Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές βρίσκεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να καλύπτουν το σύνολο του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει στο επίπεδο των 892 μονάδων, με τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την επικείμενη συνεδρίαση της Fed να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,33% στις 891,56 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη και να φθάνει στα 14,92 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,41% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 2,20%. Απόλυτη η επικράτηση των πτωτικών μετοχών καθώς φθάνουν τις 81, έναντι μόλις 8 ανοδικών.
Υψηλές απώλειες 3,3% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,76%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 2,91%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 5,08%, ενώ στο -3,25% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς.
Στο κόκκινο το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση που ξεπερνά το 3% για Aegean Airlines, ElvalHalcor και Motor Oil, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι Coca-Cola HBC, Lamda Development, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ και Mytilineos.
Η θετική πορεία της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα, με ένα ισχυρό φώτο φίνις στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δεν έχει συνέχεια στη σημερινή συνεδρίαση εξαιτίας κυρίως των εισαγόμενων πιέσεων, με δεδομένο ότι οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν άνω του 1%. Βασικές αιτίες για τη γενικότερη πτώση των αγορών θεωρούνται τόσο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική εταιρεία real estate, Evergrande και οι φόβοι για πιθανή διάχυση των προβλήμάτων της στο σύνολο της κινεζικής οικονομίας, αλλά και η επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων.
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,88%) και των Τροφίμων (-2,12%). Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Λανακάμ(κ) +8,20% και Ιντερτέκ +6,52%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Moda bango -8,47% και Έλαστρον -5,33%.
Σε ελεύθερη πτώση Ευρώπη και αμερικανικά futures
Κάτι παραπάνω από δυσοίωνο το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να διαχέονται σε όλους τους κλαδικούς δείκτες και τους επενδυτές να «βλέπουν» την έξοδο, προχωρώντας σε, ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Απώλειες 1,31% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς του δείκτες να υποχωρούν, ενώ ο δείκτης έχει συμπληρώσει τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών. Πτώση 1,91% εμφανίζει ο γερμανικός DAX, ο οποίος, μάλιστα, από τη σημερινή συνεδρίαση έχει πλέον 40 και όχι 30 μετοχές, καθώς «μετακόμισαν» σε αυτόν 10 μετοχές που βρίσκονταν στον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης MDax. Στο -1,08% η πτώση για τον βρετανικό FTSE 100, με τον γαλλικό CAC 40 να αποδυναμώνεται 1,78%. Ανάλογο το κλίμα για τα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, όπου ο ιταλικός FTSE MIB έχει απώλειες 1,98% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχωρεί 1,58%.
Η προσοχή έχει στραφεί στη συνεδρίαση της Fed, με τις αγορές να αναμένουν το σήμα που θα στείλει η τράπεζα αναφορικά με τη μείωση ή όχι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια ώρα αυξάνεται ο αριθμός των οικονομολόγων που διαφωνούν τόσο με την ΕΚΤ όσο και με τη Fed αναφορικά με τη συνεχιζόμενη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς, σε αντίθεση με τους επικεφαλής των δύο κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, δεν θεωρούν ότι αποτελεί ένα «παροδικό φαινόμενο».
Υπέρ των οικονομολόγων συνηγορεί και η εκτίναξη των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, με αρκετές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο να σπεύδουν να λάβουν μέτρα στήριξης, κυρίως προς τα νοικοκυριά, φοβούμενες ότι θα υπάρξει εκτεταμένη ζημιά στις οικονομίες, οι οποίες έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν από τις συνέπειες της πανδημίας και να επιστρέφουν στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία ο δείκτης τιμών παραγωγού βρέθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974, καθώς αυξήθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση και 1,5% σε μηνιαία. Όπως διευκρινίζει η Destatis οι ενεργειακές τιμές ήταν αυτές που «φούσκωσαν» τον δείκτη, με ετήσια άνοδο 24% και μηνιαία 3,3%. Επιπρόσθετα οι τιμές των ενδιάμεσων προϊόντων αυξήθηκαν 17,1% και 1,4%.
Εικόνα σχεδόν ανάλογη με αυτή της Ευρώπης εμφανίζουν και τα futures της Wall Street με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 442 μονάδες ή 1,27%, τον S&P 500 να εμφανίζει απώλειες 1,07% και τον Nasdaq να κινείται 0,9% χαμηλότερα.
Μεγάλες οι πιέσεις και για την αγορά πετρελαίου, καθώς το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent βρίσκεται στο -1% και τα 74,66 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει πτώση 1,11% στα 71 δολάρια. Ήπια ανοδική κίνηση για τον χρυσό που ενισχύεται 0,06% στα 1.752,15 δολάρια, με τον άργυρο να εμφανίζει κέρδη 0,48% στα 22,4 δολάρια.