Ως επενδυτική ευκαιρία χαρακτηρίζει την πρόσφατη διόρθωση στις αγορές η Eurobank Equities σε σημερινή έκθεσή της, παραμένοντας, παράλληλα, ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2022.
Εξετάζοντας τα δεδομένα για τις ελληνικές μετοχές το 2022, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για αισιοδοξία. Όπως αναφέρει, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται ότι θα τρέξει με ρυθμό κοντά στο 8% φέτος και μεταξύ 4,5% και 5% το 2022, γεγονός υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, παρά το ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν προκλήσεις σε διεθνές και όχι μόνο ελληνικό επίπεδο.
Αναμένει αύξηση λειτουργικών κερδών κοντά στο 14% για τις μη τραπεζικές μετοχές, μετά από άνοδο 10% φέτος, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το ΧΑ είναι, πλέον, μία αγορά που στηρίζεται στην αύξηση των κερδών και όχι στο re-rating.
Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ελκυστικές αποτιμήσεις, με discount περίπου 25% έως 30% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες σε Ευρώπη και περιφέρεια. Σε απόλυτα επίπεδα, οι ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές διαπραγματεύονται με σχέση τιμής - κερδών κοντά στα μέσα επίπεδα της ιστορίας τους, αλλά αυτό βασίζεται στον πολυετή κύκλο ανάπτυξης που θα φέρει και η ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (4 - 5% έως το 2023).
Η Eurobank Equities σημειώνει ότι θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένη και την αμφιβολία για την επιτυχία των εμβολίων στη μετάλλαξη Όμικρον. Η αισιοδοξία, πάντως, που εξέφρασε η Moderna ότι μπορεί να παραχθεί και ένα νέο εμβόλιο το οποίο θα την καταπολεμά πλήρως στις αρχές του επόμενου έτους λειτουργεί καθησυχαστικά, ενώ οποιαδήποτε διόρθωση θα είναι μία νέα ευκαιρία για επενδύσεις.
Οι βασικές επιλογές μετοχών
Με δεδομένα τα παραπάνω η χρηματιστηριακή συστήνει στους επενδυτές να επικεντρωθούν:
- Σε μετοχές με υψηλή και διατηρήσιμη μερισματική απόδοση, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την αύξηση κόστους λόγω πληθωρισμού, όπως ο ΟΠΑΠ.
- Σε μετοχές που έχουν έκθεση στην πράσινη μετάβαση, όπως ΔΕΗ και Mytilineos.
- Σε τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα εξαιτίας της διαδικασίας «εκκαθάρισης» των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), της πιστωτικής επέκτασης και των ελκυστικών αποτιμήσεων, όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας και
- Κυκλικές μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Mytilineos και Motor Oil.
Η πρόσφατη διόρθωση των αγορών
Εξετάζοντας την πρόσφατη διόρθωση των αγορών η Eurobank Equities τονίζει ότι η θετική διάθεση έναντι των ελληνικών μετοχών, που είχε καταγραφεί στην αρχή και τα μέσα του 2021, λόγω της καλής πορείας των εμβολιασμών αλλά και της οικονομίας, υποχώρησε σημαντικά με τον Γενικό Δείκτη να έχει απώλειες 4% τον προηγούμενο μήνα έναντι πτώσης 2% για τον Stoxx 600.
Παράλληλα οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό ενισχύθηκαν και από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, μειώνοντας τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ΧΑ έχει εμφανίσει κέρδη 8% από την αρχή του έτους, πολύ χαμηλότερα από το 20% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ το «καλάθι μετοχών» που παρακολουθεί η Eurobank Equities (με εξαίρεση Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς που προχώρησαν σε ΑΜΚ) βρίσκεται μόλις 2% υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν πριν την πανδημία, ενώ ο Stoxx 600 είναι 7% υψηλότερα.
Οι επιπλοκές λόγω Covid-19
Οι ανησυχίες για τον COVID έχουν αυξηθεί διεθνώς υπό το πρίσμα της νέας μετάλλαξης Όμικρον. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα τα κρούσματα παραμένουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, όπως συμβαίνει και τους θανάτους, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται. Η κυβέρνηση ενίσχυσε πρόσφατα τους περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί,σε πολλούς χώρους (συμπεριλαμβανομένων μπαρ, εστιατορίων, θεάτρων κ.λπ.), ενώ καθιστά ορισμένες κοινωνικές δραστηριότητες πιο δαπανηρές για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. υποχρεωτική εμφάνιση αρνητικού τεστ COVID για πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής ).
Το τελευταίο κύμα είναι πιο σοβαρό από τα προηγούμενα, γεγονός αρκετά φυσιολογικό, καθώς η κυβέρνηση μείωσε τους περιορισμούς λόγω της διαθεσιμότητας εμβολίων. Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα παραμένουν κάπως χαμηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. Ισπανία, Ιταλία) και αυτό εγείρει κάποια ανησυχία ως προς τον βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κύμα του COVID απλώς στοχεύοντας αποκλειστικά σε μη εμβολιασμένα άτομα.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον προσθέτει μια άλλη πηγή ανησυχίας, δεδομένων των πρώιμων ενδείξεων για υψηλότερη μεταδοτικότητα από τη «Δέλτα». Το βασικό ερώτημα εδώ είναι η αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων έναντι της νέας μετάλλαξης, κάτι το οποίο θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να μετρηθεί. Έχοντας αυτά κατά νου, οι κίνδυνοι από την επιβολή ευρύτερων περιορισμών από την κυβέρνηση σίγουρα δεν είναι αμελητέοι, παρά τις διαβεβαιώσεις των κρατικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξει κανένας εθνικός περιορισμός. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ένα lockdown θα κόστιζε 1-1,2 δισ. ευρώ, μεταφραζόμενο σε επιβράδυνση 0,6-0,7% του ΑΕΠ.