ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Μπήκε σε ζώνη... ταλαιπωρίας το ΧΑ, παραμένουν θετικές οι προοπτικές

Το νέο τεστ ρευστότητας από τη ΔΕΗ «φρενάρει» τη δυναμική της ανόδου στο χρηματιστήριο, αλλά η αγορά έχει «αλλάξει πίστα», ξεφεύγοντας από την πολυετή απαξίωση. Πάνω από 3 δισ. τα κεφάλαια που θα αντληθούν φέτος.

Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και σκεπτικισμού φαίνεται πως μπήκε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με αφορμή την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ, που αλλάζει τα δεδομένα αλλά και τις προτεραιότητες ρευστότητας για πολλά ισχυρά αλλά και μικρότερα χαρτοφυλάκια.

Όπως έγινε και με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που προηγήθηκαν, αρκετά ισχυρά χαρτοφυλάκια που θα θέλουν να μπουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ πιθανότατα θα αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν άλλες θέσεις, προξενώντας ένα ντόμινο πιέσεων σε τίτλους που φαινομενικά δεν θα έπρεπε να επηρεαστούν. Επιπλέον, οι επενδυτές βρίσκονται πάλι σε αναζήτηση της επόμενης εισηγμένης που θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.

Αποτελώντας μια ρηχή αγορά, που έχει εκπέσει εδώ και χρόνια στην κατηγορία των αναδυόμενων και με την εθνική οικονομία να παραμένει ακόμη μακριά από την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης, το Χ.Α. επηρεάζεται δυσανάλογα πολύ από τέτοιες διαδικασίες που –κανονικά– είναι εμπροσθοβαρείς διαδικασίες ανάπτυξης και εξέλιξης και δείχνουν ότι η αγορά επιτελεί το σκοπό της, που είναι να ενισχύει τις εισηγμένες με «φθηνή» ρευστότητα.

Η ελληνική αγορά έχει την ατυχία να βρίσκεται σε ένα κομβικό στάδιο, έχοντας αφενός βγει από ένα τούνελ απαξίωσης που κράτησε περί τα δέκα χρόνια, χάνοντας το bull market των διεθνών αγορών, ενώ κατά τη διάρκεια του 2021 έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, δείχνοντας ότι μπορεί να «σηκώσει» σοβαρές αυξήσεις κεφαλαίου και εκδόσεις ομολόγων, σε βαθμό που πολλά χρόνια είχαν να γίνουν στην ελληνική αγορά.

Από τη μία λοιπόν είναι εξαιρετικά θετικό ότι η ελληνική αγορά γίνεται ξανά μοχλός ανάπτυξης των εταιρειών, καθώς εντός του 2021 θα καταγραφεί μεγάλο ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων που ήδη οδεύει να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, από την άλλη πλευρά, πληρώνει το «μάρμαρο» αφενός της ρηχότητάς της και, αφετέρου, του δύσκολου timing διεθνώς, με τη διατάραξη της αγοράς ενέργειας, τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε αυστηρότερη πολιτική και τις «φωνές» για διόρθωση στις ξένες αγορές.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική αγορά ήδη έχει αλλάξει ρότα από το 2019 όπου έκανε ράλι +50% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και 101% σε επίπεδο τραπεζών με αιχμή την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, έχοντας την υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά. Κατόπιν, το 2020 ήρθε η κρίση της πανδημίας να αντιστρέψει τις προσδοκίες μιας χρονιάς που είχε όλα τα φόντα να δώσει επίσης εξαιρετικές αποδόσεις, κάτι άλλωστε που είχε διαφανεί τον πρώτο μήνα εκείνου του έτους που ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το υψηλό των 949 μονάδων, επίπεδα που είχε να δει από το Δεκέμβριο του 2014, ήτοι εφτά χρόνια πίσω.

Τώρα, το 2021 η χρονιά επίσης είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα αλλά και θετική για το ελληνικό χρηματιστήριο – τηρουμένων των αναλογιών – μολονότι λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τη βιομηχανία του τουρισμού αλλά και λόγω άλλων παραγόντων δεν έχει μπορέσει έως τώρα να καλύψει τη ζημιά από τον Covid-19.

