Ακόμα ψάχνονται στην κυβέρνηση για το κάζο της περασμένης Δευτέρας όπου κυβερνητική πηγή αργά το απόγευμα διέρρευσε σε δημοσιογράφους την πληροφορία ότι είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι να αντιμετωπίσουμε υβριδικού τύπου απειλές (πυρκαγιές, μεταναστευτικό κ.α.) με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας διαρροή που λίγο μετά έσπευσε να διαψεύσει άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε ότι τα σενάρια περί υβριδικών απειλών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπεύθυνος της διαρροής περί υβριδικών απειλών έχει... ταυτοποιηθεί. Η στήλη δεν κατάφερε να μάθει όνομα του κυβερνητικού στελέχους στον οποίο χρεώθηκε η διαρροή έμαθε ωστόσο ότι στο Υπουργείο Άμυνας το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρεται συχνά με ένα διόλου κολακευτικό παρατσούκλι ο… Άσχετος! Άσχετος προφανώς με τα θέματα άμυνας.
-- Φαίνεται ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπερνά τους σχετικούς δισταγμούς του, δισταγμούς που εδράζονταν στην πεποίθησή του ότι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος της 4ετίας κάθε κυβέρνησης. Η ενεργειακή κρίση, το πληθωριστικό κύμα και οι προκλήσεις στην οικονομία, ο πόλεμος στης Ουκρανία αλλά και οι εντάσεις με την Τουρκία απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση, με καθαρό πολιτικό ορίζοντα. Έτσι για πολλούς το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές αλλά το πόσο γρήγορα θα προκηρυχθούν: κάποιοι «ποντάρουν» στην πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, άλλοι στον Σεπτέμβριο και κάποιοι όλοι πιο βιαστικοί βλέπουν εκλογές ακόμα και τον Ιούλιο.
-- Αναθερμάνθηκε τελευταία το ενδιαφέρον για το ομόλογο της Ελλάκτωρ, στον απόηχο των σημαντικών εταιρικών εξελίξεων στον όμιλο, ύψους 670 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 6,4%. Ο τίτλος δεχόταν πιέσεις και η τιμή έπεσε κάτω από το 90 με την απόδοση να φτάνει το 12% για όσους αγόρασαν φτηνά. Η ρευστότητα που θα αποκτήσει όμως η Ελλάκτωρ από την πώληση της Άνεμος και οι εκτιμήσεις για πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα η τιμή να ενισχυθεί στο 97 και η απόδοση να υποχωρήσει στο 8%. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια, τόσο για την πορεία της τιμής του ομολόγου, όσο και για το bonus που θα πληρώσει η διοίκηση στους ομολογιούχους για να δώσουν τα χαρτιά τους σε περίπτωση που δρομολογηθεί η πρόωρη αποπληρωμή του τίτλου.
-- Σχεδόν με διπλάσια ταχύτητα «τρέχουν» οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, παρά τις αβεβαιότητες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πληθωρισμός. Όπως σημείωσε χθες ο Κυριάκος Καμπούρης, Partner στην IMS σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων στο τετράμηνο ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ έναντι 184 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 90%.
-- Η αύξηση είναι σημαντική ωστόσο τα ποσά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου μάλιστα ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε άνθηση εδώ και αρκετά χρόνια. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι οι εκταμιεύσεις του τετραμήνου αποτελούν φωτογραφία του χθες καθώς αφορούν δάνεια που έχουν «δουλευτεί» και εγκριθεί τους τελευταίους μήνες του 2021 και στις αρχές του 2022, πριν δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.
-- Στο γραφείο του Κώστα Σκρέκα βρίσκεται ο Οδηγός του προγράμματος επιδοτούμενης αντικατάστασης των ταξί με νέα ηλεκτρικά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης –και ως εκ τούτου έχει πιεστικές προθεσμίες, έως το τέλος του χρόνου. Ο προϋπολογισμός φθάνει στα 40 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί με ηλεκτρικά οχήματα και προβλέπει επιδότηση 22.500 ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη που έφθανε στα 10.500 ευρώ. Οι οδηγοί – που δεν είχαν πειστεί από τον προηγούμενο κύκλο – τώρα αναμένουν την έναρξη του προγράμματος που τοποθετείται μετά την έναρξη του β’ κύκλου του Κινούμαι Ηλεκτρικά. Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί το ζήτημα της φόρτισης. Τόσο από την έλλειψη υποδομών σε μεγάλο εύρος, όσο κυρίως και από τον χρόνο που χρειάζεται για τη φόρτιση ενός αυτοκινήτου που διανύει τόσα χιλιόμετρα καθημερινά, όσα τα ταξί. Και για τους επαγγελματίες, ένας αργός φορτιστής, αλλά ακόμα και οι ταχυφορτιστές μπορεί να τους κοστίσουν στο τέλος του μήνα συνολικά κάποια μεροκάματα από χαμένες κούρσες.
