ΓΔ: 1392.69 -0.35% Τζίρος: 39.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:36:00 DATA
Agores, Metoxes, Xrimatistira, Koronoios, Emvolia
Φωτο: Shutterstock

Χρυσή πεντάδα μετοχών με κέρδη έως 965% από εμβόλια για τον κορονοϊό

Μεγάλες κερδισμένες οι μετοχές των δύο εταιρειών που ανέπτυξαν τα mRNA εμβόλια: Κέρδη 965% για τη Moderna και 413% για την BioNTech. Το μεγάλο ερώτημα για τη συνέχεια είναι αν και πόσες ενισχυτικές δόσεις θα απαιτηθούν.

Θα μπορούσε, χωρίς υπερβολή, να χαρακτηρισθεί ως μία από τις «χρυσές πεντάδες» μετοχών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, με τις αποτιμήσεις τους να έχουν καταγράψει εντυπωσιακή πορεία. 

Οι πέντε φαρμακευτικές – βιοτεχνολογικές εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά του κορονοϊού και τα οποία έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και πλέον χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο «είδαν» τις μετοχές τους να ενισχύονται άλλες σε διψήφιο και άλλες σε τριψήφιο ποσοστό από την αρχή του 2020 μέχρι το τέλος του 2021.

Οι πλέον ενισχυμένες είναι αυτές των Moderna (+964,60%) και BioNTech (+413%), που πιστώθηκαν την επιτυχία των δύο mRNA εμβολίων για την covid-19. Η πορεία των δύο συγκεκριμένων μετοχών είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς εισήλθαν στο ραντάρ των περισσότερων επενδυτών, λόγω της συμβολής τους στην παραγωγή εμβολίων, ενώ στο παρελθόν ήταν σχεδόν άγνωστες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εντυπωσιακές αποδόσεις που καταγράφονται στον πίνακα θα ήταν ακόμη πιο εκρηκτικές εάν δεν υπήρχε μία μεγάλη διόρθωση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η οποία αποδόθηκε και στη διάθεση αρκετών επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους. 

Η πορεία των μετοχών των 5 μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής εμβολίων

 14/1/20221/1/2020Μεταβολή
AstraZeneca8.544 στερλίνες7.660 στερλίνες11,54%
BioNTech169,3 ευρώ33 ευρώ413%
J&J167,84 δολ.145,97 δολ.15%
Moderna204,73 δολ.19,23 δολ.964,60%
Pfizer54,95 δολ.37,10 δολ.48,10%

Η εμφάνιση, όμως, της μετάλλαξης Όμικρον επαναφέρει στο προσκήνιο τις ισχυρές δυνατότητες του κλάδου, αν και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι οι επενδυτές να μην είναι υπέρ-αισιόδοξοι, κυρίως για τις δύο προαναφερόμενες μετοχές και όχι για τους «κλασσικούς παίκτες» της φαρμακοβιομηχανίας όπως είναι οι AstraZeneca, J&J και Pfizer.

Η μετοχή της Moderna υποχώρησε κατά 35% τον Δεκέμβριο με τον Τζορτζ Φάρμερ, αναλυτή της ΒΜΟ Capital να σημειώνει σε πρόσφατο report του ότι «τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου λόγω της ανάγκης για πρόσθετες δόσεις εμβολίων έχουν, ήδη, προεξοφληθεί στην πορεία της μετοχής» και να συστήνει στους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Ωστόσο, ορισμένοι εικάζουν ότι η πτώση αντανακλά επίσης ανησυχίες σχετικά με το εάν αυτές οι μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να κεφαλαιοποιούν την τεχνολογία εμβολίων mRNA κατά του κορονοϊού. Οι μετοχές των πιο διαφοροποιημένων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν συνεργαστεί με ορισμένες από αυτές τις μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας για την κατασκευή και τη διανομή των εμβολίων για τον COVID-19 δεν έχουν υποχωρήσει.

Η Pfizer, συνεργάτης της BioNTech για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, για παράδειγμα, «είδε» τις μετοχές της να ανεβαίνουν 10% τον Δεκέμβριο. Οι μετοχές της AstraZeneca, του συνεργάτη εμβολίων της Vaccitech, αυξήθηκαν κατά 3,7% τον Δεκέμβριο. Η τιμή της μετοχής της Johnson & Johnson, της οποίας το τμήμα Janssen κάνει το εμβόλιο για τον COVID-19 να χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ, αυξήθηκε πάνω από 6% τον προηγούμενο μήνα.

Ένας άλλος παράγοντας που δημιουργεί ερωτηματικά είναι εάν, όντως, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Η πρώιμη έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική αλλά οδηγεί σε πιο ήπια νόσηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού και κυρίως τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ ταυτόχρονα η νόσηση από όμικρον προσφέρει ανοσία και έναντι των υπόλοιπων προηγούμενων μεταλλάξεων. 

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, θα γίνει λιγότερο απειλητικός για τα συστήματα δημόσιας υγείας στο μέλλον και ότι οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να είναι λιγότερο απαραίτητοι για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε τις ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις σχετικά με τις μελλοντικές πωλήσεις των εμβολίων για τον COVID-19, που αποτελούν και τη βασική αιτία για το ράλι στις μικρές βιοτεχνολογικές εταιρείες. 

Μία δύσκολη αγορά 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο αυξανόμενος αριθμός εναλλακτικών εμβολίων και νέων θεραπειών για τον COVID-19 που υπάρχουν πλέον. Ενώ τα εμβόλια Moderna και Pfizer/BioNTech ήταν τα πρώτα που εγκρίθηκαν για χρήση στις ΗΠΑ και ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει μόνο ένα επιπλέον εμβόλιο, αυτό της J&J, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει 10 εμβόλια για χρήση παγκοσμίως. 

Επιπλέον, τόσο η Merck όσο και η Pfizer έχουν λάβει πλέον έγκριση για φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους μόλις μολυνθούν, αποτρέποντάς τους από το να αναπτύξουν τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα του COVID-19. Αυτό, σε κάποιο βαθμό, μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίας θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τις καινοτόμες τεχνολογίες όπου έχουν πρωτοπορήσει. Η BioNTech και η Moderna βασίστηκαν και οι δύο στην ιδέα ότι το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός χορήγησης για μια σειρά φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο. Αλλά για αρκετά χρόνια, πολλοί ερευνητές και οι περισσότερες από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εξέφραζαν αμφιβολίες. Η επιτυχία των εμβολίων κατά του COVID-19 ήρε αυτές τις αμφιβολίες, αλλά ταυτόχρονα οι γίγαντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας έχουν πλέον αρχίσει να χρησιμοποιούν και αυτοί την τεχνολογία mRNA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Άδεια για δοκιμές εμβολίου κατά της Covid-19 έλαβε η Hipra

Ο φαρμακευτικός όμιλος θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη δοκιμή Φάσης 2 -το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας δοκιμών τριών γύρων- σε εθελοντές σε 10 νοσοκομεία σε όλη την Ισπανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.
Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Άδεια χρήσης του εμβολίου της στους 6-11 ετών ζητά η Moderna από τον EMA

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, η εταιρεία ανέφερε πως το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και πως σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα στην κρίση των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο σύντομα.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές των εμπορευμάτων, ανοδικό υπερ-κύκλο βλέπουν αναλυτές

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα περισσότερα εμπορεύματα, εξαιτίας και της ανισορροπίας που δημιούργησε η πανδημία στο ισοζύγιο προσφοράς ζήτησης, έχουν εισέλθει σε έναν «ανοδικό υπέρ-κύκλο».