ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
stock picking
Πηγή: Shutterstock

Οι κυνηγοί αποδόσεων «σκανάρουν» το ελληνικό Χρηματιστήριο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Αρνητικά επιτόκια και νέα ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ στρέφουν τα διεθνή κεφάλαια στις μετοχές. Ποιους κλάδους ελληνικών εταιρειών εξετάζουν τώρα τα διεθνή χαρτοφυλάκια, ποια είναι τα εμπόδια.

«Το κυνήγι των χαμένων αποδόσεων» θα μπορούσε να ονομαστεί το έργο που θα δούμε μετά και τη νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και την εφαρμογή του QE, που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των ομολόγων.

Με την περαιτέρω κίνηση μείωσης των –ήδη χαμηλών- επιτοκίων ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να δώσει ακόμη ένα κίνητρο για επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Η κατάσταση για τις τράπεζες και δη τις γερμανικές δείχνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε μία «παγίδα ρευστότητας», εάν δεν αναζητηθούν νέες κερδοφόρες και μακροπρόθεσμα ποιοτικές επενδύσεις.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, έχουν ήδη αρχίσει να «σκανάρουν» τις κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο προσπαθώντας να βρουν αξίες στις μετοχές παρά στην «ντοπαρισμένη» αγορά ομολόγων.  Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου αρκετά μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια πουλούν τα ομόλογα - φούσκες και στρέφονται σε μετοχές μεγάλων εταιρειών που κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα αποτίμησης έναντι των ομολόγων.

«Μετά την καταστροφή, ευκαιρίες»

Ανάμεσα στις αγορές που εξετάζονται είναι και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η οποία, όπως πολλοί αναλυτές επισημαίνουν, έχει κινηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως τονίζει στο Reuters ο επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της Nordea Asset Management, Σεμπάστιν Γκάλι, στο νέο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο κρύβει μεγάλες ευκαιρίες.

«Επειδή έχει συντελεστεί τόση καταστροφή (σ.σ.: στην ελληνική οικονομία) υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες, τώρα που η κατάσταση αντιστρέφεται, στις μετοχές γενικώς και στις τραπεζικές μετοχές, ειδικότερα», τονίζει ο Γκάλι, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υπερέχει έναντι της Ιταλίας, που επίσης θα ωφεληθεί από το QE, καθώς στην Ιταλία είναι αποθαρρυντική η χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Η προεξόφληση θετικών εξελίξεων

Όμως πως διαμορφώνεται η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς για τους ξένους; Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τα τέλη 2018 είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να είναι το the next big thing των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Δεν ξέρουμε εάν θα είναι τελικά έτσι, ωστόσο σίγουρα πολλές τοποθετήσεις από τις αρχές του 2019 ξένων χαρτοφυλακίων δείχνουν ότι ήθελαν να εκμεταλλευτούν την αλλαγή τάσης  στην ελληνική πολιτική σκηνή και στην ελληνική οικονομία.  Τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια είναι πεπεισμένα ότι εάν υπάρξει μία επιστροφή στην κανονικότητα στην ελληνική οικονομία και δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, τότε κάποιες ελληνικές μετοχές μπορούν άνετα να ενταχθούν στα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Τα δύο προβλήματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ξένους είναι ότι το χαμηλό free float και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που εμποδίζουν ξένα funds να τοποθετηθούν με μεγάλες εντολές, καθώς θα προκαλέσουν ανεπιθύμητα μεγάλες μεταβολές στις τιμές.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανησυχία για την «οικονομική κόπωση», ή ίσως και επερχόμενη ύφεση, στην Γερμανία και στη Γαλλία.  Σε συνδυασμό με το επικείμενο Brexit ίσως οδηγήσουν σε επιστροφή των ξένων κεφαλαίων σε δικά τους εγχώρια ασφαλή λημέρια.

Οι τράπεζες στο «μικρόσκοπιο»

Ο κλάδος που έχει υποστεί την μεγαλύτερη υποχώρηση αποδόσεων και βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης είναι οι τράπεζες. Οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα αγοράς, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν κάνει ένα τεράστιο ράλι year to year. Τα αποτελέσματα χρήσης 2018 και εξαμήνου 2019 δείχνουν ότι έχουν αρχίσει οι τράπεζες να γίνονται κερδοφόρες και να διαμορφώνουν καλύτερους πολλαπλασιαστές κερδών (p/e). 

Ωστόσο τα προβλήματα με τα NPL’s και τα NPE’s εξακολουθούν να παραμένουν και θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη. Επίσης η νέα μείωση των επιτοκίων ίσως επηρεάσει τα επιτοκιακά αποτελέσματα της επόμενης χρονιάς, αν και οι τράπεζες θα αποζημιωθούν αρκετά, χάρη στα κεφαλαιακά κέρδη από τα ομόλογα που κρατούν.