Ταυτόχρονα, όμως, το 2021 είναι η χρονιά που το Χ.Α. μπόρεσε και σήκωσε πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς Financial, Alpha Bank, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ κ.α.) και τώρα καλείται να ικανοποιήσει ακόμη μια ΑΜΚ, αυτή της ΔΕΗ.

Μολονότι λοιπόν βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα η αγορά πιέζεται και γενικώς πιθανότατα θα παρουσιάσει εύλογα σημάδια αρρυθμίας, κόπωσης, μονοδιάστατης εικόνας λόγω της μεγάλης ρηχότητας, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι ΑΜΚ του 2021 μόνο καλό θα κάνουν στις επιχειρήσεις που αντλούν τα κεφάλαια, στην ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο μέσω και των ΑΜΚ του 2021 αλλάζει «πίστα», γίνεται ξανά μια αγορά με οντότητα και βάθος, οι αποτιμήσεις ενισχύονται, το εκτόπισμα και οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών αυξάνονται, κάτι που νομοτελειακά θα ανεβάσει επίπεδο όλη την αγορά.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και ασχέτως με τα εύλογα ερωτήματα για το timing της απόφασης της ΑΜΚ της ΔΕΗ, δεν αποκλείεται η αγορά και τα σοβαρά χαρτοφυλάκια να αρχίσουν να «ζυγίζουν» από διαφορετική σκοπιά την ελληνική αγορά. Άλλωστε, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η ΔΕΗ θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 δισ. ευρώ, με το free float άνω του 60%, κάτι που αυτομάτως θα τη φέρει στο δείκτη MSCI Standard Greece, με ό,τι σημαντικές εισροές συνεπάγεται μια τέτοια ένταξη.

Πολλαπλές θετικές εξελίξεις, αναβάθμιση όλων των assets

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 9μήνου της τρέχουσας χρονιάς, υπάρχουν πολλαπλές θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικά νέα κεφάλαια στο σύστημα.

Μολονότι η κρίση του κορονοϊού και όλες οι διαδικασίες πέριξ αυτού (κρούσματα, μέτρα, κατά τόπους lockdown, ανακοινώσεις, λειτουργία εστίασης, σχολείων κ.λπ.) έχουν φέρει μια… υπερπληροφόρηση που «σκεπάζει» οτιδήποτε άλλο, παραμερίζοντας και τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, η αλήθεια είναι ότι το 2021 είναι ένα έτος μεγάλων θετικών εξελίξεων σε οικονομικό επίπεδο. Που όμως, δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από το Χρηματιστήριο.

Εντός του 2021 υπήρξαν εξελίξεις όπως το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), πολλαπλά deals σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova στις τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, τρόφιμα), αναθεωρήσεις προς τα πάνω του ΑΕΠ, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, θετική έκπληξη από τον τουρισμό, αλλά και εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρείες.

Θυμίζουμε ότι προ λίγων ετών, τον Ιανουάριο του 2017, πουλήθηκε ολόκληρη ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι μόλις 45 εκατ. ευρώ, ενώ προ λίγων μηνών, για παράδειγμα, η Quest Συμμετοχών συμφώνησε να πουλήσει μόνο μια (σχετικά μικρή) θυγατρική της, την Cardlink έναντι 87 εκατ. ευρώ. Για τη δημιουργία της οποίας είχε επενδύσει προ 7ετίας μόλις 6,3 εκατ. ευρώ. Αυτό και μόνο, λέει πολλά για την αναβάθμιση των αποτιμήσεων σε όλα τα επίπεδα που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του 2021.

