Πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο αγωνίζονται με την αύξηση των τιμών, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Η ταχύτερη αύξηση του κόστους ζωής εδώ και τέσσερις δεκαετίες σε αρκετές χώρες σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει συνήθως να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να αποκτήσουν είδη πρώτης ανάγκης.
Όμως, ορισμένες βιομηχανίες επωφελούνται από τον υψηλότερο πληθωρισμό και καταγράφουν κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Υπάρχουν τεράστια ποσά για να κερδίσει όποιος ασχολείται με την εξόρυξη πετρελαίου, την εμπορία σιταριού, τη μεταφορά παιχνιδιών ή την πώληση εκλεκτών κρασιών.
Ενεργειακοί γίγαντες
Οι επιχειρήσεις που εξορύσσουν και διυλίζουν ορυκτά καύσιμα έχουν απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους τελευταίους μήνες λόγω των ρεκόρ κερδοφορίας τους. Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στις διεθνείς αγορές και οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται γύρω στα 100 δολάρια ανά βαρέλι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Aramco της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε κέρδη ρεκόρ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ενώ η BP κέρδισε 6,9 δισ. λίρες την ίδια περίοδο και η Shell ξεπέρασε το ποσό αυτό με τα κέρδη της ύψους 9 δισ. λιρών παγκοσμίως.
Η Centrica, η μητρική εταιρεία της British Gas, είδε τα κέρδη της να πενταπλασιάζονται λόγω του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών της περιουσιακών στοιχείων.
Υπάρχουν όμως ορισμένες επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω του τρόπου με τον οποίο αγοράζουν χονδρική ενέργεια. Οι εταιρείες αυτές καθορίζουν εκ των προτέρων τις τιμές για να ασφαλίζονται έναντι μεγάλων διακυμάνσεων στην τιμή της αγοράς - μια διαδικασία γνωστή ως αντιστάθμιση κινδύνου.
Μεταλλευτικοί όμιλοι
Καθώς οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, ο άνθρακας επανέρχεται απροσδόκητα στη μόδα. Αυτό αποδίδει καρπούς για τις εταιρείες εξόρυξης που έχουν ειδικευτεί στο πιο «βρώμικο» από τα ορυκτά καύσιμα.
Η επιχείρηση θερμικού άνθρακα της Glencore επωφελήθηκε από τις τιμές ρεκόρ, βοηθώντας τα κέρδη να διπλασιαστούν σε πάνω από 15 δισ. λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πολλοί από τους ανταγωνιστές της έχουν απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αλλά η Glencore έχει υποστηρίξει ότι θα αποτελέσει σημαντικό καύσιμο στη διαδικασία μετάβασης σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας σε ορισμένες χώρες και ότι θα επιδιώξει να μειώσει την παραγωγή της κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δήλωσε ότι θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για την αγορά στον εφεδρικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα Heyden 4, λόγω της διακοπής των ροών του αγωγού από τη Ρωσία.
Οι έμποροι τροφίμων
Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill και Louis Dreyfus, δεν είναι οικεία ονόματα, αλλά τα προϊόντα τους εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα πιάτα των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι "ABCDs", όπως ονομάζονται, είναι οι κυρίαρχοι έμποροι τροφίμων και ειδικότερα σιτηρών.
Σε περιόδους παγκόσμιων διαταραχών, αυτοί οι μεσάζοντες της αλυσίδας εφοδιασμού μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη ροή των προμηθειών τροφίμων εκεί όπου χρειάζεται - βοηθώντας τις χώρες να βρουν εναλλακτικές πηγές σιταριού, για παράδειγμα, λόγω της διακοπής των προμηθειών από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Αλλά αυτή η διαταραχή σημαίνει ότι οι τιμές του σιταριού είναι τώρα 25% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Πολλά άλλα βασικά είδη διατροφής έχουν γίνει πιο ακριβά.
Η ADM ανακοίνωσε αύξηση 60% στα τελευταία τριμηνιαία κέρδη της. Η Bunge τα πήγε λιγότερο καλά, αλλά είναι αισιόδοξη για το υπόλοιπο του έτους. Τα έσοδα της Cargill αυξήθηκαν κατά 23% σε ρεκόρ 165 δισ. δολαρίων κατά το τελευταίο οικονομικό έτος.
Ναυτιλιακές εταιρείες
Μπορεί τα προβλήματα λόγω της πανδημίας να διατάραξαν τις οικονομίες και τις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά τόνωσαν την τύχη των ναυτιλιακών εταιρειών.
Οι τιμές των ναύλων εκτοξεύτηκαν και παρέμειναν υψηλές από τότε που η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών της Covid-19. Οι περιορισμοί σήμαιναν ότι τα λιμάνια ήταν υπερπλήρη και τα νέα ναυπηγικά έργα σταμάτησαν.
Η βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα έχει σημειώσει κέρδη ύψους μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Drewry.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, η AP Møller-Maersk, αναβάθμισε για τρίτη φορά φέτος τις ετήσιες προβλέψεις για τα κέρδη της λόγω της παρατεταμένης αναστάτωσης στα λιμάνια, λέγοντας ότι η "ομαλοποίηση" των ναύλων μπορεί πλέον να μην συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.
Πωλητές πολυτελών ρολογιών και εκλεκτού κρασιού
Για τους ανθρώπους που έχουν μετρητά να ξοδέψουν, ο συνδυασμός του καλπάζοντος πληθωρισμού, των σχετικά χαμηλών επιτοκίων και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν αξιοπρεπείς αποδόσεις σε συμβατικές επενδύσεις.
Στρέφονται αλλού. Οι αναλυτές της Knight Frank ανέφεραν ότι η αξία των επενδύσεων σε εκλεκτά κρασιά και πολυτελή ρολόγια εκτινάχθηκε κατά 16% πέρυσι, η αξία των έργων τέχνης κατά 13% και των ουίσκι και νομισμάτων κατά 19%.
Οι επενδυτές πόνταραν στα συλλεκτικά αντικείμενα, ελπίζοντας ότι η αξία τους θα ξεπερνούσε τον πληθωρισμό, και αυτό συνεχίστηκε και φέτος. Ο μεγαλύτερος έμπορος εκλεκτών κρασιών στον κόσμο, η Bordeaux Index, ανέφερε αύξηση των πωλήσεων κατά 37% κατά το έτος που έληξε τον Ιούνιο.