ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Ώθηση στο ΧΑ από την αναβάθμιση της S&P, αντίθετοι οι διεθνείς άνεμοι

Βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα η αναβάθμιση από τον οίκο S&P, προσδοκίες και από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Διεθνής προβληματισμός από την προαναγγελία επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια από τη Fed.

Ένα νέο σκηνικό διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς η επιβεβαίωση των προσδοκιών για αναβάθμιση της χώρας από την S&P και η διατήρηση ελπίδων για θετικές αλλαγές στον δείκτη MSCI Standard δίνουν ώθηση για συνέχιση του ράλι που έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη σε ελάχιστη απόσταση από το υψηλό 7ετίας των 971,09 μονάδων. Από την άλλη, ωστόσο, η αγορά καλείται να κινηθεί κόντρα στους διεθνείς ανέμους, καθώς η Fed εμφανίζεται αποφασισμένη για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων και προκαλεί κραδασμούς στη Wall Street και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις της S&P και οι επικείμενες αλλαγές στους δείκτες MSCI, που θα ανακοινωθούν στις 12 Μαΐου, διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά:

  • Η S&P ανέβασε τη βαθμολογία της Ελλάδας στο BB+, ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ κατέβασε την προοπτική της βαθμολογίας από «θετική» σε «σταθερή», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται άμεσα νέα αναβάθμιση, αλλά έως το τέλος του 2023. Η S&P είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τους οποίους λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, καθώς αντίστοιχη αξιολόγηση είχε κάνει ο καναδικός οίκος DBRS στις 18 Μαρτίου φέτος. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του οίκου, η αναβάθμιση αντανακλά την προσδοκία για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες υπό το φως των σημαντικών αποθεμάτων ασφαλείας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η αναβάθμιση φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για μια έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων το αμέσως επόμενο διάστημα με μια έκδοση 5ετών ή 7ετών τίτλων, που επίσης θα στείλει θετικά μηνύματα στο χρηματιστήριο. Το σημαντικό για τους επενδυτές στο ΧΑ, μετά τη νέα αναβάθμιση, είναι ότι επιβεβαιώνεται η πορεία επιστροφής της χώρας στην κορυφαία επενδυτική κατηγορία, που θα ανοίξει το δρόμο για είσοδο σημαντικών κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα από τα πλέον συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
  • Η MSCI έχει τροφοδοτήσει προσδοκίες και «στοιχήματα» στο χρηματιστήριο με τις επικείμενες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών της, παρά το γεγονός ότι αναλυτές, όπως αυτοί της Societe Generale, εμφανίζονται συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους. Η S.G. εκτιμά ότι η Εθνική έχει σημαντικές πιθανότητες επανόδου στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κάτι που θα προκαλούσε εισροές κεφαλαίων 102 εκατ. ευρώ στη μετοχή, ενώ θεωρεί πιθανή τη διαγραφή της Jumbo, που θα έφερνε εκροές 81 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, μεγάλη αύξηση των τζίρων και οι τοποθετήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια στις μετοχές της Εθνικής και της Mytilineos έδειξαν ότι υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για αναβάθμιση των δύο μετοχών. Εξάλλου, όπως σημειώνουν αναλυτές, οι δείκτες της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, στους οποίους εξακολουθεί να εντάσσεται η Ελλάδα, θα υποστούν μεγάλες διαφοροποιήσεις, καθώς η αγορά της Ρωσίας θεωρείται πλέον μη επενδύσιμη και θα αποβληθεί από τον δείκτη αναδυόμενων αγορών, προκαλώντας ευρύτερες ανακατατάξεις με αύξηση της συμμετοχής άλλων αγορών, μεταξύ των οποίων η ελληνική.

Η απειλή των υψηλών επιτοκίων

Πάντως, πέρα από τις θετικές προσδοκίες που δημιουργεί η βελτίωση της διεθνούς επενδυτικής θέσης της Ελλάδας, την ώρα μάλιστα που η οικονομία και η εταιρική κερδοφορία δείχνουν ισχυρά σημάδια ανθεκτικότητας ακόμη και στη νέα κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν παύει να υπάρχει στον ορίζοντα η απειλή για νέους κραδασμούς στις αγορές από τις εσπευσμένες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και, πρωτίστως, της Fed, προκειμένου να ελέγξουν γρήγορα τον πληθωρισμό.

Προς το παρόν, η ελληνική αγορά καταφέρνει να ακολουθεί τη δική της πορεία, χωρίς να επηρεάζεται από την επιδείνωση των διεθνών χρηματιστηριακών συνθηκών, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί η ίδια δυναμική να διατηρηθεί, τη στιγμή που οι επενδυτές διεθνώς φαίνονται να σοκάρονται από την προοπτική μεγάλων και απότομων αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι απώλειες του S&P 500 μέσα στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας ξεπέρασαν το 4%, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουλ ότι είναι «στο τραπέζι» τον Μάιο μια αύξηση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Η αγορά χρήματος προεξοφλεί πλέον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίου από τη Fed ως τον Σεπτέμβριο, όλες κατά 0,50%, και η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί στο 4%. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σφίξιμο του νομισματικού κλοιού στην αμερικανική αγορά, με παγκόσμιες επιδράσεις, καθώς σηματοδοτεί και την έναρξη μιας επανόδου κεφαλαίων στο δολάριο, το οποίο καλπάζει στην αγορά συναλλάγματος, εξέλιξη που δεν ευνοεί τα διεθνή χρηματιστήρια και, πρωτίστως, αυτά των αναδυόμενων αγορών, όπως το ελληνικό.

