market όπου έδωσαν «τρελές» αποδόσεις, άρα έχουν λόγους αποφόρτισης, όμως, τουλάχιστον έως τώρα, η πτώση τους κάθε άλλο παρά δικαιώνει τους προφήτες καταστροφής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές «επιβίωσαν» πετυχαίνοντας νέα ιστορικά υψηλά εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας, που άλλαξε ίσως μια για πάντα τον κόσμο, τις μεταφορές και τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δείχνουν να αντέχουν, την ώρα που μαίνεται ενεργειακός «πόλεμος», ο οποίος αλλάζει τις σταθερές δεκαετιών.

Παρά την οικονομική επιβράδυνση που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την ανάκαμψη που ακολούθησε την πανδημία, τη ματαίωση ή αναβολή αρκετών μεγάλων project και το ξαφνικό κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων που δεν αντέχουν τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, η «βιομηχανία» των αγορών –στη μεγάλη της εικόνα– παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα.

Μόνο 2,81% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη φέτος

Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο που έχασε το παγκόσμιο «πάρτι» όλης της προηγούμενης δεκαετίας (πλην της εκλογικής χρονιάς του 2019 όπου υπεραπέδωσε με επίδοση +50% στο Γ.Δ. και +101,34% στις τράπεζες), το 2022 έχει επίσης μεγάλη μεταβλητότητα. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη χθεσινή πτώση, ο Γ.Δ. του Χ.Α. εξακολουθεί να έχει καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων δεικτών το 2022, υποχωρώντας μόλις 2,81% φέτος, την ώρα που κορυφαίοι διεθνείς δείκτες έχουν πτώση σε διψήφια ποσοστά.

Φυσικά, σοβαρή αυτονόμηση επί μακρόν μια περιφερειακή και ρηχή αγορά όπως το Χ.Α. που ανήκει στις τάξεις των αναδυόμενων δεν μπορεί να υποστηρίξει, εξού και η μεγάλη χθεσινή πτώση. Το ελληνικό χρηματιστήριο δέχτηκε ετεροχρονισμένες πιέσεις χθες, «πληρώνοντας» με μια πτώση 2,85% το βύθισμα των δεικτών της Wall Street την Παρασκευή, αλλά και τη νέα πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών χθες.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής το Χ.Α. δεν πρόλαβε να αφομοιώσει την απότομη αλλαγή σκηνικού που ήρθε μετά την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει «πίεση» στην οικονομία της χώρας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν αρχικά μεγάλη πτώση, στη συνέχεια αντέδρασαν και περιόρισαν τις απώλειες, αλλά η απειλή των υψηλών επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο «λύγισε» τις τεχνολογικές μετοχές και οδήγησε τον Nasdaq σε κλείσιμο με απώλειες άνω του 1%, ενώ Dow Jones και Nasdaq έκλεισαν με πτώση 0,57% και 0,65%, αντίστοιχα.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες οι διεθνείς δείκτες, με κρίσιμο, επόμενο σταθμό τη δημοσίευση των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα, εάν δείξουν υποχώρηση για δεύτερο συνεχή μήνα. Πάντως, ακόμη και αν υπάρξει μια αντίδραση, αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρόκειται για ένα bear market rally, καθώς θεωρείται δύσκολο να αρχίσουν μια νέα ανοδική πορεία οι αγορές, όσο οι κεντρικές τράπεζες κρατούν εξαιρετικά αυστηρή πολιτική για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις, κλειδί τα αποτελέσματα

Από την πλευρά του, το Χ.Α. καλείται να διαχειριστεί από πλευράς ψυχολογίας και τεχνικών δεδομένων την κατάσταση και μένει να δούμε αν έχει δυνάμεις άμεσης επανόδου στη γνώριμη ζώνη των 890 – 900 μονάδων, με ώθηση από τα πολύ καλά αποτελέσματα που συνεχίζουν να ανακοινώνουν κορυφαίοι όμιλοι, όπως ο ΟΠΑΠ χθες, ΕΛΠΕ και άλλοι πρόσφατα και Motor Oil σήμερα που οδεύει για εντυπωσιακό ρεκόρ σε όλες τις γραμμές αποτελεσμάτων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 868,25 μονάδες με πτώση 2,85%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 864,41 μονάδες όταν υποχωρούσε κατά 3,28%. O FTSE 25 έκλεισε στις 2.093,10 μονάδες με απώλειες 3,02% ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 3,50%, ο Mid Cap έχασε 2,51% με κλείσιμο στις 1.363,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 562,43 μονάδες με πτώση 4,07%, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως 6,05%.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ και στον Mid Cap μόνο η ΕΥΑΘ είχε απλώς θετικό πρόσημο. Από την άλλη πλευρά, φαινόμενα μαζικού ξεπουλήματος δεν καταγράφηκαν. Στον FTSE 25 τη μεγαλύτερη πτώση είχε η μετοχή της Πειραιώς, η οποία έχασε 6,51%, όμως εξακολουθεί να κρατάει ένα +17,63% τον Αύγουστο και +40,73% από τις 15 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή μεγάλη πτώση ήρθε με αυξημένο για τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς τζίρο, καθώς σε μια ημέρα που το Λονδίνο ήταν κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας, η αξία συναλλαγών έφτασε στα 61,50 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των συναλλαγών στο Χ.Α. γίνονται από το Λονδίνο, καταλαβαίνουμε ότι αν ήταν ανοικτή αυτή η αγορά, ο τζίρος ίσως έφτανε και τα 90 ή 100 εκατ. ευρώ.

Ένα άλλο στοιχείο που επιβαρύνει το επενδυτικό τοπίο είναι η νέα επιδείνωση στην αγορά των ομολόγων, καθώς το 10ετές ξεπέρασε χθες σε απόδοση το 4% φτάνοντας το 4,06% από 3,92% την Παρασκευή έναντι 1,50% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,55% από 2,50% που έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά τη χθεσινή βουτιά, τα κέρδη σε επίπεδο Αυγούστου περιορίστηκαν, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται στο +2,02% και ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα. Ο FTSE 25 κερδίζει 2,10%, ο Mid Cap είναι στο οριακό +0,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά το χθεσινό -4,07%, κρατάει κέρδη 7,92% το μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η εισαγόμενη διόρθωση στο χρηματιστήριο και το κρίσιμο τεστ στις αγορές

Διεθνές κύμα ρευστοποίησης κερδών μετά το ράλι του 2023 και εν μέσω αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Ανθεκτικό το ΧΑ. Κλειδί οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες του S&P 500 το δεύτερο 15θήμερο του μήνα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Αποτελέσματα, deals και διεθνής άνοδος δίνουν νέα ορμή στο Χρηματιστήριο

Οι αγορές απελευθερώνονται από τον φόβο για τα επιτόκια και η Wall είχε την καλύτερη εβδομάδα του 2023. Το ΧΑ μπαίνει σε τροχιά επαναφοράς στην άνοδο με ώθηση από τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές συμφωνίες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.