Με νευρικότητα ξεκινά η χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά την έντονη μεταβλητότητα που προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED για την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης ρευστότητας πιθανότατα από το 2021.
Οι ισχυρές αναταράξεις που προκάλεσαν στα ξένα χρηματιστήρια τα νέα για την σταδιακή απόσυρσης των μέτρων στήριξης των κεντρικών τραπεζών οδήγησαν πολλούς εγχώριους επενδυτές σε επιθετικές ρευστοποιήσεις, ειδικά τραπεζικών μετοχών αλλά και άλλων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπό το φόβο διόρθωσης.
Η εγχώρια αγορά κινούνταν χωρίς κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα με μια ενίσχυση των τιμών που δεν δημιουργούσε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη λόγω της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Πολλοί επενδυτές επισημαίνουν ότι λείπουν οι καταλύτες που μπορούν να υποστηρίξουν την υπέρβαση των 900 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.
Όπως σημειώνουν αναλυτές θα χρειαστούν περισσότεροι θετικοί καταλύτες για να κινηθεί η εγχώρια αγορά σε ανοδική τροχιά, σε ένα διεθνές περιβάλλον που θα γίνει πιο δύσκολο, όσο οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν τα μέτρα νομισματικής στήριξης.
Ο προβληματισμός για την Δέλτα
Πέραν της νευρικότητας που προκαλεί η κατάσταση στης διεθνείς αγορές η εγχώρια αγορά απειλείται και από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα.
Αν και η τουριστική κίνηση μέχρι τώρα πήγε ανέλπιστα καλά, ξεπερνώντας και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, ωστόσο η μεγάλη επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης της χώρας με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού διασωληνωμένων στα νοσοκομεία δημιουργεί ανησυχία για τον κίνδυνο ενός απότομου τέλους της τουριστικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
Η έξαρση της μετάλλαξης σε όλο τον κόσμο δημιουργεί ανησυχία ότι μετά τον Αύγουστο θα σημειωθεί μεγάλη βουτιά στην τουριστική κίνηση, οδηγώντας σε πρόωρω τέλος τη σεζόν, προς μεγάλη απογοήτευση των επιχειρήσεων που ήλπιζαν σε επιμήκυνση της σεζόν ώστε να καλυφθούν οι απώλειες κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στις 883,11 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,13% εμφανίζοντας σε εβδομαδιαία βάση απώλειες -1,36%, ενώ η πτώση του από τις αρχές Αυγούστου να φθάνει στο -0,58%.
Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά παραμένει σε σημαντικό discount σε σχέση με τις ξένες αγορές. Ο Γενικός Δείκτης με βάση το κλείσιμο της περασμένης Πέμπτης 19.08 εμφανίζει από την αρχή του έτους άνοδο +9% επίδοση σημαντικά χαμηλότερη της επίδοσης του DAX (+14,9%), του CAC (+18%) αλλά και της Ιταλικής αγοράς η οποία σημειώνει άνοδο κατά 15,9%. Ανάλογη είναι η απόσταση που χωρίζει το ΧΑ από τους βασικούς δείκτες της Wall Street.