Σε κλοιό πιέσεων κινείται το σύνολο των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να υποχωρεί χαμηλότερα και από το επίπεδο των 880 μονάδων, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed στα οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο, αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει αγορές 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.
Στις 12:53 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,11% στις 879,60 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 17,81 εκατ. ευρώ. Πτώση 2,22% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται 1,93%. Πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 103, ενώ μόλις 8 κινούνται ανοδικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες.
Στο 2,42% η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να υποχωρεί 3,27%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 3,78%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 2,23% χαμηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -1,15%.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση άνω του 3% για τον τίτλο της Viohalco, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι μετοχές των Lamda Development, OTE, Mytilineos, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 1.488.720 και 966.978 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 1,803 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 1,677 εκατ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Minerva +5,83% και Μαθιός Πυρίμαχα +3,70%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Λεβεντέρης(κ) -24,14% και ΑΝΕΚ -15,15%.
Το «σήμα κινδύνου» από τη Fed
Η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξε ότι η διοίκησή της βρίσκεται πλέον σε φάση επενεξέτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας είναι αρκετά θετική, με πιθανότητες να υπάρξει περιορισμός του εν λόγω προγράμματος μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό θα σημάνει «στέγνωμα» της ρευστότητας όχι μόνο για την αμερικανική αγορά αλλά και για την παγκόσμια, με τους επενδυτές να φροντίζουν να αποσύρουν μέρος των κεφαλαίων τους.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της πολιτικής της, όμως, εάν το πράξει η Fed πιθανώς να ασκηθούν πιέσεις και προς αυτή να «ξαναδεί» τις αποφάσεις της. Η «χαλαρότητα» της ΕΚΤ οφείλεται στο γεγονός ότι εκ του καταστατικού της ο βασικός της στόχος είναι ο έλεγχος του πληθωρισμού. Αντίθετα η Fed έχει μία διπλή αποστολή: πληθωρισμός αλλά και αγορά εργασίας, με στόχο να υπάρξει μεγιστοποίηση της απασχόλησης. Το ειδικό πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την περίοδο της πανδημίας, στο πλαίσιο του οποίου αγοράζονται κάθε μήνα κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. δολ. και τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αξίας 40 δισ. δολ., ήταν το βασικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η Fed για να βοηθήσει την επαναφορά της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα .
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν τώρα μπροστά τους δύσκολες αποφάσεις, αφού η σημαντική άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5% τον Ιούλιο, ακόμη και αν είναι πρόσκαιρη, όπως εκτιμά η Fed, δεν παύει να ασκεί πίεση για το «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη, η αγορά εργασίας, παρότι οι συνθήκες συνεχώς βελτιώνονται, δεν παύει να έχει 5,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες από την προ πανδημίας εποχή. Έτσι, το ερώτημα είναι πότε θα κρίνει η Fed ότι έχει εκπληρωθεί ο στόχος για την απασχόληση, ώστε να αρχίσει το tapering, δηλαδή τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων.
«Βουτιά» άνω του 1,5% για τις διεθνείς αγορές
Όπως είναι φυσικό η Fed θέτει σε συναγερμό τις αγορές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν άνω του 1%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street.
Πτώση 1,78% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες να κινούνται με απώλειες, ενώ τη μεγαλύτερη αποδυνάμωσηγ εμφγανίζουν οι τομείς πρώτων υλών, ενέργειας, ψυχαγωγίας και ταξιδιών. Απώλειες 1,62% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 1,84%, ενώ στο -2,46% βρίσκεται ο CAC 40. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 1,76%, ενώ 1,02% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Πτωτικές τάσεις εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,59%, τον S&P 500 να κινείται 0,52% χαμηλότερα ενώ στο -0,39% διαμορφώνεται ο Nasdaq.
Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων η αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent να υποχωρεί 2,76% στα 66,35 δολάρια, ενώ 3,17% χαμηλότερα κινείται το αμερικανικό αργό στα 63,2 δολάρια. Μεικτές τάσεις και για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,38% στα 1.791,20 δολάρια και τον άργυρο να έχει απώλειες 0,4% στα 23,3 δολάρια.