Χωρίς καμιά διάθεση υπεραπλουστεύσεων, καθώς οι δύο εταιρείες ούτε συγκρίνονται, ούσες σε διαφορετικό τομέα και με εντελώς άλλο momentum ανάπτυξης, η αλήθεια είναι πως τα assets, ιδιωτικά ή δημόσια, έχουν αναβαθμιστεί μέσα στο τρέχον έτος. Σε αυτό το πλαίσιο και ασχέτως με το αν –πολιτικά ή κοινωνικά– είναι σωστή η απόφαση αυτής της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με καθαρά χρηματιστηριακούς και επενδυτικούς όρους, η ΑΜΚ θα φέρει κεφάλαια στην Ελλάδα και θα προσφέρει στη ΔΕΗ «καύσιμα» ανάπτυξης και διεθνούς επέκτασης. Μένει να δούμε ποια θα είναι η αποδοχή αυτών των εξελίξεων τόσο αυτή την εβδομάδα, όπου ολοκληρώνεται ο Σεπτέμβριος και το 9μηνο, όσο και των επόμενων εβδομάδων.

Τι λένε οι αναλυτές

Πάντως, οι αναλυτές βλέπουν εύλογα επιβαρυμένη την τεχνική εικόνα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και έως ότου ξεκαθαρίσουν οι όροι της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης όπως και ο MACD ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση, με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων. Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε σε πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι διαδοχικά οι 870 και 860 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες».

Απώλειες 4,35% για τον Δείκτη, 21% για τη ΔΕΗ

Η πιο έντονα πτωτική εβδομάδα του τελευταίου διαστήματος ήταν η περασμένη, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 4,35%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,52%, ο Mid Cap είχε πτώση 2,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πιέστηκε σε ποσοστό 5,20%. Έτσι, περιορίστηκαν τα κέρδη σε ετήσιο επίπεδο, με το Γ.Δ. να κερδίζει 7,92%, ο FTSE 25 κερδίζει 8,93%, ο Mid Cap παραμένει κυρίαρχος με ράλι +31,48%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης παραμένει ουραγός με επίδοση μόλις 5,81%.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές με τη μεγαλύτερη πτώση την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΗ ήταν στην πρώτη θέση καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 21%, έχοντας μάλιστα συμπληρώσει εννέα διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις με συνολική ζημιά 24%. Σημαντικές απώλειες και για τη Μυτιληναίος που έχασε 10,16%, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε το 5ήμερο κατά 6,96% χαμηλότερα.

Απώλειες 6,65% είχε η συντηρητική κατά τα άλλα ΕΥΔΑΠ, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ επηρεάστηκε από τις εξελίξεις χάνοντας 5,65%, η Viohalco υποχώρησε κατά 5,22%, η ElvalHalcor έκλεισε στο -5,30%, η Lamda Development -4,63%, ο Τιτάν -3,77%, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ -3,07% κ.λπ. Στις τράπεζες, η Εθνική υποχώρησε κατά 6%, η Alpha Bank -5,56%, η Eurobank -4,91% και η Πειραιώς Financial -3,46%.

Στο χώρο του Mid Cap στην κορυφή της διόρθωσης βρέθηκε η Intrakat που έχασε το 15,71% της αξίας της (προερχόμενη από μεγάλο ράλι), η Κρι Κρι έχασε 8,83%, η AVAX -5,48%, η Intracom Holdings -4,77% και η Πλαστικά Θράκης -2,63%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Η «έξοδος» του ΧΑ στα διεθνή κεφάλαια και η προετοιμασία νέας υπέρβασης 

Οι προοπτικές των εισηγμένων παρουσιάζονται στους ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ενώ η αγορά δείχνει έτοιμη για νέα ανοδική κίνηση μετά την αποφόρτιση της προηγούμενης εβδομάδας. Βελτιώνει το διεθνές κλίμα το ρεκόρ του S&P 500.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Τα ενεργειακά deals αλλάζουν το χάρτη και «φορτίζουν» το χρηματιστήριο

Οι μεγάλες επιχειρηματικές κινήσεις στον τομέα ενέργειας και υποδομών δίνουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες μετοχές έχουν γίνει πρωταγωνιστές.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 24 μετοχές που έκλεψαν την παράσταση στο εκρηκτικό μετεκλογικό ράλι

Διψήφιες αποδόσεις έως και 36,8% από 24 μετοχές στις πέντε συνεδριάσεις μετά τις εκλογές. Σχεδόν 1 δισ. οι συναλλαγές σε πέντε ημέρες. Κέρδη 7,82% για τον Γενικό Δείκτη με άνοδο σε υψηλά εννέα ετών.