-- Μέχρι τώρα ο ΟΠΕΚ συμβάδιζε με τη Ρωσία στα θέματα του ελέγχου της παραγωγής πετρελαίου, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη συμφωνία που είχε γίνει με τη Μόσχα πέρυσι και προέβλεπε σταδιακή αύξηση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές. Ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η λεγόμενη συμφωνία για τον ΟΠΕΚ+ δεν είχε αμφισβητηθεί. Όμως, τώρα φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ για το αν θα πρέπει να ανασταλεί η συμφωνία με τους Ρώσους, για δύο λόγους: οι δυτικοί πιέζουν τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του περισσότερο, ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, ενώ η Ρωσία, ειδικά τώρα που λήφθηκαν οι αποφάσεις των Ευρωπαίων για εμπάργκο, εκ των πραγμάτων οδηγείται σε μείωση της παραγωγής της και δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ΟΠΕΚ. Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, όμως, εάν τεθεί εκτός ΟΠΕΚ+ η Ρωσία και αρχίσουν τα μέλη του καρτέλ να αυξάνουν πιο γρήγορα την παραγωγή τους, έχουμε κι εμείς κάποια ελπίδα να δούμε χαμηλότερες τιμές στα βενζινάδικα.
-- Την κλασική ταινία «Μέρα της Μαρμότας» θυμίζουν οι συζητήσεις των Ευρωπαίων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο μάταια υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση. Το ανακοινωθέν της τελευταίας Συνόδου Κορυφής μοιάζει να έχει συνταχθεί με τη μέθοδο του… copy/paste, δηλαδή με αντιγραφή λέξη προς λέξη όσων έλεγε και το αντίστοιχο ανακοινωθέν του Μαρτίου. Οι ηγέτες προτρέπουν την Κομισιόν «να αναζητήσει τρόπους μείωσης των αυξανόμενων ενεργειακών τιμών, εξετάζοντας και τη σκοπιμότητα επιβολής προσωρινά ανώτατων τιμών». Είναι φανερό ότι διάθεση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν υπάρχει και έχουν ακουστεί από χώρες του βορρά αρκετά επιχειρήματα εναντίον του πλαφόν: για παράδειγμα, λένε ότι αν προσδιοριστεί υπερβολικά χαμηλή τιμή, δεν θα μπορέσει η Ευρώπη να προσελκύσει το LNG που χρειάζεται για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο. Όπως και να έχει, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για πλαφόν, ας μην το κουράζουν άλλο με επαναλήψεις «άσφαιρων» εξαγγελιών, που μάλλον δεν ενισχύουν το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-- Αφού υποχώρησε κάτω και από τα 29.000 δολ. την περασμένη εβδομάδα, το bitcoin άρχισε να προσελκύει αγοραστές και έκανε το τελευταίο διήμερο ένα ράλι, όπου ξεπέρασε για λίγο και τα 32.000 δολ., κερδίζοντας περισσότερο από 10%. Η κάμψη του δολαρίου, που αντανακλά τη διάθεση των επενδυτών για αύξηση των επενδύσεων ρίσκου, σε συνδυασμό με την πεποίθηση αρκετών ότι είχε πάρει διαστάσεις υπερβολής η διόρθωση του κυρίαρχου κρυπτονομίσματος, φαίνεται πως ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στην ανάκαμψη. Πάντως, πάνω από τα επίπεδα των 32.000 μονάδων κυριάρχησε η… υψοφοβία και το bitcoin άρχισε να υποχωρεί χθες το βράδυ, για να βρεθεί λίγο χαμηλότερα από τα 31.700 δολ. Σε κάθε περίπτωση, η περιπέτεια του bitcoin με την άνοδο κοντά στα 69.000 δολάρια και τη «βουτιά» κάτω από τα 29.000 δολ. έχει οριστικά διαψεύσει όσους είχαν την προσδοκία ότι θα αποτελούσε ένα επενδυτικό μέσο που θα προστάτευε από τον πληθωρισμό και τις διακυμάνσεις των αγορών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.