ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
metoxes, stocks, wall street, xrimatistirio
Φωτο: Pixabay

Σε ιστορικό υψηλό ο Nasdaq λόγω Pfizer, κέρδη άνω του 5% για πετρέλαιο

Ράλι για τις βιοτεχνολογικές εταιρείες μετά την πλήρη έγκριση από τον FDA του εμβολίου Pfizer-BioNTech, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι ενεργιακοί τίτλοι.

Η πλήρης έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioΝTech από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA και το ράλι του πετρελαίου αποτέλεσαν τα δύο βασικά χαρακτηριστικά για τη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, με τον Nasdaq να κατακτά ένα ακόμη ρεκόρ. 

Ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε με ενίσχυση 1,46% στις 15.312 μονάδες, με τον Dow Jones να ενισχύεται 215 μονάδες ή 0,61% στις 35.335 μονάδες και τον S&P 500, χάρη στην πολύ καλή πορεία των ενεργειακών ομίλων να έχει άνοδο 0,84% στο επίπεδο των 4.479 μονάδων. 

Σημαντικά υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχές ομίλων που παράγουν εμβόλια κατά του κορονοϊού με τον τίτλο της Pfizer να ενισχύεται 2,48%, ενώ αυτός της BioNTech είχε κέρδη 9,58%. Στο +7,55% η μετοχή της Moderna, ενώ κατά 188% υψηλότερα κινήθηκε ο τίτλος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Trillium Therapeutics, μετά την ανακοίνωση ότι εξαγοράζεται από την Pfizer. 

Κερδισμένοι, παρά το ράλι του πετρελαίου και οι τίτλοι αεροπορικών εταιρειών και ομίλων διοργάνωσης κρουαζιέρων, με τις Delta και American Airlines να έχουν κέρδη άνω του 2%, ενώ κοντά στο +4% ήταν η άνοδος για τις μετοχές των Carnival και Norwegian Cruise Lines. 

«Οι αγορές πήραν μία ανάσα μετά το ράλι, αλλά τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη β’ τριμήνου έχουν παράσχει όλα τα εχέγγυα ώστε να ενισχυθεί η εκτίμηση για μία δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας», σημειώνει σε έκθεσή της η Barclays, αναφερόμενη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. 

Ράλι για τις μετοχές των πετρελαϊκών ομίλων, με αυτές των Diamondback Energy, Occidental Petroleum και Devon Energy να έχουν κέρδη της τάξης του 6%. 

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και της συνάντησης των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της υφηλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Jackson Hole την Πέμπτη, με την προσοχή να στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δώσει κάποια στοιχεία για τις προθέσεις της τράπεζας αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την πιθανή μείωσή του το επόμενο διάστημα. 

Πραγματικός πρωταγωνιστής, όμως, σήμερα των αγορών ήταν το πετρέλαιο, το οποίο ενδοσυνεδριακά έφθασε να ενισχύεται έως και 6%. Κέρδη 5,2% για το brent στα 68,12 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε 5,28% στα 65,42 δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις οι τιμές του μαύρου χρυσού κινούνται πτωτικά, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό αργό εμφάνισε απώλειες 8,9% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών. Η πορεία του πετρελαίου αποδίδεται τόσο στην υποχώρηση του δολαρίου, όσο και στο γεγονός ότι οι traders θεωρούν ότι οι ρευστοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν υπερβολικές και δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς. 

Ισχυρά ανοδική κίνηση και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 1,29% και να ξεπερνά εκ νέου το επίπεδο των 1.800 δολαρίων καθώς έφθασε στα 1.806,95 δολάρια, ενώ καλύτερη πορεία ακολούθησε ο άργυρος με ενίσχυση 2,2% στα 23,63 δολάρια. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Plithorismos, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Με αρνητικά πρόσημα οι δείκτες στη Wall, συνεδρίαση με έντονες μεταβολές

Ο S&P 500 βρέθηκε στο κλείσιμο 0,73% χαμηλότερα, στον απόηχο της ανακοίνωσης Μπάιντεν για το «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Ανοδική αντίδραση των μετοχών αεροπορικών εταιρειών και της Caterpillar.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πορεία κατάρρευσης το ρούβλι, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη

Αύξηση επιτοκίων και capital controls δεν απέτρεψαν τη μεγάλη πτώση για το ρούβλι. Πτώση χωρίς πανικό στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεγάλη άνοδος πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στροφή στην ασφάλεια του δολαρίου.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρές πιέσεις σε futures Ευρώπης και Wall, ράλι για πετρέλαιο, «βουτιά» για ρούβλι

Ξεπέρασε τα 101 δολάρια το brent, με το ρωσικό ρούβλι να υποχωρεί έως και 40% έναντι του δολαρίου. «Βουτιά» για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με συγκρατημένη άνοδο για τον χρυσό.