Η ολική επαναφορά στο Χρηματιστήριο

Μένει να φανεί μετά το Πάσχα πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στο ΧΑ με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Πάντως, μέχρι τώρα η αγορά έχει πραγματοποιήσει ένα αρκετά εντυπωσιακό ράλι. Ο Γ. Δείκτης απέχει μόλις 2% από τα υψηλά 7ετίας και τις 971,09 μονάδες που βρέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και περίπου 5% από το σημαντικό συμβολικό όριο των 1.000 μονάδων.

Το Χ.Α. έφθασε να υποχωρεί έως 11,61% το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή, πέφτοντας στις 789,66 μονάδες την Τρίτη 8 Μαρτίου, ενώ οι τράπεζες από το +29,7% γύρισαν σε πτώση 9,94%, με τον FTSE 25 στο -12,08%. Παρ' όλα αυτά, η αγορά αντέδρασε δυναμικά. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ράλι αντίδρασης 20,26% από το ναδίρ της 8ης Μαρτίου, ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 22,41%, ο MidCap είναι στο +10,59% και ο τραπεζικός δείκτης στο +33,51%.

Ο Απρίλιος αποδεικνύεται εξαιρετικός έως τώρα, καθώς ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 8%, ο FTSE 25 είναι στο +8,68%, ο MidCap +3,60% και ο τραπεζικός δείκτης στο +7,51%. Έτσι, από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 6,31%, ο FTSE 25 είναι στο +7,62%, ο MidCap +4,38% και οι τράπεζες στο +20,24%. Πολλά blue chips βρίσκονται είτε σε ιστορικά υψηλά (Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), είτε σε υψηλά 10 έως 15 ετών (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ κ.α.), ήτοι σε επίπεδα που είχαν το 2007, όταν ο Γ.Δ. ευρίσκονταν στις 5.300 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο εξάλειψε πλήρως από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο Γ.Δ. έκλεισε την Πέμπτη στις 949,68 μονάδες (+0,96%), ξεπερνώντας έστω και οριακά το κλείσιμο της 23ης Φεβρουαρίου που ήταν στις 949,22 μονάδες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.312,55 μονάδες (+1,19%) ξεπερνώντας τις 2.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 23 Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι επίσης βρίσκεται σε υψηλό δύο μηνών, ξεπερνώντας τις απώλειες του πολέμου. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 3,34%, ο FTSE 25 κέρδισε 4,82%, ο MidCap υστέρησε με άνοδο μόλις 0,24%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 7,85%. Η Εθνική πρωταγωνίστησε με φόντο τις προσδοκίες για είσοδο στον MSCI Standard Greece κερδίζοντας 9,85%, η Alpha Bank +9,06%, η Πειραιώς +8,82% και η Eurobank +4,80%

Σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών που στις τρεις συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ χάρη στα 185,72 εκατ. ευρώ της Μ. Τετάρτης λόγω του πακέτου στη Μυτιληναίος, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 137 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ο δύσκολος αγώνας δρόμου του ΧΑ για επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

Σήμερα ο χρησμός του FTSE Russel για την κατάταξη των αγορών, ενώ μόνο ο S&P έχει θέσει το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση. Ποια κριτήρια πληροί το ΧΑ και ποια όχι, τι θα γίνει με τις εισροές κεφαλαίων.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τον δρόμο της ανάκαμψης το ΧΑ, «βαρίδι» ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω της ΕΤΕ, ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία των εισηγμένων. Θετικά τα μηνύματα από Αμερική και Κίνα. Αγωνία για τις εξελίξεις στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν, κρίσιμα 24ωρα.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ιρανικοί πύραυλοι στα... χρηματιστήρια: Πού οδηγεί η νέα κλιμάκωση

Έντονη μεταβλητότητα και φυγή προς τα ασφαλή assets, μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, ο Νετανιάχου καθορίζει την εξέλιξη της κρίσης. Τα σενάρια για την τιμή του πετρελαίου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το μαρτύριο της σταγόνας στο ΧΑ με ορίζοντα τις αρχές του Οκτωβρίου

«Πάγωσαν» τις κινήσεις τους οι ξένοι και μαζεύουν ρευστότητα ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης υπερκάλυψης στο placement της Εθνικής. Κινήσεις σε... ευθεία γραμμή για τον Δείκτη, ενώ ανεβαίνουν οι διεθνείς αγορές.
wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιξε νέο κύκλο στις αγορές η Fed: Το κλειδί για ράλι και η θέση του ΧΑ

Η επιθετική μείωση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,50% απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης και ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Πώς επηρεάζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.