Γενικότερα για τους ξένους επενδυτές, οι ελληνικές τράπεζες είναι «ευκαιρίες με αστερίσκους» και αυτό έχει ανακόψει την ανοδική δυναμική των μετοχών. Πιθανός θετικός καταλύτης ανόδου, εκτιμούν αναλυτές, θα είναι η οριστική έγκριση από τις Βρυξέλλες του «ιταλικού σχεδίου» (Asset Protection Scheme) για τα «κόκκινα δάνεια», που θεωρείται game changer στην πορεία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων.

Υποδομές - Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει σαφές μήνυμα σχετικά με την ανάπτυξη των υποδομών. Η σταθερή προσήλωση στην υλοποίηση του σχεδίου του Ελληνικού έχει ως στόχο να περάσει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα γίνονται πραγματικές επενδύσεις ανάπτυξης. Μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τέτοια projects, δηλαδή κατασκευαστικές, ενεργειακές κ.α. ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν κάποια απ’ αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια και ακολουθήσουν και άλλα.

Επίσης, η προσπάθεια ανάταξης της ΔΕΗ αποτελεί ένα σημαντικό στοίχημα για τους επενδυτές. Η μετοχή διαπραγματεύονταν το προηγούμενο εξάμηνο κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, δείχνοντας τον κίνδυνο.  Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει όχι μόνο τη μετοχή της, αλλά και άλλους παρόχους ενέργειας.

Τρόφιμα - τουριστικές

Οι επιχειρήσεις τροφίμων για πολλά private equities αλλά και venture capital σχήματα έχουν σημαντικές υπεραξίες που βρίσκονται θαμμένες κάτω από τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και τον μεγάλο τραπεζικό δανεισμό τους που τις βαραίνει. Ωστόσο, εάν υπάρξουν ξένα μεγάλα σχήματα που ενδιαφερθούν , θα μπορούν με ελάχιστα γι’ αυτά κεφάλαια να δώσουν άλλη δυναμική.

Το ίδιο ισχύει και για τον ελληνικό τουρισμό και τις μεταφορές.  Η τουριστική εκτίναξη της περιόδου 2014-2019 δείχνει ότι ακόμη και στη δύσκολη συγκυρία υπάρχουν ευκαιρίες στον τουρισμό.  Βέβαια, ο κλάδος του τουρισμού είναι εξαιρετικά εύθραυστος και εξαρτάται από την διεθνή συγκυρία. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, ξαναέφερε εκατομμύρια ευρωπαίους στην Τουρκία, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι εξ’ αυτών έρχονταν στην Ελλάδα.  Επίσης, σε περίπτωση που η οικονομία στις μεγάλες αγορές της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία κυρίως) περάσει σε «επικίνδυνη ζώνη» ύφεσης, τότε ο τουρισμός θα είναι ο μεγάλος χαμένος.

Ακίνητα- Ενέργεια

Με τον κλάδο των ακινήτων στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης αλλά και σε Βρετανία και Αμερική να κινείται στα όρια της φούσκας, η ελληνική αγορά ακινήτων, που υπέστη τεράστιες απώλειες λόγω της κρίσης, έχει γνωρίσει από το 2017 και μετά μία εξαιρετική άνθηση. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές Α.Ε.Α.Ε.Π οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους «χρυσοφόρα» επαγγελματικά ακίνητα. Μια πιθανή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει νέα ζήτηση.

Όσο για τον κλάδο της ενέργειας, πλέον οι μεγάλοι πάροχοι της ελληνικής οικονομίας αλλά και τεχνικές εταιρείες πραγματοποιούν  τις σημαντικότερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Στο τοπία της ενέργειας θέλουν να εστιάσουν και οι ξένοι στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι βλέπουν νέες πεδία δράσης στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Βέβαια σε περίπτωση που χαλάσει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη ίσως οι ξένοι επενδυτές να αργήσουν την επίσκεψή τους και στα εργοτάξια και στις μετοχές των εταιρειών…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ουρές... επενδυτών: Ζητούν νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Εισηγήσεις από τράπεζες για νέα έκδοση τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, δέχεται ο ΟΔΔΗΧ, για να αξιοποιηθούν οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις με επαναγορά τίτλων του PSI.
ΑΓΟΡΕΣ

Η Ελλάδα πρώτη κερδισμένη από το νέο «πακέτο» Ντράγκι

Σε ιστορικά χαμηλά υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, παρότι η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα της ΕΚΤ στρέφουν κεφάλαια στις οικονομίες του Νότου.