ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:30:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πτώση χωρίς φρένο για το Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες στο -7%

«Βουτιά» που ξεπερνά το 7% για τον τίτλο της Aegean Airlines, ενώ το σύνολο του ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται στο κόκκινο. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών.

Σταθερά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών παραμένει το Χρηματιστήριο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται επίθεση εκ μέρους των πωλητών, την υψηλή κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο κόκκινο και τα μηνύματα από τον τουρισμό να μοιάζουν δυσοίωνα τόσο για τον κλάδο όσο και για το σύνολο της οικονομίας. 

O Γενικός Δείκτης στις 15:45, διαμορφώνεται στις 832,31 μονάδες, το οποίοι είναι ενδοσυνεδριακό χαμηλό, σημειώνοντας απώλειες 3,97%, με την αξία των συναλλαγών να είναι αυξημένη και να φθάνει στα 57,42 εκατ. μετοχές, καθώς οι πωλήσεις σε ορισμένες μετοχές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη και επιθετικές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,88%. Συντρηπτική η κυριαρχία των πτωτικών μετοχών καθώς φθάνουν στις 105, έναντι μόλις 10 ανοδικών και επτά που διατηρούνται σταθερές. 

Διευρύνει τις απώλειές του στο 7,38% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να υποχωρεί 7,60%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει απώλειες 6,67%, τη Eurobank να βρίσκεται στο -8,2% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 5,64% χαμηλότερα. 

Καμία μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν εμφανίζει κέρδη, ενώ υψηλότερα του 7% υποχωρεί ο τίτλος της Aegean Airlines, σε μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, με δεδομένο ότι τα νέα περιοριστικά μέτρα στον κορυφαίο ελληνικό τουριστικό προορισμό, στο νησί της Μυκόνου και η πιθανότητα να υπάρξει επέκτασή τους και σε άλλα νησιά, θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση τους στόχους για τον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των αερομεταφορών. Μεγάλες πιέσεις για τη μετοχή της Viohalco με απώλειες που ξεπερνούν το 5%, ενώ άνω του 4% υποχωρούν οι Lamda Development, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Πτώση υψηλότερη του 3% για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ElvalHalcor και Mytilineos, ενώ άνω του 2% αποδυναμώνονται οι ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. 

Η επιβολή περιορισιτκών μέτρων στη Μύκονο, θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού, ενός κλάδου που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οποίας το τρέχον έτος βασίστηκαν σημαντικά στην ελπίδα ότι θα εμφανίσει πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή του 2020. 

Καταφθάνει, επίσης, σε μία περίοδο όπου η αγορά αναζητούσε απεγνωσμένα ένα θετικό καταλύτη για να ξεκολλήσει από τη διακύμανση εντός περιορισμένη κλίμακας, αλλά τελικώς όχι μόνο δεν ήρθε αλλά οι ειδήσεις δεν είναι πλέον διόλου θετικές. Την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα επιβληθούν και άλλα τοπικά lockdown ή στοχευμένες απαγορεύσεις κυρίως στον τομέα της διασκέδασης, αλλά αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα να προχωρήσει σε ένα τέταρτο ολικό lockdown, καθώς οι αντοχές της οικονομίας και των δημόσιων ταμείων βρίσκονται πολύ κοντά στα όριά τους. 

Ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέες εκθέσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων με δυσοίωνες εκτιμήσεις, με τη Deutsche Bank να σημειώνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό βρίσκονται αντιμέτωπες και με τα μεγαλύερα προβλήματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Όπως προσθέτει έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδείξεις για μείωση των διεθνών πτήσεων και την ίδια ώρα ο εγχώριος τουρισμός δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να καλύψει το κενό. Ο γερμανικός όμιλος αναφέρεται ειδικά στις οικονομίες, Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Μάλιστα η τράπεζα τονίζει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών του Νότου στους εμβολιασμούς, γεγονός που μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερο τον τουρισμό της.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες, ενώ πέραν του τραπεζικού τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι των Πρώτων Υλών (-4,98%) και της Ακίνητης Περιουσίας (-4,44%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 13.218.193 και 4.028.920 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 13,449 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 3,813 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Prodea +6,00% και Sato +3,23%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ακρίτας -15,38% και Νάκας -11,82%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις πάνω από τις 1.460 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Με μικρή πτώση κινείται στην αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις που έρχονται μέσα στην εβδομάδα. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρεί τις 1.460 μονάδες ο Δείκτης παρά τις πιέσεις των μερισμάτων

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκει στήριγμα στις μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Coca Cola απέναντι στις αποκοπές μερισμάτων από Εθνική και ΟΛΠ. Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα εξαμήνου από τράπεζες και επιχειρήσεις οι επενδυτές.