ΓΔ: 1410.32 0.62% Τζίρος: 31.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:52:35 DATA
Φωτο: Shutterstock

«Άλμα» στις αποδόσεις των ομολόγων, «πονοκέφαλος» για την έξοδο στις αγορές

Παρά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία η  δύσκολη οικονομική συγκυρία στην ΕΕ και οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων θέτουν υπό αμφισβήτηση το σχεδιασμό της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.

Έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων καθώς δυσχεραίνουν τα σχέδιο των «ανοιχτών διαύλων» με τις διεθνείς αγορές, υπονομεύουν το στόχο συμπίεσης του κόστους δανεισμού μέσω της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία. 

Υπό την σκιά της ανησυχίας για διολίσθηση της Ευρωζώνης σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης, της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και του ανοδικού σπιράλ στα επιτόκια οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκανε άλμα 11 μονάδων και διαμορφώθηκε σε 3,89% από 3,16% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και 2,92% στις αρχές Αυγούστου, πράγμα που σημαίνει ότι  μέσα σε τρεις εβδομάδες η απόδοση έχει ανέβει κατά 97 μονάδες. Στο μέτωπο των spreads η απόκλιση από την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνονται στις 251 μονάδες βάσης.

Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να οδεύει τον προσεχή Σεπτέμβριο προς τη δεύτερη  αύξηση των επιτοκίων για να περιορίσει την πληθωριστική φωτιά οι επενδυτές σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα με αποτέλεσμα την άνοδο των αποδόσεων και την αύξηση του κόστους δανεισμού τη στιγμή μάλιστα που η χώρα αν και βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Βέβαια σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη δανεισμού για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών καθώς υπάρχει το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 39 δισ. ευρώ το οποίο αποτελεί ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι στις αναταράξεις των αγορών. Ωστόσο οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι στρατηγικός στόχος είναι το δημόσιο να διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους δανεισμού και «ανανέωσης» ή και «αναβάθμισης» της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο με ομόλογο μεγάλης διάρκειας για την άντληση ποσού περί τα 2,5 δις ευρώ πιθανότατα  πριν από την προγραμματισμένη για τις 16 του μήνα  αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους  οίκους Moody’s και DBRS. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές και σε περίπτωση ισχυρών αναταραχών η έκδοση θα μετατεθεί για τους επόμενους μήνες.

Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί 6,9 δισ. ευρώ από τις αγορές και συγκεκριμένα 3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το reopening του 7ετούς, 1 δισ. ευρώ από το νέο 5ετές κυμαινόμενου επιτοκίου και 1,4 δισ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ το 2022 το δημόσιο θα αντλήσει από τις αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ το οποίο όμως ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να περιοριστεί στα 10 δις ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bond_market
ΑΓΟΡΕΣ

To «θαύμα» με τα ομόλογα: Πώς «νικούν» τα ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά

Χαμηλότερη απόδοση έχουν τα 5ετή ελληνικά ομόλογα από ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά. Ευνοϊκές συνθήκες και για το 2025, καθώς μειώνονται οι δανειακές ανάγκες, ενώ η αναβάθμιση από Moody's θα φέρει νέα κεφάλαια.
ΑΓΟΡΕΣ

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ΧΑ, ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών

Προβληματισμός, αλλά όχι πανικός μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αποκλείει κατηγορηματικά τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και τα ευνοϊκά στοιχεία που υποστηρίζουν την αγορά.