Μολονότι η απότομη πτώση - διόρθωση της προηγούμενης Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο έλαβε επιθετικά χαρακτηριστικά λόγω της κυβερνητικής κρίσης που πυροδότησε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και η οποία οδήγησε στις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ωστόσο μετά από τρεις εβδομάδες ανόδου η αγορά χρωστούσε – και πιθανότατα χρωστά ακόμη – αποφόρτιση, έχοντας περιθώρια κατοχύρωσης κερδών.
Το Χ.Α. από τα μέσα Ιουλίου και μετά και έως την περασμένη Πέμπτη, σε 13 συνεδριάσεις είχε 12 ανοδικές και μόλις μία πτωτική ημέρα (και αυτή μόλις με το οριακό -0,13%), με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 9,52%, καθώς από τις 794,62 μονάδες (κλείσιμο 15ης Ιουλίου) έφτασε έως τις 870,24 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Τετάρτης 3 Αυγούστου.
O FTSE 25 ενισχύθηκε το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 11,25%, ο Mid Cap κέρδισε 6,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 26%, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος στην αντίδραση. Πρόκειται για το δεύτερο ισχυρότερο ράλι αντίδρασης εντός του 2022, ύστερα από το μεγάλο ξέσπασμα που προήλθε από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, όταν ο Γ.Δ. ενισχύθηκε άνω του 20% και οι τράπεζες +33,51%.
Διαφορετικό βεβαίως το τωρινό timing της αγοράς, όμως δείχνει τη δυναμική που αναπτύσσει το Χ.Α., που σε μια δύσκολη και με πολλές προκλήσεις χρονιά, εξακολουθεί να έχει πολύ καλύτερη εικόνα έναντι του συνόλου σχεδόν των διεθνών αγορών, καθώς οι απώλειες το 2022 έχουν μειωθεί στο 4,94% για το Γ.Δ., με τον FTSE 25 στο -4,81% και τις τράπεζες στο -6,62%.
Την Παρασκευή, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 849,23 μονάδες με πτώση 2,11% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 847,63 μονάδες (-2,29%), o FTSE 25 έχασε 2,46%, ο Mid Cap 1,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 3,46%, ενώ υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά έως το -4,71%. Ο τζίρος της αγοράς την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 55,92 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το περασμένο πενθήμερο οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 62,3 εκατ. ευρώ, σημαντικά ανεβασμένες έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Οι μέσες συναλλαγές του 2022 διαμορφώνονται πλέον στα 84,1 εκατ. ευρώ, έχοντας μειωθεί λόγω των χαμηλών επιδόσεων του Ιουλίου, δεδομένου ότι το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 90 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, ο φετινός τζίρος του Χ.Α. είναι πιο πάνω από τα περυσινά επίπεδα όπου οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 71 εκατ. ευρώ.
Πιθανότατα η αγορά ζητούσε αφορμή για διόρθωση ύστερα από το εντυπωσιακό ράλι από τις 15 Ιουλίου, την οποία βρήκε στην κυβερνητική κρίση και την ευρύτερη πολιτική αναταραχή που προκάλεσαν οι δύο παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν η διόρθωση ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ή αν θα συνεχιστεί και στις πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν η κυβερνητική κρίση, που είναι η σοβαρότερη που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα στη θητεία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα εκτωνωθεί ή αν τις επόμενες εβδομάδες υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις που θα οδηγήσουν σε πόλωση και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης με κίνδυνο πρόωρων εκλογών. Με λίγα λόγια η κυβερνητική κρίση επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο και το φάσμα των πρόωρων εκλογών, κάτι που είχε ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί προσφυγής στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.
Επιπρόσθετη εστία ανησυχίας αποτελεί η διεθνής κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε η ένταση των σχέσεων μετοξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Τι λένε οι αναλυτές
Το τμήμα ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α. είναι ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ (Κινητό Μέσο Όρο) 200 ημερών στις 866,86 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 840 και 815 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 950 μονάδες.
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως έως τώρα ο Γ.Δ. έχει δείξει ανθεκτικότητα παρά τη διόρθωση της Παρασκευής, όμως δύσκολα θα κινηθεί αντίθετα από το διεθνές κλίμα. Σημειώνει πως «μεγάλη βαρύτητα για την κατεύθυνση αποδίδουμε στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος προς το παρόν έκλεισε την ψαλίδα αρνητικής απόδοσης σε σύγκριση με τον EuroStoxx Banks από τις 24 Φεβρουαρίου». Τέλος, σημειώνει πως «σύμφωνα με τον MSCI World Index, οι μετοχές παγκοσμίως έχουν ανέβει κατά 10% το τελευταίο διάστημα καλύπτοντας μέρος των απωλειών».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως ο μήνας Ιούλιος ενώ ήταν με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα όχι μόνο κατάφερε να σώσει τα επίπεδα των 780 μονάδων, αλλά έδωσε και κέρδη της τάξεως του 5%. Η μεγάλη ερώτηση είναι αν τελικά το 2022 είναι ικανό να μαζέψει πίσω τις απώλειες ή και να καταφέρει να δώσει κέρδη.
«Η ψυχολογία ακόμα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως και όλοι μιλάνε για ένα δύσκολο χειμώνα. Σίγουρα οι αποφάσεις σε σχέση με την εξέλιξη στον πόλεμο παίζει τον ρόλο της παρόλα αυτά όλα δείχνουν ότι αγορές και ομόλογα είχαν προεξοφλήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις. Ένα θετικό νέο μέσα στο φθινόπωρο μαζί με της μείωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι αρκετά να φέρουν και πάλι την αισιοδοξία στις αγορές.
Αυτές από μόνες τους αντιδράνε κατά το δοκούν και συνήθως όταν τα καλά νέα έρχονται βρίσκουν ευκαιρία να διορθώσουν και πάλι. Στο ταμπλό τώρα βλέπουμε πως οι περισσότεροι κρατάνε στάση αναμονής χωρίς να βιάζονται με τους πωλητές τουλάχιστον στην παρούσα φάση να μην είναι ικανοί να δώσουν εύκολα μεγαλύτερες απώλειες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι η Ελληνική οικονομία και παράλληλα οι εισηγμένες είναι σε μία φάση που δύσκολα μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων τους.
Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που χαρακτηρίζεται από χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρόλα αυτά έχει κάνει και τις εκπλήξεις του αρκετές φορές. Είναι δεδομένο ότι το Χ.Α. μολονότι επηρεάζεται από τις ξένες αγορές, εντούτοις δείχνει πιο αμυντικά στοιχεί στις πτώσεις, παρ’ όλα αυτά όμως, κάποια στιγμή πρέπει να μας δείξει και την επιθετική του εικόνα, μιας και όλα δείχνουν ότι η Ελληνική οικονομία δεν έχει να φοβηθεί στον ίδιο βαθμό με τις άλλες».
Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει πως «η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την Ταιβάν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που επανάκαμψε εκ νέου ως σενάριο αποτελούν αυτή την στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το Χ.Α. Ειδικότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας».
Ο αναλυτής σημειώνει πως «οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του Χ.Α. σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε – και ίσως ξεπέρασε - τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές, φθάνοντας τις 876 μονάδες με ένα μεγάλο σερί ανοδικών συνεδριάσεων.
Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες). Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του δείκτη. Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο «αντοχής» είναι οι 840 μονάδες.
Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπαση του θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες. Παρά την διήμερη διορθωτική κίνηση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει την μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους».