ΓΔ: 2371.8 1.03% Τζίρος: 112.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:01:37
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πτώση για τις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τη Fed και ταυτόχρονη αύξηση των πιέσεων προς την ΕΚΤ να ακολουθήσει με αυξήσεις επιτοκίων.

Οι επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που υποδεικνύουν ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οδηγεί σε πτωτική πορεία τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Απώλειες 0,81% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 1,05%, τον βρετανικό FTSE 100 να βρίσκεται στο -0,44%, ενώ 1,49% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο κλίμα και στις μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,14%, ενώ πτώση 0,43% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι υπάρχει η πιθανότητα για εμπροσθοβαρή αύξηση επιτοκίων, σημειώνοντας ότι μια πιθανή αύξηση 50 μονάδων βάσης (0,5%) στο βασικό επιτόκιο της Fed θα εξεταστεί στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Στην εκδήλωση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον όπου συμμετείχε μεταξύ άλλων και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Πάουελ ανέφερε πως «θα έλεγα ότι οι 50 μονάδες βάσης θα βρεθούν στο τραπέζι της συνεδρίασης του Μαΐου». Πρόσθεσε επίσης πως «είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στο 2%», υπενθυμίζοντας το συγκεκριμένο ποσοστό - στόχο της Fed.

Οι δηλώσεις Πάουελ ασκούν πιέσεις και στην ΕΚΤ για αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής. Ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκουίντος μιλώντας στο Bloomberg από την Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό να δοθεί τέλος στο μόνιμο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP), ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις των επιτοκίων. Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τις νεότερες προβλέψεις που θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου, τον Ιούνιο, όπως ανέφερε.

Ήπια πτωτική κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,20%, τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,22%, ενώ 0,26% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Πτωτική πορεία και για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,74% στα 107,51 δολάρια, ενώ απώλειες 0,76% εμφανίζει το αμερικανικό αργό στα 103 δολάρια. Αντίθετα με κέρδη κινείται το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας, έχοντας ενίσχυση 2,94% στα 103 ευρώ. 

Μεικτές τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,34% στα 1.954,90 δολάρια, ενώ αντίθετα πτώση 0,26% εμφανίζει ο άργυρος στα 24,55 δολάρια.

Σημαντικές πιέσεις για τις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση αυτή της Σαγκάης όπου ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,23%. Αντίθετα πτώση 1,63% εμφάνισε ο ιαπωνικός Nikkei, ενώ 0,43% χαμηλότερα κινήθηκε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θετική εκκίνηση με άνοδο μετοχών

Οι ευρωπαϊκές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν, ενώ οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν αν και παρέμειναν άνω των 100 δολαρίων. Σταθεροποιήθηκαν τα ομόλογα μετά το πρόσφατο ξεπούλημα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες, πιέσεις και διεθνώς

Ισχυρές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,87%, στις 2.255,94 μονάδες, και τις τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο, ακολουθώντας τον βηματισμό των διεθνών αγορών.